V Velenju se 22. in 23. septembra odvija jubilejni 50. geodetski dan, tradicionalni strokovni posvet strokovnjakov s širšega področja geodezije, geoinformatike in upravljanja prostora.


Dogodek organizirata Zveza geodetov Slovenije in Celjsko geodetsko društvo v sodelovanju  z Ministrstvom za okolje in prostor RS in Geodetsko upravo RS, Fakulteto za gradbeništvo in  geodezijo pri Univerzi v Ljubljani, Geodetskim inštitutom Slovenije, Inženirsko zbornico  Slovenije ter Združenjem geodetskih izvajalcev GIZ-GI. Dogodek je organiziran pod častnim  pokroviteljstvom Mestne občine Velenje. 

V uvodnem delu je več kot 350 udeležencev letošnjega jubilejnega geodetskega posveta  nagovoril predsednik Zveze geodetov Slovenije, mag. Gregor Klemenčič, ki je med drugim  izpostavil vlogo Zveze geodetov Slovenije pri prenosu znanja in dobrih praks med različnimi  deležniki geodetske stroke. Pomen geoprostorskih podatkov in prostorske informacijske  infrastrukture za odločitve v prostoru, vključno s prostorskim načrtovanjem in upravljanjem  prostora, je v svojem pozdravnem govoru poudaril Uroš Brežan, minister za okolje in prostor.  Generalni direktor geodetske uprave, Tomaž Petek, je nadalje predstavil geodetske dneve tudi  kot forum za izmenjavo strokovnih mnenj ob izzivih, ki jih med drugim stroki prinaša  sprememba zakonodaje, kot je to danes primer za področja katastrov nepremičnin. Dr. Anka  Lisec, predstojnica Oddelka za geodezijo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo pri Univerzi  v Ljubljani je udeležence spomnila na leto 1968 in prvi geodetski dan, kjer so obravnavali zelo  podobne strokovne izzive kot danes, le da so tokrat tehnološki, kadrovski in družbeni izzivi  postavljeni v novi časovni okvir. Pozdravnim nagovorom občine gostiteljice, župana Mestne  občine Velenje, Petra Dermola, in predsednika Celjskega geodetskega društva, Mitje  Domajnko je sledil strokovni posvet, začenši s plenarnimi predavanji eminentnih gostov iz  tujine. 

Predsednik mednarodne kartografske zveze ICA, Tim Treiner, se je v svojem govoru dotaknil  tehnoloških in družbenih izzivov za geodetsko-geoinformacijsko stroko na globalni ravni.  Razvojne izzive in pomen vseevropske geoprostorske podatkovne infrastrukture sta v svojih  predavanjih predstavila generalni sekretar evropskega združenja EuroSDR, dr. Joep  Crompvoets ter generalna sekretarka Evropskega združenja geodetskih uprav  EuroGeographics, Léa Bodossian. Omeniti velja, da so med udeleženci posveta tokrat tudi  visoki predstavniki državnih geodetskih uprav iz širše regije, in sicer iz Hrvaške, Bosne in  Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije, Kosova in Bolgarije, kar daje dogodku še  posebno težo in mednarodno prepoznavnost.
Besedilo za medije 

Tematika letošnjega dvodnevnega strokovnega posveta z mednarodno udeležbo naslavljala  izzive digitalne preobrazbe za trajnostne odločitve v prostoru. Tematika ni bila izbrana  naključno, saj se danes geodetska stroka srečuje s številnimi razvojnimi izzivi. Na eni strani  prinašajo mnogo izzivov nove tehnologije za zajem in obdelavo prostorskih podatkov, njihovo  vizualizacijo in uporabo v geoinformacijskih in lokacijskih storitvah. Na drugi strani rastejo  pričakovanja in zahteve družbe glede geodetskih in geoinformacijskih rešitev na različnih  področjih – od prostorskega načrtovanja, katastrskega preurejanja prostora, do lokacijskih  storitev in spremljanja sprememb v prostoru, kar je ključnega pomena za številna z geodetsko  stroko močno povezana področja, kot so gradbeništvo, kmetijstvo, gozdarstvo, urbanizem,  logistika, upravljanje z naravnimi in drugimi nesrečami ipd. 

Poleg predavanj in razprav na strokovnem posvetu so se na razstavnem prostoru predstavile  različne institucije in podjetja z najnovejšimi tehnološkimi rešitvami, jubilejnemu  geodetskemu dnevu pa je bila posvečena tudi večerna slavnostna akademija, kjer je udeležence med drugim nagovoril predsednik Mednarodne zveze geodetov FIG, prof. Rudolf  Staiger. 

Več informacij je na voljo pri Zvezi geodetov Slovenije (https://www.zveza-geodetov.si/) in na  spletni strani: http://www.geodetskidan.si/

PR: Zveza Geodetov Slovenije.