Vlada je sprejela uredbi, ki urejata določitev načina in postopka izplačila primernega nadomestila nastale škode dobaviteljem električne energije in plina zaradi regulacije maloprodajnih cen v letu 2023.

Avtor:
Brane Janjič

Kot so sporočili z vlade, Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije  določa, da če vlada določi najvišjo ceno električne energije, plina ali toplote iz sistema daljinskega ogrevanja, lahko dobaviteljem oziroma distributerjem toplote, ki bi jim ta ukrep povzročil občutno škodo, določi tudi primerno finančno nadomestilo ali drug ukrep z učinkom primernega nadomestila škode. Z omejitvijo drobnoprodajnih cen je vlada dobaviteljem povzročila škodo, saj je cene omejila na nižjo raven, kot bi ga verjetno dobavitelji določili sami glede na svoje nakupne in proizvodne stroške ter ceno in razmere na maloprodajnem in na veleprodajnem trgu.

Omenjeni uredbi zato urejata način določitve primernega finančnega nadomestila ali drugega ukrepa z učinkom primernega nadomestila škode; pogoje in merila za upravičenost do nadomestila in drugega ukrepa; organ, ki nadomestila izplačuje; vir sredstev ter način izplačila primernega nadomestila oziroma izvedbe drugega ukrepa z učinkom primernega nadomestila zaradi povzročitve občutne škode, ki nastane dobaviteljem električne energije zaradi uvedbe najvišje dovoljene drobnoprodajne cene električne energije v letu 2023. 

Ugotavljanje upravičenosti in izplačevanje nadomestila za dobavitelje bo izvajal operater trga z električno energijo družba Borzen, potrebna sredstva pa bo zagotovilo Ministrstvo za finance.

VIR: Naš Stik