napovednik

ARHITEKTURA V ŽIVO
Voden ogled S KOLESOM OD FUŽIN DO ŠPICE

Sreda, 20. 9. 2023 I 17:00
Vodita: Janez Koželj in Vita Kontić Bezjak
Zbirno mesto: dvorišče Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

V sklopu dogodkov Evropskega tedna mobilnosti 2023 vas vabimo na voden ogled od Fužin do Špice s kolesi. Peljali se bomo ob Ljubljanici od gradu Fužine mimo mestnega parka Muste ter sledili nabrežjem in mostovom po delu tematske obvodne kolesarske poti vse do parka Špica. Mestna občina Ljubljana je od leta 2007 do danes zgradila ali prenovila trinajst mostov čez Ljubljanico ter obnovila številna nabrežja. Pogledali si bomo nove družabne javne prostore nad reko ter kako reke postajajo del vsakdanjega življenja v mestih.

S kolesom ob Ljubljanici nas bo vodil dolgoletni podžupan za področje urbanizma na Mestni občini Ljubljana prof. Janez Koželj. Pridružila se mu bo Vita Kontić Bezjak z Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL, ki na občini sodeluje pri vsebinah, povezanih z zelenim prehodom in trajnostno mobilnostjo.

Prijave sprejemamo na: izobrazevanje@mao.si

Dogodek poteka v okviru Evropskega tedna mobilnosti v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Moste.

   

POT OD GRADU DO GRADU

Petek, 22. 9. 2023 I 07:30

Zbirno mesto: dvorišče Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
Vodi: Katarina Metelko


Vabljeni na sprehod od gradu Fužine do gradu Kodeljevo. Ogled bomo začeli na dvorišču gradu Fužine, kjer bomo predstavili stavbno dediščino in vlogo, ki so jo imeli lastniki gradu za slovensko  kulturno zgodovino. Nato se bomo sprehodili ob Ljubljanici do gradu Kodeljevo. Predstavili bomo zgodovino gradu in si ogledali grajsko kapelo Brezmadežne Device Marije, ki jo je v baročnem slogu poslikal znan slovenski slikar Franc Jelovšek. Na poti se bomo pogovarjali o razvoju mesta, zgodovini in načrtih, ki jih ima MOL v prihodnosti.

Po stavbni zgodovini obeh gradov bo vodila umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko.

Dogodek organiziramo v sodelovanju s četrtno skupnostjo Moste, Šolo zdravja –  skupina Kodeljevo in skupina Nove Fužine in je del programa Evropskega tedna mobilnosti.

DAN ODPRTIH VRAT

Petek, 22. 9. 2023 I 10:00 I MAO

PROST VSTOP za obiskovalce brez avtomobila

Na Evropski dan brez avtomobila imajo obiskovalci, ki pridejo na ogled razstav v MAO brez avtomobila – z javnim prevozom, peš ali s kolesom, brezplačen vstop.

17.00 Ustvarjalna delavnica za otroke Moje Fužine brez avtomobila

Sprehodili se bomo po soseski Nove Fužine in s kredami označili površine, ki so namenjene avtomobilom in površine, ki so namenjene sprehajalcem, rekreaciji in naravi. Otroci se bodo preizkusili v vlogi urbanistov in mestnih načrtovalcev. Z lego kockami bodo zgradili svojo idealno sosesko in se prepustili domišljiji. Medtem, ko bodo otroci ustvarjali na delavnici, se bodo lahko njihovi starši udeležili vodstva po razstavi Zakaj je vaza podobna hiši

17.00 Vodstvo po razstavi Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap.

Janja Lap je slovensko bivalno kulturo najbolj zaznamovala z oblikovanjem stekla. V njem se je prvič preizkusila sredi petdesetih let. Še kot študentka arhitekture pri profesorju Edvardu Ravnikarju je svoje izdelke leta 1956 predstavila na razstavi Stanovanje za naše razmere. Predmete za sodobni dom iz keramike in stekla je razvila skupaj s Steklarno Boris Kidrič iz Rogaške Slatine. Razstava poleg steklenih izdelkov osvetljuje tudi manj znane naprave, ki jih je oblikovalka realizirala v Iskri Elektrooptiki. Sploh prvič pa je na razstavi javnosti predstavljeno njeno doslej neznano znanstvenoraziskovalno delo.

Po razstavi bo vodila Katarina Metelko.

Napovedujemo

TRIENALE ROKODELSTVA

Razstava sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije.

V torek, 26. septembra 2023, ob 18. uri, vabljeni v Koroško galerijo likovnih umetnosti, Glavni trg 24, Slovenj Gradec, na odprtje razstave TRIENALE ROKODELSTVA.

