Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica| Sreda, 8. marec 2023, ob 20. uri

Primož Hladnik, klaviature, Boris Benko, vokal 
Igor Vićentić, klavir, Jure Vlahovič, zvok

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica| Sreda, 8. marec 2023, ob 20. uri 


V sredo, 8. marca 2023, ob 20. uri vabljeni v Veliko dvorano Kulturnega doma Nova Gorica na koncert ob mednarodnem dnevu žena z Duom Silence. Po desetletju se edinstveni duo pianista Primoža Hladnika in pevca Borisa Benka končno vrača z novim studijskim albumom The Vocabulary of Madness. Slovar norosti je po njunem edina razumna reakcija na ponoreli svet in na “družbo, ki zelo kvalitetno proizvaja duševne težave”. Na marčevskem koncertu nam bosta Hladnik in Benko skupaj s pianistom Igorjem Vićentićem in tonskim mojstrom Juretom Vlahovičem predstavila deset pesmi, ki so še leta 2019 zvenele “čisto in nedolžno”, a so se ob družbenih pretresih pregnetle v “zelo intenzivne pogovore z glasovi podzavesti, ki jih je nemogoče ignorirati”. Vstopnice po nižji ceni 15 € je moč v predprodaji dobiti še do ponedeljka, 6. marca. Redna cena vstopnice bo sicer znašala 19 €, vabljeni!


Po desetletju se edinstveni duo v sestavi pianista ter avtorja glasbe in aranžmajev Primoža Hladnika ter pevca, avtorja skladb in aranžmajev Borisa Benka končno vrača s studijskim albumom The Vocabulary of Madness, ki je v samozaložbi (Pekinpah) izšel v lanskem letu. Slovar norosti je po njunem edina razumna reakcija na ponoreli svet in na “družbo, ki zelo kvalitetno proizvaja duševne težave”. 

Kljub izjemni glasbeni produkciji dua, čigar ime že dolgo odzvanja v mednarodnih vodah, in mnogimi zavidljivimi sodelovanji s katerimi se lahko pohvalita, sta, zdi se, med širše slovensko občinstvo prodrla z nedavno priredbo ponarodele skladbe Oj, Triglav, moj dom na otvoritvi Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023. Skladba v izvedbi Dua Silence, zasedbe Laibach, pihalne sekcije Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, komornega zbora Slovenske filharmonije, citrarke Irene Anžin ter pevcev Severe Gjurin in Tomija Megliča še danes močno odmeva po dolinah in vrhovih.

V Novi Gorici smo ju lahko nazadnje ulovili leta 2019 v avtorski plesni predstavi De-set, ki sta jo ob desetletnici skupne poti zasnovala goriška plesalca Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia. Na marčevskem samostojnem koncertu ob mednarodnem dnevu žena, kjer bosta nastopila skupaj s pianistom Igorjem Vićentićem in tonskim mojstrom Juretom Vlahovičem, pa bomo lahko prisluhnili njunim desetim pesmim, ki so še leta 2019 zvenele “čisto in nedolžno”, a so se ob družbenih pretresih pregnetle v “zelo intenzivne pogovore z glasovi podzavesti, ki jih je nemogoče ignorirati”. 

Duo Silence je doslej izdal pet studijskih albumov, dvojno ploščo - antologijo in zbirko raritet, štiri albume z gledališko glasbo ter dvojno ploščo z glasbo iz Pandurjevih predstav. Napisala sta glasbo za več kot 50 gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav. Za seboj imata številna sodelovanja s priznanimi režiserji, kot so Tomaž Pandur, Aleksandar Popovski, Matjaž Berger, Matjaž Pograjc in Primož Ekart. Duet, ki redno sodeluje s skupino Laibach, piše tudi glasbo za film.

Vstopnice po nižji ceni 15 € so v predprodaji do ponedeljka, 6. marca, posebna pozornost za vse obiskovalke pa bo v obliki nižje cene vstopnice veljala tudi na dan koncerta v sredo, 8. marca. Redna cena vstopnice bo sicer znašala 19 €. Vabljeni!

VIR: KDNG