Boj proti netočnim informacijam

Kot del boja proti netočnim informacijam v Meti sodelujemo z neodvisnimi ekipami za preverjanje dejstev po vsem svetu, ki spremljajo in ocenjujejo verodostojnost medijskih vsebin. Danes Metin program za preverjanje dejstev začenjamo tudi v Sloveniji, in sicer v sodelovanju z zavodom Oštro, ki je certificiran prek neodvisne mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN.

Kadar preverjevalec dejstev neko vsebino oceni kot netočno, jo na Facebookovem novičarskem kanalu prikažemo nižje, kar znatno zmanjša njeno distribucijo. To ustavi razširjanje netočnih informacij in zmanjša število ljudi, ki so jim izpostavljeni. Doseg strani in domen, ki večkrat delijo lažne novice, se bo prav tako zmanjšal, onemogočena jim bo tudi monetizacija prek oglasov. Kadar je objava označena za lažno, uporabnike, ki so jo videli ali ki jo nameravajo deliti, opozorimo, da je lažna. Preverjevalci dejstev s Facebooka ali Instragrama ne morejo odstraniti profilov ali strani.

»Veseli nas, da je Oštro naš zunanji partner za preverjanje dejstev v Sloveniji. Boj proti lažnim novicam je odgovornost, ki jo jemljemo resno, zato nenehno iščemo načine, kako preprečiti širjenje napačnih informacij na naši platformi,« pravi Jacob Turowski, vodja javne politike, CEE.

Ta program je skladen s tridelnim okvirom Facebookove družine aplikacij za izboljšanje kakovosti in pristnosti zgodb na novičarskem kanalu. Facebook odstranjuje vsebino in profile, ki kršijo standarde skupnosti ali oglasne pravilnike, zmanjšuje razširjanje lažnih novic in nepristnih vsebin, kot je clickbait, uporabnike pa o tem obvešča tako, da k objavam, ki jih vidijo, doda več konteksta.

Oštro je neprofitni in neodvisni center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, ki že tri leta vodi projekt za redno preverjanje medijskih izjav in vsebin, Razkrinkavanje.si.

»Facebook je eden izmed ključnih kanalov za razširanje netočnih informacij v Sloveniji. Pomembno je, da se tega zaveda in da prek partnerstev, kot je naše, prispeva k bolj zdravi informacijski dieti slovenskih uporabnikov. Oštro bo svoje delo še naprej opravljal v skladu z najvišjimi profesionalnimi standardi,« je dejala Anuška Delić, ustanoviteljica in odgovorna urednica Oštra.

Oštro bo v prihodnjih tednih začel preverjati dejstva na Facebooku in Instagramu. Danes sodelujemo z več kot 80 partnerji za preverjanje dejstev v več kot 60 jezikih po vsem svetu in vlagamo v načine za nadaljnje povečanje teh prizadevanj.