V Kamerunu rojeni in v Švici živeči bobnar Lucas Niggli je trenutno eden najbolj iskanih bobnarjev evropskih tleh. Prav nič ne pretiravamo, če zapišemo, da je pravzaprav kar eden najboljših tolkalcev našega časa.

V Kamerunu rojeni in v Švici živeči bobnar Lucas Niggli je trenutno eden najbolj iskanih bobnarjev evropskih tleh. Prav nič ne pretiravamo, če zapišemo, da je pravzaprav kar eden najboljših tolkalcev našega časa. Je tudi reden gost cikla Jazz v Narodnem domu – spomnimo se dua s pevcem Andreasom Schaerrerjem in tria Keita – Bronnimann – Niggli. Matthias Loibner že desetletja velja za največjega virtuoza eksotičnega srednjeveškega inštrumenta hurdy-gurdy (v slovenščini mu običajno rečemo lajna), ki mu v pestrosti zvokov kratkomalo ni para. Lahko zveni kot violina, kitara, dude, včasih celo kot klavir. Ko mu Loibner diskretno doda še elektronske efekte, se poslušalec dobesedno utopi v orkestru zvokov.

Rezultat druženja lajne s tolkali in bobni je popotovanje po zvočnih pokrajinah imaginarnega sveta: od Indije in srednjega veka pa do izmišljene folklore, a vendar zveni povsem sodobno. Le kdo bi rekel, da je moč bobne povezati s srednjeveško lajno in ob tem ustvariti glasbo za 21. stoletje?

Naslov zadnjega albuma nespornih mojstrov svojih inštrumentov je Still Storm. In res: mirna nevihta v vsakem trenutku njunega predanega igranja čaka, da se razbesni v neslutenih zvočnih plazovih. Učinek je doslej neslišana, popolnoma hipnotična in brezčasna glasba – po domače povedano: popolna magija.

VIR: ND