Ob tem izpostavljajo, da Uredba o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce žal ni dosegla svojega namena, saj so ponujene cene električne energije še vedno bistveno višje, kot je bilo kalkulirano v modelih, in tudi višje v primerjavi s konkurenco v tujini.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Pixabay


Delodajalske organizacije Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Obrtno–podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije so na predsednika vlade naslovile pismo, v katerem so izrazile skupno stališče, da ne podpirajo modela pomoči za energente (zlasti električno energijo, pa tudi za zemeljski plin in tehnološko paro) podjetjem, kot izhaja iz Predloga Zakona o pomoči za gospodarstvo za omilitev posledic energetske krize. Uredba o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce, ki je začela veljati 30. novembra, po mnenju delodajalcev žal ni dosegla svojega namena. Cene električne energije, ki jo dobavitelji ponujajo poslovnim odjemalcem, so namreč še vedno bistveno višje, kot je bilo kalkulirano v modelih, ki so tvorili osnovo za oblikovanje vrst pomoči. Hkrati so tudi višje, kot jih dosegajo oziroma po katerih zaklepajo pogodbe konkurenti v tujini. Tistim podjetjem, ki imajo že opravljene delne zakupe oziroma imajo krovne pogodbe, pa ponudniki ponudbe po uredbi ne želijo posredovati. 

Delodajalske organizacije zato predlagajo, da se Predlog zakona spremeni na način, da bo malim in srednje velikim podjetjem v Sloveniji omogočena pomoč v skladu z naborom orodij, ki ga je Evropska komisija določila v začetka oktobra in kjer je postavila cenovno omejitev na 180 evrov/MWh. Za energetsko intenzivna podjetja, ki zaradi visokih vstopnih kriterijev posebne pomoči za energetsko intenzivna podjetja ter posebne pomoči za energetsko intenzivna podjetja v posebnih sektorjih, kot sta navedeni v predlogu zakona, ne bodo mogla koristiti, pa naj se omogoči posebna pomoč zaradi zmanjšane gospodarske uspešnosti.  Delodajalske organizacije ob tem vlado še pozivajo, da naj to pomoč čim prej priglasi pri Evropski komisiji, saj bo priglasitev zaradi pričakovanih težavnih pogajanj z Evropsko komisijo zahtevala angažma najvišjega vrha slovenske vlade.

VIR: NAŠ STIK