Kustosinje razstave: dr. Cvetka Požar, dr. Tanja Roženbergar, Maja Vardjan
Pokrovitelja: Mestna občina Slovenj Gradec, Ministrstvo za kulturo RS

Rokodelske razstave v Slovenj Gradcu imajo bogato tradicijo in so ena najpomembnejših manifestacij za predstavitev ročno izdelanih izdelkov. Od prve razstave domačih in umetnostnih obrti leta 1977 so se družbene, kulturne, ekonomske in okoljske razmere temeljito spremenile. Nova edicija Trienala rokodelstva odraža spremenjena razmerja na področju kultur ročnega izdelovanja ter izpostavlja aktualnost in relevantnost tovrstnih procesov. Razstava predstavlja 38 izdelkov, izbranih na javnem pozivu Trienale rokodelstva in obrti, ki ga je razpisal konzorcij partnerjev, ter 10 izdelkov, izbranih na javnem pozivu Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost. Razstava prispeva k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja. V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bo na ogled do 19. novembra 2023.

Partnerji projekta: Koroški pokrajinski muzej, Slovenski etnografski muzej, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Center za kreativnost, Distributed Design, Evropska unija, Koroška galerija likovnih umetnosti, Podjetniški center Slovenj Gradec, Center Rog, Ministrstvo za kulturo.

JAVNI NATEČAJ

Natečaj za mlade oblikovalce pohištva iz držav balkanske regije


Prijave so odprte do 27. septembra 2023 na tej povezavi.

Kulturno združenje Mikser iz Beograda skupaj s hrvaškim proizvajalcem pohištva NUNC organizira natečaj Young Balkan Designers.

Natečaj pod naslovom Here and Now predstavlja edinstveno priložnost za novo generacijo oblikovalcev s področja Balkana, da s svojimi svežimi idejami pomagajo podjetju NUNC pri interpretaciji bogate tradicije in kulture Balkana v sodobne forme inovativnih in prepoznavnih izdelkov.

Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo priznane mednarodne oblikovalske osebnosti, kot so Marva Griffin iz milanske edicije sejma pohištva, Salone Satellite, namenjeno mladim oblikovalcem, Henriette Waal iz oblikovalskega studia Atelier Luma, Nikola Radeljković iz kolektiva Numan/ ForUse ter ustanoviteljici in kustosinji Young Balkan Designers Jelena Matić in Maja Lalić, bo med izdelki prispelimi na natečaj, izbrala najbolj navdihujoča dela.

Izbor najboljših  idej bodo pokazali na razstavi YBD for NUNC na Fakulteti za gozdarstvo v času beograjskega mednarodnega pohištvenega sejma Beogradski sajam, ki bo potekal v Beogradu od 6. do 11. oktobra. Mednarodni sejem pohištva, opreme in notranje dekoracije v Beogradu velja za najpomembnejši tovrstni sejem v jugovzhodni Evropi. Med prispelimi predlogi bo ekipa podjetja NUNC izbrala projekte, ki jih bodo razvili v prototipe in predstavili globalnemu občinstvu na mednarodnem pohištvenem sejmu Salone del Mobile aprila 2024 v Milanu.

Razstava
LEGO # Plečnik v kapeli MAO
Kapela MAO I 13.7. - 30.9. 2023

Kaj imajo skupnega Plečnik in lego kocke? Ustvarjalno silo, ki premika meje mogočega!

Zaradi velikega zanimanja za razstavo LEGO # Plečnik, ki smo jo v MAO postavili sredi maja kot spremljevalni dogodek razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita, smo razstavo, tokrat v nekoliko okrnjeni obliki, ponovno postavili v kapeli fužinskega gradu. Razstava maket ikoničnih Plečnikovih zgradb, ki so jih iz lego kock sestavili študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo, bo na ogled do konca septembra 2023. Maketam Narodne in univerzitetne knjižnice, Katedrale svobode in cerkve Svetega Mihaela smo dodali še maketo cerkve Sv. Antona Padovanskega, ki jo je Plečnik načrtoval v Beogradu.

Več >>

Posebej se zahvaljujemo gospe Miji Razpotnik za donacijo lego kock Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Vljudno vabljeni!

Paviljon Republike Slovenije vabi!

18. mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia
20. 5.–26. 11. 2023

+/– 1 °C
V iskanju dobro uglašene arhitekture

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v slovenskem paviljonu 18. mednarodne razstave arhitekture La Biennale di Venezia predstavlja projekt +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture. Komisarka Maja Vardjan iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je za kustose slovenskega paviljona na odprtem razpisu izbrala skupino arhitektov, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič.

Več >>
Javni idejni natečaj

ELES 3000: Ustvarjalni projekt v javnem prostoru

Rok za prijave: 1. oktober 2023
Družba Eles v sodelovanju z Živalskim vrtom Ljubljana in Centrom za kreativnost / MAO vabi ustvarjalce različnih profilov k oddaji predlogov za ustvarjalni projekt na lokaciji Živalskega vrta Ljubljana.

Več informacij in prijava >>
Razpisna dokumentacija >>

VIR: MAO