Spodbujanje žensk k poklicni poti na področju STEM je mogoče doseči s predstavljanjem uspešnih inženirk kot vzornic. Izbor Inženirka leta 2023 to učinkovito doseže z izpostavljanjem uspešnih žensk na tem področju - in ena od njih je Nina Seifert, samostojna razvojna inženirka, TDC Innovation v Iskraemecu.

Spodbujanje žensk k poklicni poti na področju STEM je mogoče doseči s predstavljanjem uspešnih inženirk kot vzornic. Izbor Inženirka leta 2023 to učinkovito doseže z izpostavljanjem uspešnih žensk na tem področju - in ena od njih je Nina Seifert, samostojna razvojna inženirka, TDC Innovation v Iskraemecu.

Nina, čestitke ob nominaciji za Inženirko leta 2023. Izbor s pozitivnimi zgledi spodbuja k odločitvi za inženirski poklic med ženskami. Kaj bi svetovala ženskam, ki bi se želele podati na to pot?
Hvala za čestitke! Ženskam, ki čutijo klic inženirskega poklica ali pa ga še bodo, bi svetovala, naj si drznejo slediti svojim strastem ali ambicijam. Pot do uspeha včasih zahteva vztrajnost in premagovanje izzivov, ki niso vedno tehnično naravnani. Zato naj ohranijo pogum, gradijo svojo mrežo podpore, se učijo in razvijajo. Poleg tega naj se zavedajo, da so raznolikost, inovativnost ter njihov prispevek ključni za napredek inženirskega sveta.

Je to, da si ženska v pretežno moškem poklicu, kdaj predstavljalo izzive na tvoji karierni poti? Če da, kakšne?
Glede izzivov, povezanih z ženskim spolom v mojem poklicu, osebno nisem doživljala posebnih ovir, opažam pa, da je v mladih ženskah ob odločanju za inženirski poklic prisoten strah, bodisi zaradi predsodkov, pomanjkanja vzornic ali drugih faktorjev. Ohranjanje samozavesti, gradnja strokovne podlage in spodbujanje enakosti so ključni gradniki uspešne kariere, ki obenem ustvarjajo boljše delovno okolje za vse zaposlene. S tem gradimo temelje za raznolikost in inovacije.

Nominiranke za Inženirko leta prihajate z zelo raznolikih področij – ti si pristala v energetskem sektorju. Kaj te je pritegnilo k temu / zakaj se ti področje zdi zanimivo?
Energetski sektor me je pritegnil zaradi svoje kompleksnosti in potenciala za inovacije. Vidim ga kot ključnega pri oblikovanju trajnostne prihodnosti, kjer inženirske rešitve igrajo ključno vlogo pri premagovanju izzivov energetske učinkovitosti in prehodu s fosilnih goriv na obnovljive vire energije. Poleg tega prepoznavam, da v tem sektorju obstaja obilica priložnosti za inovacije, tako v obstoječih kot novo-nastajajočih produktih, kar omogoča povečanje dodane vrednosti v energetski industriji. To me navdihuje za ustvarjanje naprednih tehnoloških rešitev, ki bodo prispevale k trajnostnemu razvoju in učinkovitemu izkoriščanju energetskih virov.

Kaj obsega tvoje delo samostojne razvojne inženirke za inovacije v Iskraemecu?
V svoji vlogi kot samostojna razvojna inženirka za inovacije v Iskraemecu se moje delo razdeli na dve ključni področji – inovacije in tehnologijo. Na področju inovacij se osredotočam na razvoj senzorike, še posebej na senzorje za merjenje električnega toka in zagotavljanje merilne točnosti. Kot glavna strokovnjakinja na tem področju razvoja, opravljam delo, ki zajema naloge od idejne zasnove do končnih meritev v laboratoriju, ki služijo kot osnova za certifikacijo naših produktov. Na delovnem mestu v tehnologiji pa skrbim, da so vsi števci, ki zapustijo našo proizvodnjo, pravilno kalibrirani in pomerjeni. Poleg tega skrbim za nemoteno delovanje vseh sistemov. V bistvu povezujem dva sektorja na področju merilne točnosti. V svojem delu aktivno uporabljam tudi pridobljeno znanje na področju 6sigme, ki ga izkoriščam pri analizi podatkov. To vključuje nenehno izboljševanje procesov in zagotavljanje, da so vsi vidiki proizvodnje in razvoja v skladu z najvišjimi standardi kakovosti. S tem prispevam k stalnemu napredku inovacij ter tehnologije v podjetju Iskraemeco.
“Ohranjanje samozavesti, gradnja strokovne podlage in spodbujanje enakosti so ključni gradniki uspešne kariere, ki obenem ustvarjajo boljše delovno okolje za vse zaposlene.”
Kako po tvojem mnenju šolstvo in zasebna podjetja, kot je Iskraemeco, spodbujajo k vpisu v STEM programe izobraževanja?
Opažam, da na ravni osnovnih šol premalo naporov vlagamo v uspešno spodbujanje učencev za vpis v STEM programe in strokovne šole. Večinoma učenci prihajajo v stik s tehnologijo preko lastnih hobijev ali z vplivom svojih sorodnikov, medtem ko določeni, ki bi bili sicer zainteresirani, nimajo enakih možnosti. Srednje šole, še posebej strokovne gimnazije, organizirajo dogodke, ki dijakom omogočajo, da se seznanijo s poklicem, medtem ko na splošnih gimnazijah tovrstnih priložnosti manjka. Na drugi strani pa zasebna podjetja, kot je Iskraemeco, aktivno sodelujejo z izobraževalnimi ustanovami. Podjetja se udeležujejo dogodkov, ki jih organizirajo šole, fakultete, kot so karierni sejmi, in aktivno sodelujejo pri predstavitvah na teh dogodkih. Poleg tega podjetja spodbujajo vpis v STEM programe z aktivnim sodelovanjem v študentskih programih, ponujanjem praks, ter omogočanjem kadrovskih štipendij. S tem zagotavljajo, da se študentje že med izobraževanjem povežejo s tehnološkim sektorjem in spoznajo možnosti za svojo poklicno pot.

