V Londonu je potekala slovesna podelitev nagrad »Energy Storage Awards«, na kateri so bili nagrajeni pionirji in inovatorji na področju baterijskih hranilnikov električne energije.

Družba ELES prejela prestižno nagrado Energy Storage Award za izjemne dosežke na področju baterijskih hranilnikov električne energije

V Londonu je potekala slovesna podelitev nagrad »Energy Storage Awards«, na kateri so bili nagrajeni pionirji in inovatorji na področju baterijskih hranilnikov električne energije. Družba ELES se je s svojim projektom SINCRO.GRID uvrstila med najboljše v kategoriji projekt leta sistemskega operaterja in prejela prestižno nagrado za izjemne dosežke na tem področju.

ELES je s ponosom predstavil dva vrhunska projekta - vgradnjo baterijskih hranilnikov v okviru projektov NEDO in SINCRO.GRID. Oba projekta sta bila uvrščena v ožji izbor kategorije projekt leta sistemskega operaterja, pri čemer je projekt SINCRO.GRID zasluženo osvojil prvo mesto, premagal močno konkurenco iz Nemčije in Poljske.

V okviru projekta SINCRO.GRID, ki je del širšega projekta pametnih omrežij, je družba ELES uspešno namestila dva baterijska hranilnika moči 5 MW (25 MWh) znotraj obstoječih razdelilnih transformatorskih postaj Okroglo in Pekre. Omenjena baterijska hranilnika izkazujeta izjemno zanesljivost in zagotavljata suverenost Slovenije v kompleksnem mehanizmu nenehnega ohranjanja ravnotežja med proizvodnjo in odjemom električne energije, kar je ključno za nemoteno delovanje električnega sistema na sekundnem nivoju po vsej državi.

Projekta vgradnje baterijskih hranilnikov električne energije sta predstavljala velik izziv, saj je bilo ob začetku izvajanja veljavno pravilo, da lahko tovrstne storitve izvajajo le termo in hidro elektrarne. Vendar pa sta ravno projekta NEDO in SINCRO.GRID pomembno prispevala k spreminjanju tega okvira, s čimer je družba ELES postala ključna akterka na področju baterijskih hranilnikov električne energije. Danes baterije zagotavljajo večino potrebnih storitev za najbolj kritične procese ohranjanja ravnovesja v električnem sistemu.

Mag. Aleksander Mervar, direktor družbe ELES, je ob tej priložnosti izrazil svojo ponosnost in poudaril, da prejeta nagrada predstavlja mednarodno priznanje za odlično delo zaposlenih v družbi ELES. Dodal je, da brez inovativnih idej in predanosti zaposlenih ne bi bilo mogoče izvesti teh projektov, ter da je nagrada tudi motivacija za nadaljnje izvajanje projektov, ki bodo prispevali k učinkovitejšemu zelenemu energetskemu prehodu.

Mag. Uroš Salobir, direktor področja za strateške inovacije v družbi ELES, je poudaril, da nagrada potrjuje Elesovo vodilno vlogo pri zeleni preobrazbi, ne le v Sloveniji, temveč tudi na evropski in svetovni ravni.

Dr. Jurij Klančnik, direktor področja za obratovanje, je izrazil svojo ponosnost nad dosežki projekta in čestital celotni ekipi, ki je sodelovala od ideje do realizacije.

Ervin Planinc, vodja službe za soglasja in nadzor nad obratovanjem, je kot vodja projekta izrazil svojo izjemno ponosnost nad prejetjem nagrade in poudaril, da je dosežek plod trdega dela, izjemnega sodelovanja in angažiranosti ekipe.

Nagrada »Energy Storage Award« predstavlja potrditev trdega dela in izjemnih dosežkov družbe ELES na področju baterijskih hranilnikov električne energije ter njihovega ključnega prispevka k trajnostni energetski prihodnosti. Družba ELES se zahvaljuje vsem sodelujočim ter ostaja zavezana k nadaljnjemu inovativnemu razvoju in izvajanju projektov, ki bodo oblikovali bolj zeleno in trajnostno prihodnost.

Uredništvo, Povzeto po sporočilu za javnost ELES