V zadnjih letih smo priča hitremu razvoju digitalnih tehnologij, internetu stvari (IoT) in naraščajoči potrebi po pametnih rešitvah za učinkovito upravljanje energije.

V zadnjih letih smo priča hitremu razvoju digitalnih tehnologij, internetu stvari (IoT) in naraščajoči potrebi po pametnih rešitvah za učinkovito upravljanje energije. Pojavil se je in izstopa trend robnega računalništva, ki združuje moč obdelave podatkov, visoko zmogljivega strojnega učenja ter umetne inteligence. V tem kontekstu je bila razvita nova platforma robnega računalništva v digitaliziranem okolju interneta stvari (IoT), imenovana eIoT EDGE Compute modul.

Platforma robnega računalništva v digitaliziranem okolju IoT

Novo razvita platforma robnega računalništva v digitaliziranem okolju IoT omogoča digitalizacijo omrežij in prehod na napredne energetske storitve. Nadgrajuje pametni merilnik energije, ki v tem primeru služi kot vir podatkov, in deluje kot pospeševalnik naprednih energetskih storitev. Izvaja zmogljive aplikacije strojnega učenja in umetne inteligence. Preko odprte razvojne tehnološke platforme, ki omogoča razvoj aplikacij zunanjim partnerjem, odpira vzpostavitev inovacijskega ekosistema v in izven elektroenergetske domene.

Pri razvoju platforme smo uporabili tehnološke rešitve, ki so že znane iz drugih okolij, na primer pametnih telefonov, vendar doslej niso bile uporabljene v kontekstu pametnega merjenja električne energije. Platforma omogoča tudi sožitje med obstoječimi funkcionalnostmi merilnika in zalednega sistema ter novimi funkcionalnostmi in zalednimi sistemi.

Nova platforma robnega računalništva je tako prejela srebrno priznanje Regionalne zbornice Gorenjska, ki ga je v okviru podelitve nagrad za najboljše inovacije v regiji podelila GZS – Regionalna zbornica Gorenjska – v sodelovanju s podporniki INOvativnosti, MGTŠ in SPIRIT Slovenija. Zgornja fotografija prikazuje Iskraemecovo skupino za inoviranje.

Ustvarjamo inovacije, ki spreminjajo igro na globalnem trgu

Zeleni prehod zahteva pametnejše in kompleksnejše upravljanje z električno energijo. Pametni merilniki električne energije se zaradi vseprisotnosti in široke palete podatkov, ki jih proizvajajo, kažejo kot idealen element za pomoč pri upravljanju. Vendar so bili ti primarno zasnovani za merjenje porabljene energije in namenjeni za uporabo v sistemih distribucije električne energije, kar zahteva, da so merilno certificirani, cenovno ugodni in izredno zanesljivi, z dolgo življenjsko dobo. Posledično so funkcionalno omejeni in dolgoročno ne dopuščajo nadgradnje za druge namene (zastarajo) ter sledijo zelo uravnavanemu razvojnemu ciklu, ki močno podaljša čas razvoja nove aplikacije. Omejujejo tudi integracijo aplikacij drugih ponudnikov, ki lahko prinašajo dodano vrednost, izven trenutnih okvirov podjetja.

Takšne omejitve zmanjšujejo uporabnost pametnih števcev za potrebe pametnih energetskih omrežij in storitev, kar je ekonomsko problematično, saj je bilo v gradnjo sistema pametnega merjenja vloženih izredno veliko sredstev.

Platforma robnega računalništva to težavo v celoti odpravlja in omogoča nadgradnjo merilnikov z dodatnim modulom EDGE Compute, ki omogoča kompleksno obdelavo podatkov, je preprosto nadgradljiv in odprt za vključevanje zunanjih partnerjev.

Odprta razvojna tehnološka platforma odpira možnost vzpostavitve inovacijskega ekosistema, v sklopu katerega omogoča vključevanje zagonskih, malih in srednjih podjetij v naše rešitve in jim s tem omogoča internacionalizacijo poslovanja.
Nova platforma robnega računalništva je tako prejela srebrno priznanje Regionalne zbornice Gorenjska, ki ga je v okviru podelitve nagrad za najboljše inovacije v regiji podelila GZS – Regionalna zbornica Gorenjska – v sodelovanju s podporniki INOvativnosti, MGTŠ in SPIRIT Slovenija.
Modul eIoT EDGE compute za digitalizacijo omrežij in prehod na napredne energetske storitve

Danes so merilniki električne energije načrtovani za izvajanje ene same aplikacije – pametno merjenje, ki zajema merjenje električne energije in nekaj dodatnih funkcionalnosti (shranjevanje profilov, omejen monitoring energetskega omrežja, omejena možnost krmiljenja zunanjih naprav). Predvsem pa so vsi brez izjeme namenjeni samo enemu končnemu kupcu – upravljavcu elektrodistribucijskega omrežja. V prihodnosti bodo merilniki izvajali dodatne aplikacije, uporabljeni bodo v različnih, danes še nepredvidenih okoljih, predvsem pa bodo morali biti prilagodljivejši in s hitrejšim razvojnim ciklom, kot je to možno danes.

Platforma robnega računalništva predstavlja funkcionalno nadgradnjo/razširitev merilnikov električne energije in uvaja možnost izvajanja razpršenih storitev med oblakom »Cloud« in robom »Edge« ter vključevanje partnerjev v ponudbo.

