V Podjetniškem inkubatorju Perspektiva se je 8. septembra odvijalo srečanje podpornega podjetniškega okolja Primorsko-notranjske regije, letos naslovljeno »Izzivi podjetništva Primorsko-notranjske regije v finančni perspektivi 2021-2027«.

DORIS K. H

Dogodek, sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija, je pripravila SPOT Svetovanje Primorsko-notranjska regija v sodelovanju z gostiteljem, Podjetniškim inkubatorjem Perspektiva.

Preteklo leto so zaznamovale številne spremembe, ki jih je bilo deležno tudi lokalno okolje, tako na kadrovskem področju kot tudi sistemu financiranja ter organizaciji samega dela. Izmenjava informacij in povezovanje z ustanovami, ki so pomemben del podpornega okolja, je za krepitev podjetništva pomembna spodbuda in tudi že vsakoletna praksa, ki prinaša dobra sodelovanja, razvojne priložnosti ter tudi skupna prizadevanja.

Poudarek srečanja so bili torej skupni izzivi, s katerimi se organizacije soočajo pri delu ter načrtovanje aktivnosti institucij v preostanku aktualne finančne perspektive. Svoje programe in instrumente so na srečanju predstavile številne organizacije, ki se zavedajo svoje vloge pri razvoju podjetništva v regiji. Na srečanju so sodelovali Šolski center Postojna in ICST, RRA Zeleni kras, AJPES, LAS med Snežnikom in Nanosom, socialno podjetje SRZS, LAS Notranjska, GZS RZ Postojna, ZAVOD RS ZA ZAPOSLOVANJE - Urad za delo Postojna, OOZ Ilirska Bistrica, OOZ Postojna, OOZ Cerknica, Podjetniški inkubator Perspektiva in NEC Cerknica, sicer nosilec SPOT Svetovanje Primorsko-notranjska regija.  Dogodek je požel veliko zanimanje, kar potrjuje dejstvo, da Primorsko-notranjska regija vidi možnosti razvoja in napredka v povezovanju in predvsem v načrtnem usmerjanju svojih aktivnosti v podjetništvo, podporo tovrstnem sodelovanju pa so izkazali tudi predstavniki agencije SPIRIT, ki so se udeležili posveta.

Pomen tovrstnih srečanj, predvsem pa sodelovanj, je poudaril tudi organizator dogodka, vodja NEC, Cerknica, SPOT Svetovanje Primorsko-notranjska regija, Tomaž Stojanović: »V zadnjih petih letih smo uspeli v regiji vzpostaviti kar nekaj novih programov in storitev, ki so očitno med ljudmi prepoznane.  Uporabniki so se na nas navadili in nas tudi redno obiskujejo. Hkrati smo zadovoljni tudi s sodelovanjem z ostalimi podpornimi organizacijami v regiji, saj smo v preteklih letih dosegli močno povezovanje, pretok informacij ter soustvarjanje podjetniških programov in storitev. Prav to intenzivno sodelovanje in soustvarjanje, pa se odraža v krepitvi podjetniškega prostora v regiji. Tako želimo nadaljevati tudi v prihodnje.«