Strategija energetskega sektorja bo pospešila energetski prehod v gospodarstvih, kjer banka deluje, hkrati pa zagotavljala, da bo energetski prehod spodbujal gospodarsko rast in družbeni razvoj.

Datum objave:
18. december 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Vecteezy
Strategija energetskega sektorja bo pospešila energetski prehod v gospodarstvih, kjer banka deluje, hkrati pa zagotavljala, da bo energetski prehod spodbujal gospodarsko rast in družbeni razvoj.

Upravni odbor Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) je potrdil novo strategijo energetskega sektorja EBRD in postavil strateške smernice banke na tem področju do leta 2028.
Nova strategija energetskega sektorja je skladna z zavezanostjo EBRD k uskladitvi svoje dejavnosti s cilji pariškega sporazuma ter strateškega in kapitalskega okvira banke, ki daje prednost podpiranju prehoda na zeleno, nizkoogljično gospodarstvo, spodbujanju enakih možnosti in pospeševanju digitalnega prehoda) in cilju do leta 2025 doseči vsaj 50-odstotni letni delež zelenih financ.

Trije ključni dejavniki, ki oblikujejo strateške usmeritve strategije energetskega sektorja EBRD so: izredne podnebne razmere, energetska varnost in inovacije. Tako izredne podnebne razmere kot energetska varnost zahteva pospešen prehod na zeleno energijo. Tako morajo emisije vrh doseči v tem desetletju ter se do sredine stoletja pasti zmanjšati do neto nič emisij. Da bi to dosegli, mora svet elektrificirati svoja gospodarstva in pospešiti zagotavljanje čiste električne energije. Za rešitve, ki bodo omogočile razogljičenje, pa je ključna inovativnost.
Strategija energetskega sektorja 2024-2028 daje prednost nujni potrebi po pospešitvi dekarbonizacije energije z večjo izrabo OVE, kar bo pospešilo elektrifikacije in razogljičenje, hkrati pa zagotovilo večjo energetsko varnost in diverzifikacijo energetskih virov.
Strategija poudarja potrebo po nadgradnji omrežij in rešitev skladiščenja energije in regionalnih povezav, kar bo zagotovilo prožne in varne energetske sisteme, ki bodo omogočili uspešno vključevanje volatilnih OVE. 
Strategija izpostavlja spodbujanje brezogljičnih goriv, torej vlaganje v inovativne tehnologije in izkoriščanje OVE za razogljičenje drugih sektorjev. 
Strategija poudarja postopno opuščanju rabe fosilnih goriv. V skladu z zavezanostjo EBRD, da bo svoje dejavnosti uskladila s cilji pariškega sporazuma, bo banka postopno omejila svoje naložbe v nove projekte v sektorju fosilnih goriv. Strategija poudarja tudi potrebo po zagotavljanju prožnih, učinkovitih in vključujočih energetskih sistemov, ki so prilagojeni podnebnim spremembam, povečanje energetske učinkovitost ter zagotavljanje vključujočega in pravičnega prehoda.

V skladu s strategijo EBRD, ki bili ti ukrepi izvedeni s celostnim pristopom v banke v državi in na sektorski ravni prek finančnih instrumentov, političnega dialoga, mobilizacije zasebnega sektorja, večjem usklajevanju in dopolnjevanju med razvojnimi partnerji ter po potrebi s pomočjo kombiniranega financiranja.

Strategija potrjuje, da ta prehod predstavlja velike izzive za številna gospodarstva EBRD, zlasti energetsko in ogljično intenzivna ter za tista, ki so močno odvisna od fosilnih goriv. Številna gospodarstva imajo omejen dostop do dolgoročnega, poceni kapitala in nimajo privlačnega naložbenega okolja s trdnim regulativnim okvirom. Naložbe v posodobljena omrežja in
medsebojne povezave so nezadostne, kar ovira integracijo OVE, poleg tegapa številne države v regijah EBRD nimajo konkurenčnih energetskih trgov in manjše možnosti za izvedbo prehoda na zeleno energijo. Ti dejavniki in izzivi v regijah EBRD so vodili do dveh strateških usmeritev pri pripravi strategije energetskega sektorja EBRD, in sicer: pospeševanja razogljičenja energije ter zagotavljanja prožnih, učinkovitih in vključujočih energetskih sistemov.
Ključno vlogo pri tem ima obseg investicij, ki so potrebne za dosego globalnega cilja brezogljičnosti. Samo v regijah, ki jih zajema EBRD, je vrednost naložb do leta 2030 ocenjena v višini 180 milijard ameriških dolarjev na leto, od tega bo za 130 milijard ameriških dolarjev na leto potrebnih naložb samo v električnem sektorju.

Kot je poudarila generalna direktorica EBRD za trajnostno infrastrukturo Nandita Parshad, reševanje podnebne krize zahteva transformacijo naših energetskih sistemov, ta transformacija pa mora potekati zdaj in v velikem obsegu. Ključni steber tega preoblikovanja je večkratno povečanje naložb v obnovljivo energijo. To je osrednji poudarek njihove nove strategije – povečati obnovljivo energijo z megavatov na gigavate in spodbujati čistejše, pametnejše in odpornejše energetske sisteme, ki zagotavljajo gospodarski in družbeni razvoj v regijah EBRD.

VIR: Naš Stik