napovednik

Češke sanje / Czech Dream - danes, 26. junija 2023, ob 21.00, v Obratu, Trg revolucije 9, 2000 Maribor
 
Leta 2003 se češka študenta filma na FAMU Vit Klusák in Filip Remunda, danes mednarodno uspešna režiserja, odločita raziskati, kako lahko trženje in propaganda vplivata na mnenja ljudi – pretvarjata se, da odpirata ogromen nov supermarket. Preobrazita se v poslovneža, zamenjata obleke in si uredita frizure. Z vladno donacijo ustvarita oglaševalsko kampanjo, da bi v Pragi pritegnili pozornost za veliko odprtje neobstoječe trgovine, ki obljublja poceni ponudbo različnih izdelkov. 20 let po dokumentarnem filmu se še vedno sprašujemo o vlogi potrošništva ter kredibilnosti medijskih kampanij.
 
Po projekciji sledi pogovor s Petro Očkerl, predstavnico IPoP - Inštitut za politike prostora.
 
Projekcija poteka v organizaciji Društva Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, AGD Gustaf, Društva za razvoj humanistike - Zofijini ljubimci, Pekarne Magdalenske Mreže, konzorcijem Film in Maribor. Koproducent projekcije je Narodni dom Maribor – Festival Lent. Projekcijo je podprlo Češko veleposlaništvo. Vstop prost!
 
 
Izginjanje / Verschwinden - jutri, 27. junija 2023, ob 17.00, v Lutkovnem gledališču Maribor, Vojašniški trg 2A

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se v svojem najnovejšem dokumentarcu Izginjanje poda v svojo južnokoroško domovino po sledi vprašanja, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura na avstrijskem Koroškem čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Njen osebni pristop ima močno politično dimenzijo.
 
Dokumentarni film ne govori le o uporu, ampak že sam predstavlja vrsto upora: upor proti pozabi in izrinjenosti. Mračnikarjeva na podlagi svoje družinske zgodbe razkriva sto let avstrijske zgodovine, ki je na Koroškem zaznamovana s kratenjem manjšinskih pravic koroškim Slovencem, nedelovanjem politike in skoraj zapravljeno priložnostjo, da bi slovenščino cenili kot obogatitev in kot nepogrešljiv del Avstrije.

Po projekciji filma vljudno vabljeni na okroglo mizo z naslovom »Izginjanje koroških Slovencev«, kjer bo pogovor potekal o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti Slovencev na avstrijskem Koroškem. O osebnih izkušnjah in pogledih na problematiko koroških Slovencev se bodo pogovarjali: filmska ustvarjalka in režiserka Milena Olip, dr. Daniel Wutti, profesor za večjezičnost in transkulturno izobraževanje na Pedagoški visoki šoli na Koroškem in dr. Danijel Grafenauer, raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja in predsednik Kluba koroških Slovencev Maribor.

Okrogla miza bo potekala po končani projekciji filma, ob 19h, na Živih dvoriščih, Vojašniški trg 6 (v bližini Lutkovnega gledališča - v primeru dežja v avli LGM).
 
Projekcija poteka v organizaciji Društva Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, Kluba koroških Slovencev, Inštituta za narodnostna vprašanja, AGD Gustaf, Društva za razvoj humanistike - Zofijini ljubimci, Pekarne Magdalenske Mreže, Zveza kulturnih društev Maribor, JSKD Maribor, Živa dvorišča. Koproducent projekcije je Narodni dom Maribor – Festival Lent.  Vstop prost!
 
Vstopnice na projekcijo filma so brezplačne in jih dvignete na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor.
 
Oba dogodka sta preddogodka 12. edicije festivala Dokudoc, ki bo v Lutkovnem gledališču Maribor od 14. do 17. 9. 2023. Več info na www.dokudoc.si.
 
VIR: Docudoc