Da je čebelarstvo poezija kmetijstva in da smo Slovenci čebelarski narod, bo potrdil vsak slovenski čebelar, ki v pridelanem medu in čebeljih pridelkih zagotavlja vse najboljše, najslajše in najbolj zdravo iz narave.

Da je čebelarstvo poezija kmetijstva in da smo Slovenci čebelarski narod, bo potrdil vsak slovenski čebelar, ki v pridelanem medu in čebeljih pridelkih zagotavlja vse najboljše, najslajše in najbolj zdravo iz narave. Čebelarstvo se ne ukvarja samo s čebelami, pridelavo medu in čebeljih pridelkov, ampak tudi s čebelnjaki, panji, vzrejo matic Kranjske sivke, prevozom čebel, čebelarsko opremo. Pred mnogimi leti pa so se na čebelarstvih ukvarjali tudi z obrtmi, katera so služila kot dodana vrednost čebelarstvu in na nekaterih slovenskih čebelarstvih jih ohranjajo še danes  ( izdelava lecta, peka medenjakov, krašenje medenih figuric, risanje panjskih končnic, izdelava sveč iz čebeljega voska, izdelava medenih pijač…). 
Tanja Arih Korošec je skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije orala ledino na področju razvoja čebelarskega turizma v Sloveniji in svetu, saj Tanja vodi tudi komisijo za apiturizem pri svetovni čebelarski organizaciji Apimondija. 
Čebelarska zveza Slovenije že vrsto let kot edina na svetu certificira čebelarske turizme z eno, dvema in tremi čebelicami, več na – https://www.apiturizem.si/. 

Čebelarska zveza Slovenije si prizadeva za razvoj in uveljavitev čebelarske turistične ponudbe, ki postaja redna ponudba slovenskega turizma zato je certificiranje ponudnikov čebelarskega turizma v letošnjem letu  nadgradila v »Top Bee« in  prav tako širimo certificiranje čebelarskih turizmov izven naših meja.
Tako smo nadgradnjo obstoječega turizma iz 3 čebelic nadgradili  v »Top Bee«. 

Danes 16.4.2024 je komisija za presojo certifikata »Top Bee« v sestavi Aleš Süssinger, Dominika Koritnik Trepel in Klemen Svetelj obiskala  Čebelarstvo, lectarstvo in apiturizem Šolar, na naslovu Strmca 81 A, Laško.
Gospa Darja Šolar je komisiji razkazala svoje čebelarstvo in demonstrirala vodenje, kot ga opravi, ko se pri njej oglasijo obiskovalci.
Predstavila je vso ponudbo, ki jo čebelarstvo ima in opisala tudi svoje delovanje v povezavi z lokalnimi ponudniki – kar je še posebej razveseljivo, saj torej deluje lokalno trajnostno.
Apiponudnik je že prejemnik certifikata odličnosti s 3 čebelicami, zato je komisija skozi obisk čebelasrtva preverila pogoje, ki jih mora apituristični ponudnik izpolniti za prejem certifikata »Top Bee«.
Kot je razvidno iz zapisnika, Čebelarstvo Šolar izpolnjuje vse zahtevane pogoje, zato je komisija podala pozitivno mnenje – »Top Bee« certifikat se lahko podeli.

Ob podelitvi certifikatov pa sta podali izjavo tudi Dominika Koritnik Trepel-Klub čebelarskih turističnih vodnikov in prejemnica certifikata »Top Bee« Darja Šolar, čebelarstvo Šolar

Dominika Koritnik Trepel:
Apiturizem je izredno zanimiv in razvijajoč se segment turizma. V bodoče se bodo ljudje še bolj ozaveščali o pomenu čebel za ohranjanje ekosistemov in bili naklonjeni doživetjem, ki vključujejo čebele in njihovo okolje. Pomeni tudi bogat temelj  za razvoj inovativnih produktov in doživetij  za razvoj in utrjevanje trajnostnega pristopa in odgovornega turizma. Posledično slovenski apiturizem potrebuje certificirane »Top Bee« ponudnike, ki bodo s svojo strokovnostjo in razumevanjem potreb gostov v sodobnem času pripomogli k kvalitetnemu razvoju ponudbe. Vsekakor smo člani komisije navdušeni, da smo lahko sodelovali v procesu tega certificiranja in željno pričakujemo rezultate nadgradnje že do sedaj odlične ponudbe čebelarstva Šolar.

Darja Šolar, Čebelarstvo Šolar:
Čebelarstvo Šolar vključuje delo in trud celotne družine. Vedno smo stremeli k kvalitetni ponudbi, ki jo predstavljamo našim gostom, ki prihajajo iz domovine in tujine. Trudimo se stopati v korak s časom, ne samo glede ponudbe same, pač pa so nam pomembna tudi dodatna znanja, ki jih mora osvojiti vsakdo, ki postane del turizma. Zavedamo se, da smo povezani še boljši, zato se trudimo sodelovati z mnogimi ponudniki iz naše občine. »Top Bee« certifikat, celo prvi po vrsti, nam pomeni ogromno – je dejansko potrditev našega kvalitetnega dela v preteklosti in spodbuda za prihodnost.

Ob tem je predsednik ČZS Boštjan Noč povedal:
Z današnjim dnem postavljamo nov mejnik na področju čebelarskega turizma. »Top Bee« certifikat pomeni najvišja možna ponudba čebelarskega turizma. Tovrsten turizem mora naša država vključiti v vse svoje turistične produkte, čebela mora postati eden simbolov prepoznavnosti Slovenije tudi na področju turizma.  
ČZS bo začela s certificiranjem čebelarskih turizmov tudi izven naših meja v okviru programa šole Antona Janše, katere pokrovitelj je NLB d.d..

Čebelarski turizem nam daje priložnost, da Slovenijo predstavljamo kot zeleno in biotsko ohranjeno destinacijo, deželo pridnih in umnih čebelarjev z bogato kulturno in arhitekturno dediščino.

VIR: ČZS