Evropski simpozij hrane, eden izmed najpomembnejših mednarodnih dogodkov, ki zadnja leta uspešno gradi prihodnost z odgovornim odnosom do hrane in s tem pušča pozitiven pečat ne samo na evropskih, temveč tudi na svetovnih tleh, se v Slovenijo vrača spomladi 2024.

Evropski simpozij hrane, eden izmed najpomembnejših mednarodnih dogodkov, ki zadnja leta uspešno gradi prihodnost z odgovornim odnosom do hrane in s tem pušča pozitiven pečat ne samo na evropskih, temveč tudi na svetovnih tleh, se v Slovenijo vrača spomladi 2024.

Evropski simpozij hrane zadnja štiri leta v organizaciji Jezeršek gostinstva in partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo in Turizmom Ljubljana uspešno postavlja mejnike na področju trajnostnih prehranskih sistemov. Dogodek ni poznan samo domači javnosti, ampak je v samo nekaj letih ustvaril tudi veliko zanimanja onkraj evropskih meja. Pri tem sta ključno vlogo kot kuratorja dogodka zagotovo odigrala soustanoviteljica Evropskega simpozija hrane in naša najboljša kuharska mojstrica Ana Roš iz Hiše Franko, ki se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama, ter Andrea Petrini, eden najvplivnejših mož in velik poznavalec gastronomije v svetovnem merilu. K še večji prepoznavnosti in strokovnosti simpozija, predvsem na področju trajnostnih prehranskih sistemov, je piko na i lanskoletnemu Evropskemu simpoziju hrane kot kuratorka dodala še dr. Afton Halloran, priznana strokovnjakinja za prehranske sisteme. 

Martin Jezeršek, organizator Evropskega simpozija hrane in direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, pojasnjuje: »Evropski simpozij hrane je v samo nekaj letih prerasel v enega najpomembnejših dogodkov ne samo v Sloveniji, pač pa tudi v Evropi in svetu. Gostili smo veliko izjemnih posameznikov, ki premikajo meje na področju trajnostnih prehranskih sistemov, predstavili številne izzive, ki kličejo po nujnih spremembah, ter spoznali številne navdihujoče zgodbe in primere dobrih praks, ki prinašajo rešitev za trajnostno prehrano prihodnosti. Tako smo lani na strokovnem simpoziju javnosti premierno predstavili manifest Prehrane zdravega razuma, plod znanja več kot 20 strokovnjakov z različnih področij, ki je sprožil nekatere nujne pozitivne spremembe za prehod k bolj trajnostnim prehranskim sistemom in so ga podprli številni ambasadorji ter drugi podporniki.«

HRANA za boljši JUTRI

Zahteve za spremembe in prehod k bolj trajnostnim prehranskim sistemom so tako zadnjih nekaj let teme številnih politik, iniciativ in pogovorov na različnih ravneh – tako na ravni države in gospodarstva kot tudi posameznika, ne samo v Sloveniji in Evropi, temveč po vsem svetu. 

Martin Jezeršek dodaja: »Evropski simpozij hrane postaja strateško pomemben dogodek na področju prehrane ter za svoj nadaljnji razvoj in izvedbo dogodka na najvišji ravni potrebuje partnerstva ključnih organov na ravni države in evropske skupnosti. Le tako bomo lahko stremeli k viziji, da Evropski simpozij hrane postane najpomembnejše mednarodno srečanje vseh evropskih, še več, vseh svetovnih odločevalcev na področju prehranskih politik in celotne znanstvene skupnosti s področja trajnostnih prehranskih sistemov, predstavnikov kmetijstva in gospodarstva ter drugih ključnih deležnikov.« 

Organizator dogodka, podjetje Jezeršek gostinstvo, vztrajno sledi trajnostnim načelom in pionirsko izvaja številne trajnostne aktivnosti v slovenski gostinski dejavnosti ter tako blagovno znamko Jezeršek uspešno gradi kot trajnostno. Cilj podjetja je, da Evropski simpozij hrane postane najpomembnejše vsakoletno mednarodno srečanje najpomembnejših voditeljev na področju trajnostnih prehranskih sistemov in da deluje kot temelj za izmenjavo dobrih praks in novih spoznanj znanosti ter ozaveščanje strokovne in splošne javnosti, Slovenijo pa umesti kot napredno državo na področju prehrane prihodnosti.  

Evropski simpozij hrane 2024 

Z močnim pečatom in pomembnimi smernicami za prehrano prihodnosti, ki ga je Evropski simpozij hrane pustil po svetu, se dogodek v Ljubljano spet vrača spomladi 2024. Izvedba tako pomembnega dogodka, kot je Evropski simpozij hrane, je ključna za nadaljevanje pozitivnega vpliva, uvedbo trajnostnega razvoja ter spodbujanje enotnosti in napredka. Martin Jezeršek je prepričan: »Evropski simpozij hrane bo zagotovo še naprej vir navdiha, izobraževanja in preobrazbe za vse nas.«

Čas je torej za novo znanje, boljše navade, navdih in spodbudo za boljšo in trajnostno prihodnost. Kaj bomo torej dali v prihodnje na mizo, bomo izvedeli na spomladanski različici Evropskega simpozija hrane 2024. 

Čas je, da damo več na mizo! 


Več o Evropskem simpoziju hrane najdete na www.foodsummit.eu


VIR: JEZERŠEK, Kreativna kulinarična doživetja