Platforma presega vse omejitve obstoječih merilnikov.

  • Omogoča izvajanje kompleksnih algoritmov obdelave podatkov, tudi strojnega učenja in umetne inteligence.
  • Omogoča simultano in med seboj neodvisno in izolirano izvajanje mnogoterih aplikacij.
  • Odprta tehnološka razvojna platforma omogoča vključevanje zunanjih partnerjev in izvajanje njihovih aplikacij.
  • V povezavi z delovanjem v oblaku omogoča izvajanje storitev.
  • Občutno skrajšuje razvojni cikel in vpeljuje pristop DevOps.

Navedene funkcionalnosti so zagotovljene z razvojem posebnega modula eIoT EDGE compute (tipska oznaka AC360-A6), ki je izdelan tako, da nadomesti obstoječi komunikacijski modul. Ta princip omogoča, da je izhodiščna instalacija merilnikov funkcionalno omejena, a cenovno ugodna, ko pa se pojavi potreba po nadgradnji funkcionalnosti, se komunikacijski modul (brez odklapljanja in prekinitve delovanja števca) nadomesti z modulom EDGE. To omogoča raznovrstne investicijske scenarije, od izhodiščno preproste instalacije, ki se kasneje nadgradi, kjer je potrebno, do mešane ali v celoti EDGE compute instalacije. Omogoča tudi nadgradnjo že obstoječe merilne infrastrukture s funkcionalnostjo EDGE compute.
Inovativna rešitev za trajnostni prehod v energetski industriji

Zeleni prehod zahteva pametnejše in kompleksnejše upravljanje z energijo in pametni merilniki električne energije se zaradi vseprisotnosti in široke palete podatkov, ki jih proizvajajo, kažejo kot idealen element za pomoč pri upravljanju. S platformo robnega računalništva smo preko energetskih storitev omogočili vpeljavo krožnega gospodarstva v svoj izdelek. Z njo nudimo osnovni gradnik koncepta pametnih mest in skupnosti. Ker je gostota uporabnikov in infrastrukture v mestih večja, obstaja tudi večji potencial za povezovanje infrastrukture, kot so pametna omrežja. Če vse to združimo s platformo, lahko dosežemo številne trajnostne cilje. Ker odpira nov tržni delež storitev, platforma nudi tudi možnost odpiranja novih delovnih mest. Ta bodo kakovostnejša, z visoko dodano vrednostjo, omogočala bodo neprekinjen razvoj kompetenc in sodelovanje z zunanjimi partnerji in s tem izmenjavo znanja.

Novorazvita platforma predstavlja tehnologijo, ki omogoča zeleni prehod in inovacijo, ki je plod dela multidisciplinarne ekipe. Sodelovanje znotraj podjetja in z zunanjimi strokovnjaki je pozitivno vplivalo na motivacijo in močno dvignilo raven znanja in kompetenc na ravni podjetja na področju omenjenih rešitev. S pomočjo razvoja inovacij se sodelavci med seboj še bolj povežemo in začutimo kolektivno pripadnost. S projekti, kot je ta platforma, omogočamo boljšo prihodnost za naslednje generacije kot tudi za svoje podjetje, saj uspešno sledimo strategiji trajnostnega razvoja.

Inovacija omogoča napredne energetske storitve in preobrazbo klasičnega pametnega merilnika električne energije v nekaj, kar omogoča pametno in zeleno uporabo energije. To omogoči tako, da pametni števec nadgradi z dodatno funkcionalnostjo in povezljivostjo, zaradi česar nam ga ni treba zavreči in zamenjati z novim. S tem prihranimo material in vire za proizvodnjo novih naprav. Inovacija omogoča analitiko podatkov in omogoča integrirano izračunavanje. V kontekstu strojne opreme je razvoj nove platforme potekal skladno s strategijo podjetja, kar pomeni, da smo implementirali vsa načela krožne ekonomije.

Novorazvita platforma odgovarja na izzive današnjega časa in omogoča naslednje učinke:

  • Integracijo storitev, ki pripomorejo k trajnostnemu razvoju omrežij: Podatki omogočajo opolnomočenje končnih uporabnikov v kontekstu energetske učinkovitosti in energetsko učinkovitost na ravni omrežja.
  • Napovedovanje potrošnje energije: Z boljšim napovedovanjem in napovedjo potrošnje in proizvodnje vidimo vrzeli, ki jih je treba odpraviti, kar vodi do energetske učinkovitosti, zmanjšanja izgub in boljšega obveščanja deležnikov sistema.
  • Novi poslovni modeli: Usmerjenost v storitve in rešitve, saj strankam ponudimo celotno rešitev, svetujemo pri oblikovanju spektra funkcionalnosti, s katerim kupci lahko odgovorijo na svoje specifične izzive.

Nova platforma je razvita skladno s strategijo podjetja ‘Inovacije za življenje’. Inovacija je del digitalne platforme, ki podatke spreminja v učinkovite ideje in rešitve, podjetja in mesta pa s pomočjo naših aplikacij lahko sprejemajo pametne odločitve, ki zagotavljajo boljše življenje in prihodnost podjetjem in uporabnikom ter spodbujajo trajnostni način življenja. Primarni učinek inovacije za podjetje je vstop na povsem nove tržne segmente. Inovacija omogoča uvajanje storitev z visoko dodano vrednostjo in prehod iz produktno usmerjene v storitveno usmerjeno družbo.

VIR: Iskraemeco