Sommelierska selekcija 2022

V torek in sredo, 15. in 16. marca 2022, je v organizaciji Zavoda SloVino v Mariboru potekalo devetnajsto zaporedno tekmovanje Sommelier Selection. Na letnem strokovnem dogodku Zavoda SloVino, ki ga vodi direktor Dejan Baier, so sommelierji izvedli "slepo" komisijsko pokušino rekordnega števila prijavljenih vin iz vseh slovenskih vinorodnih dežel. 380 različnih vzorcev vin je na tekmovanje prijavilo 100 različnih slovenskih vinarjev. 

Vinski svetovalci so strokovno pokušnjo izvedli v štirih komisijah. Tekmovanje je izpostavilo vina, ki se najbolje podajo k ŠPargljevim in zelenjavnim jedem, vina k ribjim jedem, vina h gobjim jedem, vina, ki najbolje spremljajo jedi iz govedine in divjačine, vina k sladicam, vina k prleški in prekmurski gibanici ter letos prvič tudi vina k sirom. Posebno nagrado Best of Sommelier Selection 2022 so prejela najboljša vina posamezne sorte, najboljši aperitivi, najboljša slajša vina, najboljša bela vina, najboljša rdeča vina, najboljše zvrsti, najboljša peneča vina ter najboljša rosé vina. Najbolje rangirano vino celotnega tekmovanja je prejelo naziv Sommelier Selection 2022 CHAMPION. 

Vinar z največ rangiranimi vini celotnega tekmovanja, ki je prejel naziv Sommelier Selection Best producer 2022, je Ptujska klet d.o.o.. Nagrajena vina, ki sodelujejo v nadaljevanju akcije, so opremljena z razpoznavno dodatno znamkico, kar potrošnikom olajša odločitev o izbiri. 

Vse podrobnosti in rezultati celotnega tekmovanja vključno z člani sommelierskih komisij so objavljeni na www.sommelier.si/sommelierska-selekcija/
 
PR: Dejan Baier