Evropska unika je 90 odstotkov svojih zmogljivosti skladiščenja plina zapolnila precej pred rokom, datum zapolnitve je bil namreč postavljen na 1. november letos.

Datum objave:
21. avgust 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Mare Bačnar
Evropska unika je 90 odstotkov svojih zmogljivosti skladiščenja plina zapolnila precej pred rokom, datum zapolnitve je bil namreč postavljen na 1. november letos.

Energetski trg EU je v veliko bolj stabilnem položaju kot v enakem obdobju lani, v veliki meri zaradi ukrepov, ki so jih sprejeli na ravni EU.
Skladiščenje plina je ključno za zanesljivost oskrbe v Evropi, saj lahko pozimi pokrije tudi do tretjino povpraševanja po plinu v EU. Kot so sporočili z Evropske komisije, v petek objavljeni podatki kažejo, da je raven skladiščenja plina že dosegla 1024 TWh ali 90,12 odstotkov zmogljivosti skladiščenja, kar ustreza nekaj več kot 93 milijardam kubičnih metrov  zemeljskega plina. Glede na najnovejše podatke Gas Infrastructure Europe je Unija je precej pred rokom zapolnila 90 odstotkov svojih zmogljivosti skladiščenja plina. Z uredbo o skladiščenju plina je bila namreč določena obveznost držav članic EU, da cilj zapolnitve 90 odstotkov skladišč dosežejo do 1. novembra 2023.

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je ob dosežku zadovoljna. Kot je povedala, potrditev, da so že tako zgodaj izpolnili zahteve glede skladiščenja plina, kaže, da je EU dobro pripravljena na zimo, kar bo pripomoglo k nadaljnji stabilizaciji trgov v prihodnjih mesecih. Energetski trg EU je v veliko bolj stabilnem položaju kot v enakem obdobju lani, v veliki meri zaradi ukrepov, ki so jih sprejeli na ravni EU, čeprav so v zadnjih tednih videli, da je trg s plinom še vedno občutljiv. Komisija bo še naprej spremljala razmere, tako da bodo ravni skladiščenja še naprej dovolj visoke tudi v prihodnje. Kot je povedala za konec, lahko Evropa svoj položaj še okrepim z naložbami v obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost.

VIR: Naš Stik