Podjetniški inkubator Kočevje 22. marca 2023 organizira EduTech konferenco o uporabi tehnologije v poučevanju. Izpostaviti želijo in med seboj povezati številne dobre prakse uporabe tehnologije v izobraževanju.

Kočevje, marec 2022 – Podjetniški inkubator Kočevje 22. marca 2023 organizira EduTech konferenco o uporabi tehnologije v poučevanju. Izpostaviti želijo in med seboj povezati številne dobre prakse uporabe tehnologije v izobraževanju. S tem želijo opogumiti učitelje, da bi uporabljali tehnološke pripomočke za več izkustvenega učenja in medpredmetnega povezovanja. Na konferenci bodo kot govorci sodelovali predstavniki odgovornih ministrstev in zavodov, ter predstavniki izobraževalnih ustanov, ki pri svojem delu že uporabljajo inovativne tehnologije. Udeleženci pa bodo lahko številne uporabne tehnologije tudi sami preizkusili. 

V Podjetniškem inkubatorju Kočevje so prepričani, da je v Sloveniji veliko odličnih primerov uporabe tehnologije v izobraževanju pri različnih predmetih in na različnih stopnjah. Ti pa večinoma ostajajo zgolj na lokalni ravni in spregledani. V Športni dvorani Kočevje bodo tako konec marca na enem mestu predstavili, kako številni učitelji aktivno uporabljajo tehnologijo pri poučevanju. Nekateri zgolj računalniške programe, drugi mobilne aplikacije, tretji robotke brez uporabe računalnikov, nekateri XR tehnologije za boljšo predstavnost in virtualno izkušnjo. Vse to se dogaja tudi pri učiteljih brez predhodnega računalniškega znanja. 

Da bi tehnologije našle pot v vsakodnevno poučevanje, je ključen odnos odločevalcev. Tako bodo o digitalizaciji izobraževanja spregovorili Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, vodja Službe za digitalizacijo izobraževanja, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje dr. Igor Pesek in direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo dr. Vinko Logaj. Številni predstavniki izobraževalnih ustanov pa bodo predstavili, kako pri svojem delu vsakodnevno uporabljajo različne tehnologije, da bi dosegli še višjo raven poučevanja. 

"Verjamemo, da lahko učitelje opolnomočimo in opogumimo za uporabo tehnološko podprtih pripomočkov le z jasnimi primeri, ki so uporabljivi z relativno malo priprave za pouk. Učiteljem moramo pomagati, da bodo z manj zadržki uporabljali tehnološko podprte pripomočke," je motivacijo za organizacijo EduTech konference pojasnil direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje Marko Stijepič. 

Podjetniški inkubator Kočevje sicer že od leta 2015 premika meje uporabe tehnologije v izobraževanju. Slovenski primer uvajanja poučevanja robotike v osnovne šole, ki ga vodi ravno kočevski inkubator, je Evropska komisija pred časom prepoznala kot enega najboljših evropskih primerov poučevanja veščin robotike v šolah.

 ------------------------------------- 

Več informacij o programu konference in govorcih lahko preberete na spletni strani https://www.inkubator-kocevje.si/edutech

VIR: Občina Kočevje