Letos bo Fjällräven Vándortúra praznovala svojo deseto obletnico. Edinstven dogodek večdnevnega pohodništva priljubljene švedske znamke Fjällräven se bo vrnil v Bükk med 19. in 23. avgustom 2024, kjer so ljubitelji narave leta 2014 prvič skupaj raziskovali najlepše pokrajine Madžarske.

Budimpešta, januar 2024 – Letos bo Fjällräven Vándortúra praznovala svojo deseto obletnico. Edinstven dogodek večdnevnega pohodništva priljubljene švedske znamke Fjällräven se bo vrnil v Bükk med 19. in 23. avgustom 2024, kjer so ljubitelji narave leta 2014 prvič skupaj raziskovali najlepše pokrajine Madžarske. Registracija za obletnico Fjällräven Vándortúre se začne danes – 22. januarja na spletni strani dogodka. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na nepozabnem pohajkovanju po Madžarski.

Od leta 1960 Fjällräven navdihuje ljudi, naj preživijo več časa v naravi in spoštujejo ter varujejo njene lepote. Prva Fjällräven Vándortúra je bila organizirana leta 2014, po vzoru švedske različice “Fjällräven Classic”. Združila je koncept švedskega pohodništva z desetletji pohodniške tradicije na Madžarskem. Udeleženci na večdnevnem pohodu nosijo svojo opremo, prenočujejo v svojih šotorih v za to določenih kampih, kjer jih vsak večer čaka lokalno pripravljena hrana, druženje z enako mislečimi ljubitelji narave in izmenjava dragocenih pohodniških izkušenj prijateljev Fjällrävna.

V zadnjih 10 letih je švedska blagovna znamka organizirala 8 večdnevnih pohodniških dogodkov na Madžarskem (dogodek ni mogel potekati zaradi pandemije v letih 2020 in 2021), med katerimi je več kot 1200 pohodnikov iz več kot 11. držav prehodilo skupno približno 844 kilometrov.

/


Pohodniki so odkrivali naravne zaklade Bükka, Balatonskega hribovja in Mecseka. Obletnica Fjällräven Vándortúra leta 2024 se bo vrnila na svojo prvotno lokacijo, nacionalni park Bükk na vzhodu Madžarske.

Poslanstvo pohoda Fjällräven Vándortúra je navdihovati in povezovati ljudi z lepoto narave prek poživljajočih pohodniških izkušenj ter jih spodbujati k raziskovanju divjine in uživanju v skupnem pohajkovanju po naravi ob sklepanju novih prijateljstev za vse življenje. To je pravi navdihujoči dogodek, na katerem se lahko ljudje odtrgajo od vsakdanjega življenja, se poglobijo v naravo, pridobijo telesno, duševno in duhovno osvežitev, skupaj s pohodniškimi sopotniki, ki imajo občutek, da je narava njihov pravi dom. Bükk je najlepše in najbolj raznoliko hribovje na Madžarskem – njegovi vrhovi in zavite doline ponujajo resnično pustolovsko pohodniško izkušnjo za vse, ki ljubijo naravo in se letos nameravajo pridružiti Fjällrävenovemu dogodku.

Začetna in končna točka petdnevnega, 100 kilometrov dolgega krožnega pohoda je Felsőtárkány, od koder pohodniki dnevno prehodijo približno 20 kilometrov po slikovitem, raznolikem narodnem parku Bükk.

/


“Veseli me, da letos praznujemo že 10. obletnico Fjällräven Vándortúra. Letošnje leto bo za nas res posebno, saj se vračamo na kraj, kjer smo leta 2014 začeli ta edinstveni pohodniški dogodek na Madžarskem: v divji in čudoviti Bükk. Neverjetno je videti, kako smo z leti zrasli,” je povedala Sanela Krisat, vodja marketinga in organizatorka dogodka Fjällräven Vándortúra pri podjetju Fenix Outdoor Emerging Markets GmbH. – “Posebnost akcije Fjällräven Vándortúra je v tem, da poleg veselja do trekinga ustvarja tudi skupnost. Ljudje, ki so si pred odhodom na pot neznanci, postanejo v dneh trekinga drug drugemu v oporo, zvečer ob tabornem ognju pa se spletejo tesna prijateljstva. Nekateri se na pot odpravijo sami, na cilj pa pridejo v družbi novih prijateljev. To novo druženje in skupno izkušnjo proslavimo z zaključno slovesnostjo po končanem pohodu, na kateri se odlično zabavamo, se spominjamo izkušenj s trekinga v preteklih dneh in skupaj načrtujemo naslednjo pustolovščino.”

/


Spoštovanje in varovanje okolja je prednostna naloga organizatorjev. Na pohodu Fjällräven Vándortúra posvečamo posebno pozornost “Okolju prijazno pohodništvo”, da bi čim bolj ohranili zaklade narave za prihodnje generacije. Da bi zaščitili naše naravne vrednote in jih ohranili čiste, organizatorji spodbujajo udeležence, da med prireditvijo poberejo smeti s poti, in jim za to zagotovijo posebne vreče. Tako udeleženci na poti ne puščajo sledi in celo pomagajo očistiti okolje.

Fjällräven Vándortúra bo potekala med 19. in 23. avgustom 2024, prijave se začnejo danes – 22. januarja na spletni strani dogodka: https://fjallraven-vandortura.com/.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na edinstveni izkušnji.

VIR: Val navtika