Kot inženirka dobro poznaš izzive, s katerimi se vaša stroka sooča. Če bi lahko izumila futuristični pripomoček, ki bi inženirjem olajšal delo, kakšen bi bil in kako bi deloval?
Upam da ne boste pričakovali da se zadeva realizira 😊.
Če bi oblikovala futuristični pripomoček za olajšanje dela inženirjev, bi ustvarila sistem za branje misli, saj sama velikrat pogrešam natančne informacije, ki bi jih dobila če bi delo opravila sama. Ta inovativna tehnologija bi omogočala neposreden prenos natančnih informacij o opravljenem delu in projektih med člani ekipe, izboljšala komunikacijo ter zagotavljala boljše razumevanje opravljenih nalog. Nekako pa bi morali narediti blokado da bi skozi ‘tunel’ misli prišle le te ki so povezane z delom. Poleg tega bi razvila teleportacijsko napravo, ki bi inženirjem omogočala instantno premikanje med različnimi lokacijami. To bi pripomoglo k hitrejšemu reševanju težav, sodelovanju na terenu in optimalni izrabi časa. Skupaj bi ta pripomočka prispevala k večji učinkovitosti in olajšanju delovnih procesov v inženirski stroki.

Kateri so trenutno aktualni trendi v inženirstvu in kako s svojim delom odgovarjaš nanje / kako jih vpeljuješ v svoje delo?
V svojem delu aktivno sledim trenutnim trendom v inženirstvu, predvsem digitalizaciji, avtomatizaciji in umetni inteligenci. Če navedem par primerov uporabe v lastnem delu: uporabljam napredne simulacije pri razvoju senzorjev, avtomatiziram kalibracijo števcev za zagotovitev merilne točnosti v proizvodnji ter se ukvarjam z analizo podatkov za stalno izboljševanje procesov. Pri tem mi pri programiranju pogosto pomaga tudi ChatGPT, kar prispeva k učinkovitosti in hitrejšemu razvoju tehnoloških rešitev. S tem zagotavljam, da je moje delo v skladu s sodobnimi inženirskimi praksami, kar pripomore k inovativnosti in tehnološkemu napredku naših rešitev.

Kaj bo ‘the next big thing’ v inženirstvu, ki bo vplival tudi na naša življenja in vsakdan?
Glede na nenehen napredek v tehnologiji in znanosti, bo verjetno ‘the next big thing’ v inženirstvu povezana z nadaljnjim razvojem umetne inteligence, kvantnega računalništva, potovanja v vesolje… Mogoče dobimo tudi nov način pridobivanja električne energije, ki bo dokončno izrinil fosilna goriva. Možnosti je res ogromno.

Kako/kam si želiš, da bi se tvoja karierna pot razvijala v prihodnosti?
V prihodnosti si želim še naprej razvijati svojo karierno pot v podjetju. Na kratki rok želim ostati v vlogi, kjer opravljam delo dveh delovnih mesti, saj sem prepričana, da mi omogočata širok spekter izkušenj in znanj. Vendar pa si v prihodnosti želim več možnosti za vplivanje na odločitve in usmeritve podjetja. S tem ciljem bom nadaljevala izobraževanje, še posebej v smeri 6sigma, da bom lahko še bolj sistematično pristopila k reševanju izzivov in prispevala k celovitemu uspehu podjetja.

Če ne bi bila inženirka, v katerem poklicu bi se znašla, kaj bi bil tvoj plan B?
Dobro vprašanje. V osnovni šoli sem želela postati profesorica zgodovine.
Če pa bi v račun vzela vse moje znanje, bi se pa vseeno vpisala na fakulteto tehniške smeri, predvsem zaradi kariernih možnosti, morda pa ne ravno na elektrotehniko. Mogoče bi pristala v gradbeništvu ali, če smo malo bolj radikalni, se posvetila oblikovanju interierja oz. arhitekturi.
Ninini inženirski top 3

  1. Top izum: Pametni telefon predstavlja prelomen izum. Ta združuje funkcionalnosti telefona, računalnika, kamere in še več, prinašajoč nam neomejene možnosti za komunikacijo, delo, zabavo in ustvarjanje. In to v eni napravi!
  2. Top inženir: Elon Musk – vizionar, ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX, ki presega meje inženirskega dosežka. Vzornica: Jaz v prihodnosti.
  3. Top inženirski ‘Aha!’ trenutek: Razvoj električnega omrežja, zlasti uvedba izmeničnega toka (AC) s strani Nikola Tesle, je bil prelomen ‘Aha!’ trenutek. Omrežje je omogočilo enostaven prenos električne energije na velike razdalje, kar je ključno vplivalo na našo vsakodnevno življenje, gospodarstvo in tehnološki napredek.
    (malo za šalo: ) Moj top inženirski ‘Aha!’ trenutek: Ugotovitev, da oklop na senzorju ne deluje v skladu s pričakovanji, ker ni bil priklopljen na pin, ki bi bil povezan z maso. Nikoli ne predvidevaj da je tako kot pričakuješ, najprej pomeri.

VIR in foto: Iskraemeco