V petek, 22. septembra 2023, je v Skupini Talum potekal poseben dogodek, Dan inovativnosti.

V petek, 22. septembra 2023, je v Skupini Talum potekal poseben dogodek, Dan inovativnosti. Na njem so podelili priznanja sodelavkam in sodelavcem, ki so se v zadnjem letu najbolj izkazali na področju inovativnosti. Talum je v tem obdobju prejel neverjetnih 1865 koristnih predlogov, kar priča o izjemni predanosti in strokovnosti zaposlenih. V nadaljevanju si bomo ogledali najpomembnejše dosežke inovacijske dejavnosti ter se seznanili z nagrajenci tega leta.

V obdobju med 1. septembrom preteklega leta in 31. avgustom tekočega leta so v Talumu obravnavali 1865 inovacijskih predlogov. Izjemno število predlogov kaže na izjemno angažiranost zaposlenih pri iskanju novih rešitev in izboljšav. Med vsemi predlogi so izstopali trije sodelavci, ki so podali največ inovacijskih predlogov.

Nejc Volmut, tehnolog za kakovost v PE Ulitki, je s svojimi 86 predlogi pokazal izjemno predanost in strokovnost. Ne zaostajata pa tudi Valerija Kozel, vodja izmene mehanske obdelave, s 84 predlogi, ter Mojca Vrabič, operaterka mehanske obdelave, s 77 predlogi. Vsi trije sodelavci so s svojimi inovativnimi predlogi pomembno prispevali k izboljšavam in napredku podjetja.

Poleg množične inovativne dejavnosti je v okviru 12. Dneva inovativnosti potekal tudi natečaj Upam si!. Na natečaju so zaposleni podali 63 inovativnih predlogov iz različnih področij. Komisija je med prejetimi predlogi izbrala tri najboljše, ki so se izkazali s svojo kreativnostjo in inovativnostjo.
Med najboljšimi predlogi se je izkazal Simon Murko s predlogom uporabe 3D tiska pri testiranju tesnosti s helijem. Marjetka Orel in Franc Vajda sta predlagala uporabo orodja Microsoft Teams za preobrazbo sejemskega nastopa z digitalizacijo in avtomatizacijo procesov. Danilo Turk pa je s svojim predlogom optimizacije časa menjave koluta na izsekovalni liniji pokazal izjemen občutek za izboljšave procesov.

Talum je v obdobju od novembra 2022 do avgusta 2023 obravnaval tudi pet tehničnih izboljšav. Te tehnične izboljšave so prinesle neverjetnih 268.459 evrov letne gospodarske koristi.
Nagrajene tehnične izboljšave vključujejo avtomatsko posluževanje CNC stružnice Mazak, menjava podnožne pločevine za žarjenje rondel, kromiranje valjev na hladni valjarni, izrabo odvečne energije iz sistema Hertwich ter optimizacijo litja in livnega orodja za stabilizator tresljajev. Vsi nagrajenci so pokazali izjemen tehnični talent in inovativnost ter s svojimi predlogi prispevali k izboljšavam v podjetju.

Poleg notranjih priznanj je Talum tudi letos prejel priznanje za najboljše inovacije v Podravski regiji, ki ga podeljuje Štajerska gospodarska zbornica. Srebrno priznanje so si prislužili za procesno inovacijo Napredni spektrometer za analizo aluminija in aluminijevih zlitin. To priznanje je potrditev izjemnega dela in strokovnosti v Talumu ter pozitivna spodbuda za nadaljnje inovativne projekte.

12. Dan inovativnosti v Talumu je ponovno pokazal, da je inovativnost temelj napredka in uspeha podjetja. Zaposleni v Talumu so se izkazali s svojo predanostjo, kreativnostjo in strokovnostjo ter prispevali k izboljšavam na različnih področjih. Talum ostaja vodilno podjetje na področju inovativnosti in bo še naprej ustvarjal inovativne rešitve ter sledil zeleni transformaciji tovarne. S takšnim pristopom Talum gradi prihodnost in ustvarja nove možnosti za generacije zanamcev.