napovednik


Praznovanje desete obletnice delovanja Kooperative in filmski večerForum – 10 let Kooperative
14.–16. 12. 2022, Zagreb
____________

Zavod SCCA-Ljubljana je članica Regionalne platforme za kulturo Kooperativa s sedežem v Zagrebu. V okviru dvodnevnega programa foruma ob 10. obletnici Kooperative bo na filmskem večeru v sredo, 14. 12. predvajan krajši kuriran izbor filmov iz arhiva Postaja DIVA Pogled v svetlo prihodnost! Program filmov Sare Bezovšek, RÁTNEEK (Maja Prelog in Blaž Murn) ter Marka A. Kovačiča je pripravil vodja projektne skupine Postaja DIVA in član uprave Kooperative Peter Cerovšek.

Forum prinaša primere in dobre prakse obstoječih mehanizmov za regionalno sodelovanje po Evropi (in svetu) ter pristope od spodaj navzgor za stabilizacijo kulturnega sodelovanja. Odpira vprašanje vloge kulture v mednarodnem razvoju in poziva k skupnemu prizadevanju za razmislek o tem, kako bo trajnostno kulturno sodelovanje v JVE videti v prihodnosti.

VEČ
____________

Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA

Miha Vipotnik, Videogram 4, 1976/79Predstavitev začetkov slovenske video umetnosti na konferenci v BrusljuKonferenca in projekcija v okviru razstave THE 1970s: _
17. 12. 2022, Centre for Fine Arts Bozar, Bruselj, Belgija
____________Ob razstavi THE 1970s: _ posvečeni belgijski avdiovizualni avantgardi sedemdesetih let 20. stoletja Center AV umetnosti Argos v sodelovanju s Centrom za likovno umetnost Bozar organizira mednarodno konferenco in projekcijo. Udeleženke konference bodo predstavile inventivnost in individualnost prve generacije evropskih umetnic_kov, ki so uporabljali video kot medij.

Na konferenci sodeluje Barbara Borčić s prispevkom Med televizijo in festivali.
Po konferenci sledi projekcija izbranih avtorskih videov iz sedemdesetih let, med njimi insert iz Videograma 4 Mihe Vipotnika.Ostali sodelujoči: Dagmar Dirkx (BE ) & Erien Withouck (BE), Laura Leuzzi (IT), Annet Dekker (NL), Marika Kuźmicz (PL), Charlotte Procter (UK), Fleur Chevalier (FR), Barbara Borčić (SI)

VEČ
____________

Program SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA podpirata Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.
Podpora udeležbe na konferenci: Veleposlaništvo Slovenije v BrusljuO B V E Š Č A M O
Koncert "Hommage à cliché"Koncert avtorske glasbe za solo, duet, trio in oktet pihal, godal, glasov in harmonik
15. 12. 2022, 20.30
Atrij ZRC, Novi Trg 2, LjubljanaV mesto prihaja Kabinet čudes Brutka Bimbiča s koncertom "Hommage à cliché" slovensko-avstrijsko-češke zasedbe odličnih glasbenikov in skladateljev obeh spolov.Na pihala, godala in harmonike vam jo bodo po avtorsko zagodli: Boštjan Gombač, Vasko & Ariel Vei Atanasovski, Victoria Pfeil, Flora Geißelbrecht, Tomaš Novak, Paul Schuberth, Bratko Bibič.

VEČ
____________

Produkcija: Zavod Alcedo v sodelovanju z ZRC SAZU, s pomočjo SCCA - Zavoda za sodobno umetnost in podporo Ministrstva za kulturo RS.
Podaljšanje razstave Marka A. Kovačiča Preživelo mestoV kinotečni kavarni bo vse do konca decembra na ogled nova videoinstalacija Marka A. Kovačiča Preživelo mesto, ki odpira pogled na različne perspektive in medije ustvarjanja Marka A. Kovačiča. Tesno se navezuje na svet Plastosov ter umetnikovo dojemanje perspektive, globine polja in iskrivo iskanje rešitev v DIY maniri. Za ta bitja iz prihodnosti je umetnik ustvaril fantastične futuristične ambiente in videe, v katerih dominira karakter rekvizitov in scene: mehanične figure, komore, kukala, TV-objekti, hrupofon in maketa mesta Katastropolis.

VEČ
____________

Koprodukcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA in Slovenska kinoteka
Partnerja: RTV Slovenija, Baza slovenskih filmov (BSF)
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

VIR: SCCA-Ljubljana