Eko sklad je objavil javni razpis za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud za pilotne projekte skupnih naložb celovite energijske prenove starejših večstanovanjskih stavb, sofinanciranih s strani podjetij za energetske storitve.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik
Eko sklad je objavil javni razpis za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud za pilotne projekte skupnih naložb celovite energijske prenove starejših večstanovanjskih stavb, sofinanciranih s strani podjetij za energetske storitve.

Eko sklad kot partner sodeluje pri projektu LIFE-IP-CARE4CLIMATE. Gre za večletni integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Med drugim je naloga Eko sklada izvesti pilotne projekte celovite prenove večstanovanjskih stavb, sofinancirane z novima finančnima instrumentoma, ki ju je predlagal Institut Jožef Stefan na podlagi poglobljene analize, pripravljene v okviru projekta.

V okviru razpisa je Eko sklad etažnim lastnikom starejših večstanovanjskih stavb ponudil financiranje celovite prenove s kombinacijo nepovratnih sredstev in sredstev izvajalca energetskega pogodbeništva (s plačili storitve prenove po računih; etažni lastniki so izvajalca energetskega pogodbeništva lahko poiskali na trgu ponudnikov storitev). Namen javnega razpisa je bil razviti nov finančni inštrument, ki bo omogočil večji obseg celovitih prenov večstanovanjskih stavb. Stopnja celovitih obnov večstanovanjskih stavb v Sloveniji je prenizka, tudi v novi Dolgoročni strategiji energetske prenove stavb do leta 2050 pa je zapisano, da bo Eko sklad za reševanje tega problema ponudil nove finančne instrumente in izvajal pilotne projekte.

Novi razpis še vedno zahteva celovito energijsko prenova, ki mora obsegati usklajeno izvedbo vsaj treh ukrepov energijske prenove na skupnih delih stavbe, pri čemer je izvedba toplotne izolacije zunanje stene in stene proti neogrevanim prostorom ter zunanje stene ogrevanih prostorov proti terenu obvezna, ne zahteva pa se več, da mora stavba po prenovi dosegati energijski razred vsaj B2. Po novem interesenti vlogo za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev lahko vložijo, ko so dela že v teku, obvezno pa mora biti vloga vložena pred zaključkom del. Spremenjena je višina nepovratne finančne spodbude, ki bo po novem v primeru usklajene izvedbe treh ali več ukrepov celovite energijske prenove stavbe znašala do 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar skupna višina nepovratne finančne spodbude za izvedbo vseh ukrepov skupaj ne more preseči 40 evrov na m2 neto ogrevane površine stavbe pred prenovo. V novem razpisu je spremenjena višina nepovratne finančne spodbude v primeru ničenergijske prenove stavbe, ki po novem znaša 60 odstotkov priznanih stroškov, manjše spremembe pa uvaja pri točkovanju oziroma merilih. 
Po tem razpisu se etažnim lastnikom omogoči sodelovanje svetovalcev v postopku pridobivanja ustrezne dokumentacije glede prijave na ta javni razpis kot pomoč pri odločanju, pomoč pri procesu in pomoč pri pridobivanju finančne spodbude.

Razpisana sredstva v višini 0,5 milijona evrov bodo dodeljena za naložbe, ki bodo v izbirnem postopku višje ocenjene in ovrednotene skladno z merili javnega razpisa. Prvi rok za oddajo vlog je 30. september, drugi rok pa 30. november 2023, vlogo na javni razpis pa lahko odda upravnik ali drug pooblaščenec upravičenih oseb.
Za socialno šibkega občana je nepovratna finančna spodbuda določena v obsegu sto odstotkov priznanih stroškov naložbe glede na njegov pripadajoči delež financiranja naložbe.

Prav tako Eko sklad nadaljuje obstoječi način nudenja ugodnih kreditov podjetjem, samostojnim podjetnikom, zasebnikom in drugim pravnim subjektom, ki izvajajo okoljske naložbe na območju republike Slovenije. Skupna višina sredstev po javnem pozivu znaša sedem milijonov evrov. 

Sredstva za ugodno kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb so namenjena za ukrepe zmanjšanja emisij, zmanjšanja onesnaževanja zraka (razen zmanjšanja emisij toplogrednih plinov), gospodarjenja z odpadki, varstva voda in učinkovite rabe vode, odvajanja odpadnih vod ali oskrbe s pitno vodo ter začetne naložbe v okoljske tehnologije. V pozivu so iz namenov financiranja izključeni nameni naložb v ogrevalne sisteme ali soproizvodnjo toplote in elektrike, ki kot energent uporabljajo plin.

Letna obrestna mera za kredite je določena kot spremenljiva obrestna mera trimesečni EURIBOR s pribitkom najmanj enega odstotka ali fiksna obrestna mera najmanj 2,8 odstotka. Z uvedbo fiksne obrestne mere želi Eko sklad podjetja še dodatno spodbuditi k odločitvam za izvedbo okoljskih naložb in jim omogočiti stabilno in predvidljivo načrtovanje financiranja. V času odplačevanja kredita je kreditojemalcem dana možnost zamenjave obrestne mere iz fiksne v spremenljivo in obratno.
Najvišji znesek dodeljenega kredita na posamezno vlogo ostaja dva milijona evrov, najnižji pa 25 tisoč evrov, najdaljša odplačilna doba znaša 15 let. Moratorij na odplačilo glavnice je lahko največ eno leto.
Naložba, ki je predmet vloge za dodelitev kredita, v času oddaje vloge ne sme biti zaključena. Do kredita so upravičene le naložbe oziroma faze naložb, ki s strani Eko sklada še niso bile kreditirane.

VIR: Naš Stik