Obilno deževje po državi povzroča tudi okvare na električnem omrežju in posledično prekinitve pri oskrbi z električno energijo.

Datum objave:
4. avgust 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
Elektro Gorenjska
Obilno deževje po državi povzroča tudi okvare na električnem omrežju in posledično prekinitve pri oskrbi z električno energijo.

Z Elektra Gorenjska poročajo, da je v nočnih urah padla velika količina padavin, zato prihaja tudi do prekinitev tudi pri oskrbi z elektriko. Ob 8. uri zjutraj je bilo brez elektrike približno 1.200 uporabnikov na območjih, kjer imajo težave tudi zaradi poplav, in sicer: Škofja Loka, Medvode, prav tako v vaseh pod Krvavcem (proti Kamniku) in Podljubelju. Poudarjajo, da so njihove ekipe na terenu in skušajo vzpostavljati zasilno oskrbo z električno energijo. Zaradi oteženega dostopa (popravljene in zaprte ceste) pričakujejo, da bo ponekod lahko prihajalo do daljših prekinitev z oskrbo. Uporabnike prosijo za razumevanje, prav tako prosijo, naj se ne približujejo napravam.

Zaradi obilnega deževja in poplavljanja rek je tudi na širšem območju Elektra Celje prišlo do ponovnega izpada električne energije. Kot poročajo, je najhuje na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini. Na območju od Ravn na Koroškem do Črne na Koroškem imajo kompletno območje brez električne energije. Prav tako je območje od Nazarij dalje proti Logarski dolini brez električne energije. Trenutna največja nevarnost preti stikališču RTP Dravograd, ki je pod vodo, vendar je objekt pod napetostjo. V primeru naraščanja vode bodo objekt odklopili od 110 kV omrežja. Prav tako imado stikališče RP Nazarje pod vodo. Vse uporabnike obveščajo, da na področjih, kjer so razlite reke in ceste neprevozne, zaradi varnosti selekcije okvar ne izvajajo. Prav tako opozarjajo vse odjemalce, naj se izogibajo poškodovanim področjem, se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.  Število vseh nenapajanih merilnih mest: 11.856:  po nadzorništvih: Nazarje: 6.685, Ravne: 2.348, Polzela; 1.227, Vuzenica: 990, Slovenj Gradec: 427, Velenje: 179

Pogled na interaktivni zemljevid izklopov Elektra Ljubljana kaže, da je bilo ob 11.40 brez električne energije 97 TP, ter 3197 uporabnikov. 

VIR: Naš Stik