Nova sončna elektrarna naj bi začela delovati z novim letom. Njena velikost je 10 kW in gre za povprečno samooskrbno elektrarno.

Datum objave:
16. december 2022

Avtor:
povzeto po sporočilu za javnost

Avtor fotografij:
Pixabay
Nova sončna elektrarna naj bi začela delovati z novim letom. Njena velikost je 10 kW in gre za povprečno samooskrbno elektrarno.

Elektro Ljubljana je priključila prvo sončno elektrarno, ki ima dinamično prilagojeno moč glede na trenutne razmere v omrežju. Kot je dejal predsednik uprave družbe Aleksander Zupančič, zdaj vzpostavljajo sistem, ki bo spremljal kritične točke v omrežju glede na napetostne razmere. Napetost namreč merijo v kritični točki omrežja, ki je na drugi lokaciji, kot je postavljena sončna elektrarna. Meritve se pošljejo v distribucijski center vodenja, kjer jih preračunajo in potem pošljejo signale na sončno elektrarno, da zmanjša proizvodnjo, ko se pojavi problem.   
Gre za prvo tovrstno sončno elektrarno v Sloveniji, ki bo prilagajala moč glede na trenutno stanje omrežja in kritične točke v njem. S tem sistemom bodo lahko krmilili maksimalno moč elektrarne v skoraj realnem času. Vodili jo bodo iz njihovega centra vodenja, ki sicer ne krmili proizvodnih virov, ampak krmili njihovo omrežje. 

Nova sončna elektrarna naj bi začela delovati z novim letom. Njena velikost je 10 kW in gre za povprečno samooskrbno elektrarno. Z uvedbo takšnega načina krmiljenja elektrarn predvidevajo, da se bo število zavrnjenih vlog zmanjšalo za polovico. Večino vlog za priklop sončnih elektrarn in drugih obnovljivih virov na omrežje zavrnejo zaradi problemov z napetostjo in ne toliko zaradi preobremenitev. Z novim sistemom za uravnavanje moči sončnih elektrarn bodo lahko priklopili več elektrarn in na letni ravni povečali proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Veseli jih, da bo imelo lahko še več ljudi svoje elektrarne. 
Pričakujejo, da bo tak način omejevanja le delno vplival na celotno letno proizvodnjo in zato v prihodnje pričakujejo več takih elektrarn, tudi z velikim obsegom proizvodnje. Ker se močno spreminja pridobivanje električne energije in se kažejo večje potrebe po tem tako doma kot tudi v svetu, bodo v prihodnje najverjetneje veliko obnovljivih virov morali voditi iz njihovega centra vodenja. (pb)

VIR: Naš Stik