V petek, 25. avgusta 2023, se je v prijetnem ambientu prenovljenega Starega trga v Starem Velenju že drugo leto zapored odvila čudovita zgodba, navita na vilice.

Petek, 25. avgust 2023, ob 18. uri, Stari trg v Starem Velenju

V petek, 25. avgusta 2023, se je v prijetnem ambientu prenovljenega Starega trga v Starem Velenju že drugo leto zapored odvila čudovita zgodba, navita na vilice. 

Na kulinaričnem večeru s pridihom Italije in Mediterana smo obiskovalce pogostili z domačimi Šili testeninami za najdaljšo mizo v Šaleški dolini. Lokalni kuharski mojstri so obiskovalce najprej razveselili z malimi kulinaričnimi radostmi Italije, sledilo je toplo nadaljevanje – milanska rižota, špageti s sipinim črnilom, lisičkami in timijanom, rigatoni v kremni bučni omaki s pekorino sirom in tagliata s pestom rukole in ravioli, polnjeni z radičem in rikoto. Dogodek smo sklenili ob najbolj priljubljenih italijanskih sladicah iz Šili pekarne. Vse lokalno pripravljene dobrote so pospremila vrhunska vina Hiše dobrih vin Koželj. Za sproščeno vzdušje in glasbeno spremljavo sta poskrbela pevka Ajda Stina Turek in pianist Žiga Jamnik.

Dogodek je imel dobrodelno noto. Na dogodku smo zbirali sredstva za ljudi, ki so utrpeli hude izgube ob vremenskih ujmah. Družina Šilc je podarila testenine, obiskovalci pa so v zameno donirali prostovoljne prispevke. Na dogodku smo zbrali 410 EUR, ki bodo nakazani na račun Mestne občine Velenje za prizadete v poplavah.
Voda je bila neizprosna tudi pri Hiši dobrih vin Koželj. Na dogodku smo točili in prodajali njihove steklenice vin, na katerih so zaradi poplav etikete izgubile svoj sijaj. Za vsako prodano ”poplavljeno” steklenico Hiša dobrih vin Koželj donira 1 EUR za žrtve poplav. 

Dogodek je bil trajnostno naravnan. Skladno z zavezo Manj plastike več trajnosti smo dogodek organizirali s spoštovanjem do okolja in ga zastavili trajnostno, brez plastike, z minimalno količino odpadkov in s klimatskim spremembam prijaznim jedilnikom. Poskrbeli smo, da je bila kulinarika sezonska, manj predelana in pridelana skladno z ekološkimi standardi. Kuharji so jo pripravili za določeno število oseb, zato nas veseli, da ni pristala med odpadki. Trudili smo se za čim manj ogljičnega odtisa in vabili obiskovalce, da so dogodek osvojili na čim bolj zelen način (peš, s kolesom, javnim prevozom ali z delitvijo prevoza …).

V veliko veselje nam je, da smo preživeli prijeten večer ob dobri kulinariki, dobrem vinu, glasbi, predvsem pa ob sproščenem klepetu, ki nas je povezal v eno veliko prijateljsko družbo. Direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline, Alenka Kikec, je po zaključku dogodka povedala, da ”miza predstavlja srčni utrip vsakega doma, še posebej takrat, ko jo obdajajo ljudje. Dolga miza na čudovitem trgu v Starem Velenju ni bila le kos pohištva. Postala je središče klepetov, povezovanja med prijatelji, znanci, družinami in sodelavci. Vabila nas je k uživanju v kulinariki ob izbrani spremljavi vin in glasbe. Ta večer je bil zagotovo eden tistih nepozabnih dogodkov, ki pustijo prijetne sledi”.

Dogodek smo pripravili sodelavci Zavoda za turizem Šaleške doline in družina Šilc (Šili testenine) ob podpori Mestne občine Velenje. 

Album fotografij dogodka (foto: Milan Njenjić).

VIR: ZTŠ