Posvetovalna skupina uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG), kjer kot član aktivno sodeluje Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, je prejela odziv Evropske komisarke za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, Mairead McGuinness, in sicer na stališča oz. Mnenje FSUG o Digitalnem evru.

Posvetovalna skupina uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG), kjer kot član aktivno sodeluje Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, je prejela odziv Evropske komisarke za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, Mairead McGuinness, in sicer na stališča oz. Mnenje FSUG o Digitalnem evru. Kot je zapisala Komisarka, je Evropska komisija upoštevala priporočila in mnenja FSUG v svojem predlogu uredbe o Digitalnem evru. Cilj slednjega je zagotoviti varno digitalno sredstvo za maloprodajna plačila.

V Evropski komisiji se strinjajo, da je potrebno pri oblikovanju Digitalnega evra podpirati finančno vključenost ter tako poskrbeti, da bo dostopen vsem državljanom v celotnem Evro-območju, ne glede na njihovo digitalno pismenost in druge okoliščine. Prav tako predlog predvideva, da bodo v povezavi z Digitalnim evrom osnovne storite brezplačne.

V zvezi z opozorili FSUG, glede zagotavljanja zasebnosti, je Evropska komisija v svojem predlogu določila jasne varovalke, pri čemer pa je morala upoštevati tudi druga področja, kot so preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Centralne banke tako ne bodo imele vpogleda v identiteto uporabnika, ki bo opravil transakcijo. Medtem ko bodo pri spletnih plačilih politike zasebnosti ostale praktično enake, pa bodo pri plačilih zunaj spleta postavljene določene omejitve za preprečevanje pranja denarja, pri čemer bo raven zasebnosti podobna kot pri plačevanju z gotovino.

S predlogom Evropske komisije se je razprava o Digitalnem evru in oblikovanju tozadevnih zakonskih podlag šele začela, pri čemer Evropska komisarka računa na nadaljnjo podporo FSUG pri pomembnem projektu.

VIR: VZMD