Mladi »finančniki« iz vse Evrope so se v petek, 19. aprila 2024, v Bruslju pomerili na finalnem tekmovanju Evropski denarni kviz 2024, ki ga je tudi tokrat gostila Evropska bančna federacija.

Mladi »finančniki« iz vse Evrope so se v petek, 19. aprila 2024, v Bruslju pomerili na finalnem tekmovanju Evropski denarni kviz 2024, ki ga je tudi tokrat gostila Evropska bančna federacija. Nacionalne delegacije najstnikov, starih od 13 do 15 let, prvakov iz svojih držav, so se navdušeno zbrale, da bi izkazale svoje znanje o financah in da bi osvojile prestižno evropsko trofejo. Evropski denarni kviz vzbuja med evropskimi mladostniki vsako leto vse več zanimanja. Letošnja izvedba je zabeležila rekordno udeležbo v več državah Evropske unije, saj je na nacionalnem preverjanju znanja o financah po vsej Evropi sodelovalo 36000 najstnikov iz 2200 šol.

Tokrat je zmagala ekipa iz Avstrije, ki je pokazala svoje impresivne sposobnosti finančne pismenosti. Ekipi iz Češke in Severne Makedonije sta tesno sledili ter si zagotovili drugo in tretje mesto na stopničkah. Naša zmagovalca nacionalnega kviza, Nadja Nemec in Jaka Horvat, sta se pod mentorstvom Sandre Pančor iz Gimnazije Murska Sobota, odlično odrezala in med 26 sodelujočimi državami osvojila deveto mesto. Sodelovale so ekipe iz naslednjih držav: Albanije, Avstrije, Češke, Estonije, Finske, Nemčije, Grčije, Madžarske, Islandije, Irske, Italije, Latvije, Lihtenštajna, Litve, Luksemburga, Malte, Norveške, Poljske, Portugalske, Republika Severna Makedonija, Romunije, Srbije, Slovaške, Slovenije, Španije in Ukrajine. 

Direktorica Združenja bank Slovenije, Stanislava Zadravec Caprirolo, je ob novici, da sta naša dijaka na finalnem tekmovanju osvojila 9. mesto dejala: »Ponosni smo na našo mlado generacijo, ki je zelo vedoželjna ter pogumna in ki se zaveda priložnosti, ki jih ustrezno znanje prinaša. Z znanjem se lahko opremimo vnaprej, da bodo naše življenjske odločitve optimalne, izkušnje pa pridobivamo z uporabo pridobljenega znanja. Vsak posameznik se mora ustrezno pripraviti na prevzemanje odgovornosti tudi na finančnem področju, ki jo odraščanje prinaša. Mladi generaciji moramo pri tem pomagati, zato bi bila bolj podrobna sistemska vključitev teh tem v izobraževalni proces zelo dobrodošla, še posebej v obdobju, ko se finančna pismenost prepleta z digitalno in smo kot družba  postavljeni pred nove izzive, ki so povezani tudi z našo varnostjo v kibernetskem svetu. Zato nas interes šol za udeležbo na kvizu zelo veseli in dijakoma Gimnazije Murska Sobota, Nadji in Jaki, iskreno čestitamo za pogum in izkazano znanje, čestitke pa tudi mentorici Sandri Pančor za sadove njenega dodatnega dela in spodbujanja.«

Namen pobude, ki jo je Evropska bančna federacija sprožila leta 2017, je opolnomočiti mlade z osnovnim finančnim znanjem in vzgojiti finančno odgovorno generacijo. Za uvrstitev na finale so udeleženci morali zmagati na nacionalnih tekmovanjih, ki so potekala v Evropskem tednu denarja. Letošnja udeležba je presegla vsa pričakovanja, saj je na nekaterih državnih tekmovanjih sodelovalo več kot 1000 šol. Porast odraža večje zavedanje o pomenu izvajanja finančnega izobraževanja v Evropi in tudi željo mladih, da veliko vedo in si tako lažje ustvarijo močne finančne temelje za prihodnost.
Kviz je letos namenil veliko pozornosti znanju najstnikov o finančnih temah, vključno z dolgoročnim načrtovanjem, varčevalnimi strategijami, razumevanjem kriptovalut, ozaveščenostjo o kibernetski varnosti in odgovornim upravljanjem kreditov. Vsa vprašanja so bila predhodno usklajena s smernicami OECD/INFE za izobraževanje o finančni pismenosti. Iniciativo Evropski denarni kviz v Sloveniji izvaja Združenje bank Slovenije, ki je nacionalno tekmovanje pripravilo že šestič zapored in učencem ter dijakom omogočilo tudi udeležbo na finalnih tekmovanjih.  
Wim Mijs, izvršni direktor Evropske bančne federacije, je ob zaključku tekmovanja dejal: »V Bruslju vsako leto vidimo novo generacijo mladih, ki so pripravljeni obvladati svoje finančne veščine in pridobiti naslov evropskega prvaka. Z zgodnjim razvojem spretnosti ob podpori svojih učiteljev tako ustvarjajo dobro podlago za pot v odraslost. Impresivno je videti toliko pozitivne energije v Bruslju, leto za letom.« 

Udeleženci evropskega finala so imeli zelo pester dvo-dnevni program z ogledom WikiFin Lab, kjer so potekali zabavni preizkusi finančnega znanja in slovesnostjo ob otvoritvi borze pri Euronextu. Dogodka ob razglasitvi zmagovalcev se je udeležilo tudi njeno veličanstvo, belgijska kraljica Mathilde.  


Združenje bank Slovenije



Nadja Nemec in Jaka Horvat, dijaka Gimnazije Murska Sobota, sta na finalnem tekmovanju Evropski denarni kviz v Bruslju zasedla odlično 7. mesto.
    


Zasluženega uspeha svojih dijakov se je zelo veselila tudi mentorica Sandra Pančor (na sredini).

VIR: ZBS