Načrti utirajo pot k izvajanju evropskih ciljev glede obnovljivih virov energije (OVE) na morju in bodo pomagali pri vzpostaviti dolgoročnega okvirja za energetsko industrijo na morju.

Datum objave:
31. januar 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay
Načrti utirajo pot k izvajanju evropskih ciljev glede obnovljivih virov energije (OVE) na morju in bodo pomagali pri vzpostaviti dolgoročnega okvirja za energetsko industrijo na morju.

Evropsko združenje operaterjev prenosnih sistemov za električno energijo (ENTSO-E) je kot del svojega desetletnega načrta razvoja omrežja za leto 2024 objavilo prve načrte razvoja omrežja na morju, ki zagotavljajo pomembno uvedbo infrastrukture na morju, kar bo omogočilo nemoteno integracijo vetrnih elektrarn na morju v omrežje.

EU si je zastavila ambiciozne cilje za razogljičenje energetskega sistema in OVE na morju so ključni element na poti do ogljične nevtralnosti. Vse večji pomen obnovljive energije na morju v evropski mešanici proizvodnje električne energije poudarja bistveno vlogo omrežja pri doseganju razogljičenja evropskega energetskega sistema. Energetski potencial evropskih voda potrebuje močan prenosni elektroenergetski sistem, da bi potrošniki lahko izkoristili ta potencial.

Načrti razvoja omrežja na morju poudarjajo finančne in tehnične potrebe po omrežjih, ki jih je treba razviti in nadgraditi za prilagoditev dodatnih novih proizvodnih zmogljivosti evropskih morskih ozemelj. Veter na morju ima potencial, da postane eden najpomembnejših energetskih virov v evropskem energetskem sistemu, pod pogojem, da se znatno poveča hitrost namestitve proizvodnih in prenosnih zmogljivosti. Načrti ENTSO-E poudarjajo, da bi moral razvoj infrastrukture na morju potekati v sinergiji z zaščito morskega okolja, da bi dosegli trajnostni energetski sistem, ki sobiva z biotsko raznovrstnostjo.
Načrti zagotavljajo, da so sistemi na morju v središču energetskega načrtovanja, prihodnje izdaje načrtov pa bodo le-te dodatno vključile v proces priprave desetletnega načrta razvoja omrežja. Usklajeno načrtovanje razvoja na kopnem in na morju je bistvenega pomena za dokončanje celostnega pristopa, ki je potreben za povečanje prednosti razogljičenega elektroenergetskega sistema.
Prva izdaja načrtov kaže, da bo za vključitev do 384 GW vetrnih elektrarn na morju v vodah EU, Evropa potrebovala precejšnje naložbe v prenosno infrastrukturo. In sicer bi bilo za optimalno integracijo do 384 GW zmogljivosti OVE na morju v EU27 (in dodatnimi 15 GW na Norveškem in 97 GW v Veliki Britaniji) do leta 2050 potrebnih za okoli 400 milijard evrov naložb.
Podatki, vključeni v načrte, so pomembni za dobavno industrijo, da bo ta lahko opremo proizvajala pravočasno. Pomembni so za investitorje, ki tovrstne projekte financirajo. Podatki so pomembni za nacionalne vlade, da bodo lahko uravnotežile zakonodajo med varstvom okolja na morju, biotsko raznovrstnostjo in prihodnjimi potrebami pomorskih industrijskih uporabnikov. In ne nazadnje so podatki pomembni za industrijo vetrne energije na morju in na kopnem ter razvijalce. Načrti bodo torej z zagotavljanjem informacij, ki so potrebne za številne politične in industrijske razprave, pomagali pospešiti izvajanje evropskih ciljev glede OVE na morju. 

VIR: Naš Stik