ZRS Koper in Beletrina sta danes v Pokrajinskem muzeju v Kopru že tretjič razglasila nagrajenca in prejemnike listine PONT za izjemne dosežke

ZRS Koper in Beletrina sta danes v Pokrajinskem muzeju v Kopru že tretjič razglasila nagrajenca in prejemnike listine PONT za izjemne dosežke na področju medkulturne književnosti, ki prispevajo k preseganju meja in iskanju mostov med različnimi družbenimi skupinami in kulturnimi skupnostmi. Nagrado in listine, ki jih podeljujejo bienalno, so letos prvič podelili ob podpori občin Piran, Koper in Ankaran, programa Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica in v sodelovanju z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper, Italijansko unijo, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper ter drugimi istrskimi knjižnicami.Evro-sredozemsko književno nagrado PONT 2024 tokrat prejme književnik Stefan Hertmans, ki je eden izmed najvidnejših in najbolj profiliranih flamskih avtorjev, doma in v tujini nagrajevani pesnik, pisatelj in esejist z zavidljivim opusom ter predavatelj na najuglednejših evropskih univerzah. Stalni gost mednarodnih podijev navdušuje domače in tuje bralce s svojimi eruditskimi, poetičnimi besedili, v katerih se pogosto dotika tem spominjanja, otroštva ter odnosa med domišljijo in resničnostjo. Kljub že več kot tri desetletja trajajoči uspešni pisateljski karieri pa je avtor največji preboj zagotovo storil s svojim zadnjim romanom Vojna in terpentin.
Mohamad Abdul Munem

Ob glavni nagradi so podelili še tri PONT listine. Listino za perspektivnega avtorja medkulturne književnosti PONT 2024 prejme književnik Mohamad Abdul Munem, listino za prevajalsko delo PONT 2024 prejme prevajalec Vasja Bratina, listino za specialistko na področju medkulturne književnosti PONT 2024 pa pesnica, prevajalka, profesorica kreativnega pisanja in organizatorka mednarodnih kulturnih prireditev Elisa Biagini. (Mohamad Abdul Munem, foto: Julia Minet)
Vasja Bratina (Foto: osebni arhiv)


Elisa Biagini (Foto: osebni arhiv)


Tiskovno konferenco in razglasitev nagrajencev je vodila dr. Vesna Mikolič, predsednica komisije PONT in predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper. Prisotne so nagovorili dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper – Capodistria, Aleš Šteger, programski direktor založbe Beletrina, predstavniki istrskih občin Pirana, Kopra in Ankarana Matej Knep, Vesna Pajić in dr. Daniel Starman, predsednik Italijanske unije Maurizio Tremul, Stojan Pelko, programski vodja GO! 2025, ter Luana Malec, direktorica Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, in Helena Brec Loredan, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper.

Osrednja slovesnost ob podelitvi nagrade v organizaciji ZRS Koper in založbe Beletrina je načrtovana 19. novembra v Kopru s sprevodom in večjezičnim prepletom besedil nagrajenih avtorjev po mestnih ulicah ob 17. uri in slovesno podelitvijo ob 19. uri. Nagrada vključuje tudi izdajo novega dela nagrajenega avtorja, bivanje književnih ustvarjalcev v literarni rezidenci v Kubedu ter številne dogodke z avtorji v tem in prihodnjem letu.

PR - Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Kreativna baza