Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Odprtje razstave
 
Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja,  ki bo v četrtek, 30. novembra 2023, ob 19. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.Razstavo bo odprla dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo Republike Slovenije.

Kustos razstave je dr. Miloš Kosec, sokustosinja Susanna Campeotto.

 »Pravico imamo, da se zmotimo, ker je pomota za nas avantura, odklon, ki vodi k resnici. Kako pusta pa je resnica, ki jo arhitekti vedo naprej!« Edvard Ravnikar

Več na povezavi

/

Voden ogled gradu Fužine

Sobota,  2. 12. 2023 ob 11.00

Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi. Pomembno dopolnitev predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je svojevrstna tehniška znamenitost. Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
 
Po gradu bo vodila Katarina Metelko, strokovnjakinja za umetnostno, stavbno in kulturno zgodovino posvetne arhitekture na Slovenskem.

Prijave: izobrazevanje@mao.si
/

Nedelja v MAO

Ta veseli dan kulture I 3. 12. 2023 I PROST VSTOP

11.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je zakoličil prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Po razstavi bo vodil kustos razstave dr. Miloš Kosec.

11.00 I LEGO ustvarjalna delavnica za vse generacije

Najprej se bomo sprehodili po razstavi in si pobliže ogledali makete stavb, ki jih je načrtoval arhitekt Edvard Ravnikar. Vsaka ima svojo zgodbo. Razmišljali bomo o materialih, barvi in svetlobi. V delavnici pa preizkušali merilo, reliefe ter iz legokock gradili hiše, stolpnice in trge. V navdih nam bosta lego stvaritvi študentov arhitekture, ki so na mednarodni delavnici v Kranju izvedli Ravnikarjev Hotel Creina in palačo občine Kranj (OLO).

Prijave: izobrazevanje@mao.si


/


RAZSTAVA :
CRAFTING FUTURES I IZDELOVANJE PRIHODNOSTI

13. 12. 2023—10. 3. 2024

ODPRTJE: sreda, 13. december ob 19.00 I KAPELA MAO

Center za kreativnost je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal že drugi odprti poziv za koprodukcije serij v omejeni nakladi. V okviru poziva Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, je bilo izbranih 10 del slovenskih ustvarjalcev, ki so s finančnimi spodbudami in mentorstvi zasnovali nov produkt ali vidno posodobili že obstoječega za namen predstavitve na medinstitucionalni razstavi Trienale rokodelstva in razstavi Crafting Futures.

Več na povezavi
/

Izšel je katalog

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Več na povezavi.
Nakup v MAO trgovini.
/

RAZSTAVA
Marjan SMERKE, FOTOGRAF (1932-2017)

18. 10.—2. 12. 2023 I Galerija Družina, Krekov trg 1

Kustosinja razstave je Katarina Jurjavčič, kustosinja Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, pri postavitvi pa je sodeloval tudi dr. Primož Lampič, kustos za fotografijo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Več na povezavi

PR - MAO