Decembrske lučke bomo v Radovljici prižgali v petek, 2. decembra. Javni zavod Turizem in kultura Radovljica (TIC Radovljica) v decembru na trgu pripravlja program dogajanja in praznični sejem vsak konec tedn


  1. Praznična okrasitev in prižig lučk
  2. Praznična okrasitev
  3. Decembrsko dogajanje


Decembrske lučke bomo v Radovljici prižgali v petek, 2. decembra. Javni zavod Turizem in kultura Radovljica (TIC Radovljica) v decembru na trgu pripravlja program dogajanja in praznični sejem vsak konec tedna, paleta uličnih predstav pa pod praznične lučke prinaša kulturo med Božičem in Novim letom. V Linhartovi dvorani bodo na voljo praznične predstave. Silvestrovanji na prostem bosta v Radovljici in Begunjah. Pri okrasitvi mesta je poudarek na naravnem smrečju in vrbju, ki se prepletata na pročeljih mestnih hiš. 


PRAZNIČNA OKRASITEV IN PRIŽIG LUČK
Praznične luči bomo v Radovljici prižgali v petek, 2. decembra v družbi Okusov Radol'ce. Že tradicionalno združujemo prižig lučk z zaključkom meseca lokalne kulinarike, ki poteka še ta teden. 

Praznična okrasitev Radovljice tudi letos temelji na ročno pletenih girlandah ter vencih iz smrečja in okrasju iz vrbja. Tudi letos krasitev poteka pod vodstvom Turizma Radovljica. v okrasitvi se povezujejo veščine in znanja pletarke Tanje Legat ter floristke dr. Sabine Šegula. Prva nadaljuje s tradicijo pletarstva in jo v prednovoletnem času vplete v božična drevesca, venčke in novoletne krogle, priznana floristka dr. Sabina Šegula pa za portale mestnih hiš splete girlande, venčke na vratih, velik božični venec in v praznično podobno odene baročno krinolino v preddverju graščine.  

Okrasitev se od velike novoletne smreke, ki jo krasijo kovane zvezde, vije po trgu do radovljiškega parka. Tam je urejen vilinski gaj, kjer decembra dom najdejo gozdne živali. Olučkan je še gabrov drevored, v luči energetske draginje pa letos ne bo prazničnih lučk ob Gorenjski cesti. 

Za otroke smo tudi letos po mestu pripravili praznični potep z interaktivnimi točkami, ki vodi od TIC Radovljica do razglednih točk, trga pred cerkvijo in se zaključi v vilinskem gaju, kjer otroci lahko na smrečico dodajo svoj okrasek iz naravnih materialov. 

Prireditev ob prižigu lučk pričenjamo ob 15.00 s prazničnim sejmom na Linhartovem trgu. Okrog pol petih bo zbrane pričela zabavati cirkuška skupina Čupakabra, nato pa bomo prižgali praznične luči. Od 17.00 dalje bo na stojnicah na voljo ulična prehrana Okusov Radol'ce. Tokrat se predstavljajo s prigrizki prav vsi – to je 9 restavracij, ki goste z lokalnimi meniji razvajajo v mesecu novembru.

Prižig lučk bo pospremil tudi koncert. Prvič se bodo v Radovljici predstavili nostalgični Sam's Fever, ki nas bodo z glasbo ponesli v čas Elvisa Presleya. Vsi ljubitelji Elvisa kasneje vabljeni še na ogled filma Elvis v Linhartovo dvorano.

MIKLAVŽEV VIKEND
Vikend po prižigu lučk bo na trgu pestro v soboto dopoldan, ko poteka mesečna Radolška tržnica. Tokrat bo tržnica ponudila več ponudnikov na stojnicah, potekala bo izjemoma med 10.00 in 13.00, istočasno pa se bodo otroci lahko poskusili v jahanju konj z Ranča Sitar.

Na Miklavževem sejmu, ki bo potekal v nedeljo, 4. decembra, se bodo v Radovljiški graščini predstavili rokodelci iz Radol'ce, združeni pod znamko Narjen v Radol'c, ki se jim bodo pridružili tudi ustvarjalci iz drugih krajev. V času sejma bo potekala delavnica ustvarjanja z glino, popoldan pa bo na trgu Miklavževa predstava Teatra Cizamo z obiskom Miklavža. Miklavž bo v p onedeljek obiskal tudi Lesce, kjer bo poskrbel za prižig lučk.

DECEMBRSKO DOGAJANJE
V nadaljevanju prazničnega meseca, bo staro mestno jedro Radovljice zaživelo ob koncih tedna, ko se bo na trgu odvijal praznični sejem. Sejem bodo popestrile delavnice za otroke in predstave na prostem. V Radovljico se letos vračajo mednarodni ulični umetniki, ki v Sloveniji gostujejo na decembrskem festivalu Ana Mraz. Zvrstile se bodo štiri ulične predstave in sicer 10., 25., 26. in 28. decembra. Pri predstavah Ane Mraz ne gre za klasične predstave, namenjene otrokom, ampak so to predstave, ki navdušujejo vse generacije gledalcev.

Tudi letos bo v Radovljici poleg Ane Mraz gostoval tudi sejem rokodelcev ARTish. Ta bo v Radovljiški graščini potekal v nedeljo, 18. decembra. Glasbeno podlago bo tokrat odigrala zasedba WildART, potekala pa bo tudi ustvarjalna delavnica. 

Po 20. decembru se bo dogajanja razširilo tudi na dneve med tednom. Sejem z delavnicami bo potekal v sredo in četrtek, 21. in 22. decembra, v petek 23. decembra pa bo prvi od dveh večjih decembrskih koncertov. Na oder v starem mestnem jedru prihaja Gušti. Ob koncertu boste lahko okušali lokalno kulinariko. Naslednji koncert bo, prav tako v spremstvu Okusov Radol0ce, dan pred Silvestrovim, 30. decembra, ko v Radovljico prihaja Hamo&Tribute 2 Love

VIR: JZ Turizem in kultura Radovljica