Na prvi uradni seji se je sestal začasni usmerjevalni odbor Platforme EU za skupni nakup energentov, ki ga je vodil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Datum objave:
17. januar 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay


Odbor, ki ga sestavljajo predstavniki vseh 27 držav članic EU, bo olajšal usklajevanje povpraševanja in skupnega nakupa zemeljskega plina, kot je bilo dogovorjeno v novi uredbi EU o krepitvi solidarnosti z boljšim usklajevanjem nakupa plina, njegove čezmejne izmenjave in zanesljive cene. 
Na srečanju so udeleženci ocenili dosedanje delo in razpravljali o procesu oblikovanja konzorcija ali konzorcijev, odprtih za plinska podjetja in odjemalce plina, z namenom skupnega pogajanja z mednarodnimi dobavitelji zemeljskega plina in zagotavljanja dostopnejših cen le-tega za evropske odjemalce.

Platforma bo delovala kot mehanizem prostovoljnega usklajevanja ter bo podpirala nakup energentov z optimalno uporabo skupne politične in tržne teže EU. Prispevala bo k dolgoročnemu sodelovanju s ključnimi dobavnimi partnerji, na področju plina pa med drugim zagotavljala zanesljivost oskrbe zlasti za ponovno polnjenje skladišč plina do naslednje zime ter optimalno uporabo obstoječe plinske infrastrukture.

Srečanje je sledilo decembrski industrijski okrogli mizi na visoki ravni, ki jo je odprla predsednica Evropske komisije Ursule von der Leyen in jo je vodil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Slednji je za 25. januarja predstavnike velikih odjemalcev zemeljskega plina povabil na razpravo o njihovem potencialnem sodelovanju v platformi. Začasni usmerjevalni odbor se bo sicer znova sestal februarja.
Kot je dejal Maroš Šefčovič, v Evropski komisiji delajo zelo intenzivno, da bi se pravočasno pripravili na naslednjo zimo in sezono polnjenja skladišč. Zato je države članice spodbudil, naj pristopijo k sodelovanju s ključnimi akterji na trgu na nacionalni ravni ter identificirajo tiste, ki bodo sodelovali v platformi, in ocenijo količine in destinacijo zemeljskega plina, ki bo kupljen prek platforme. Hkrati je industrijo pozval, naj izrazi svoj interes za pridružitev evropskemu konzorciju. Cilj je objaviti skupno povpraševanje za pridobitev ponudbe zgodaj spomladi, nato pa prvi skupni nakup izvesti še pred poletjem.

VIR: NAŠ STIK