Evropsko združenje sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja (ENTSO-E) je objavilo nov strateški načrt 2024 – 2025, ki obravnava izzive in ambicije za evropski elektroenergetski sistem na poti v ogljično nevtralno Evropo.

Datum objave:
15. februar 2024

Avtor:
Polona Bahun
Evropsko združenje sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja (ENTSO-E) je objavilo nov strateški načrt 2024 – 2025, ki obravnava izzive in ambicije za evropski elektroenergetski sistem na poti v ogljično nevtralno Evropo. 

Načrt temelji na dveh stebrih, ki odražata dvojno nalogo operaterjev prenosnih omrežij v Evropi: pripravo prihodnjega elektroenergetskega sistema za ogljično nevtralno Evropo in hkrati upravljanje varnega in učinkovitega elektroenergetskega sistema za celotno Evropo. Medtem, ko ENTSO-E še naprej spodbuja varnost, učinkovitost in odpornost elektroenergetskega sistema, temu dodaja novo osrednjo razsežnost, in sicer v prihodnost usmerjen pristop, ki temelji na viziji ENTSO-E za ogljično nevtralno Evropo.

Prihodnji elektroenergetski sistem bo temeljil na ogljično nevtralnih virih energije, na virih prožnosti, ki bodo dopolnjevali vremensko odvisno proizvodnjo, ter na varnem in učinkovitem električnem omrežju. Zaradi osrednje vloge elektrifikacije in vse večje medsebojne odvisnosti med sektorji sta evropski elektroenergetski sistem in omrežna infrastruktura osrednja za prihodnjo energetsko krajino in evropsko gospodarstvo.

Evropa bo pri pripravi prihodnjega elektroenergetskega sistema za ogljično nevtralno  Evropo potrebovala pomembne spremembe na petih področjih. Potreben je razvoj prilagodljivosti energetskega sistema za uravnoteženje povečane odvisnosti od vremena in kompleksnost energetskega sistema.  Za zagotovitev varnega in učinkovito delovanja elektroenergetskega sistema je treba prilagoditi delovanja prihodnjih omrežij tega, da bo elektroenergetski sistem postal 'sistem sistemov'. Za pospešitev razvoja omrežij, ki bodo potrebna za prehod v ogljično nevtralnost, je nujen močan zagon investicij v omrežje. Za energetski prehod potrebujemo posodobljeno zasnovo trga z električno energijo in opolnomočene porabnike energije. In ne nazadnje je potrebno usklajeno in ciljno usmerjeno prizadevanje za inovacije, ki bodo omogočile potreben tehnološki razvoj omrežij in sprejemanje pravih rešitev.

Na drugi strani pa varen in učinkovit elektroenergetski sistem za Evropo zahteva operativno odličnost za podporo upravljavcem prenosnih omrežij za učinkovito, varno in prožno delovanje sistema, razvoj in delovanje trga za podporo in uvedbo tržnih mehanizmov za učinkovito delovanje sistema in optimizacijo socialne blaginje, regionalno usklajevanje med nacionalnimi in regionalnimi akterji na ravni evropskih regij ter ustrezne informacijske in komunikacijske tehnologije ter orodja za upravljanje elektroenergetskega sistema.

Prehod v ogljično nevtralnost je skupen politični cilj Evrope in zahteva veliko bolj elektrificirano gospodarstvo, kjer trajnostna, učinkovita in varna električna energija postaja še bolj pomembna. Zato bodo med pripravami na ogljično nevtralnost operaterji prenosnih omrežij še naprej zagotavljali varen in učinkovit evropski elektroenergetski sistem za vso Evropo. ENTSO-E je pripravljen na današnje in prihodnje izzive za izpolnitev cilja ogljično nevtralne Evrope v korist potrošnikov, s sodelovanjem z vsemi deležniki in oblikovalci politik.

VIR: Naš Stik