Dan arhitektov, ki bo letos potekal 6. oktobra 2023 v Novi Gorici, je osrednji letni dogodek Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, namenjen podelitvi stanovskih nagrad in priznanj ter izbrani aktualni temi.

Dan arhitektov, ki bo letos potekal 6. oktobra 2023 v Novi Gorici, je osrednji letni dogodek Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, namenjen podelitvi stanovskih nagrad in priznanj ter izbrani aktualni temi. Letos bo Dan arhitektov posvečen arhitektu Edvardu Ravnikarju, njegovim urbanističnim zasnovam, arhitekturi in izročilu.


Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) vsako leto od leta 2005 organizira pregledno razstavo in podeli strokovna priznanja za največje dosežke svojih članov na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja. Namen priznanj je spodbujati ustvarjalno delo, usmerjati pozornost širše javnosti na kakovostno arhitekturo, ureditve odprtega prostora in prostorsko načrtovanje ter dvigati zavest o kulturni in ustvarjalni razsežnosti projektiranja in prostorskega načrtovanja. ZAPS podeli tudi priznanja za posebne organizacijske in širše strokovne prispevke k razvoju in uveljavljanju institucije in stroke. 

------------------------------------------------------------------

ČASTNI ČLAN ZAPS
Dr. Andrej Goljar
Priznanje častni član podeli upravni odbor ZAPS za največje oz. obširnejše organizacijske in strokovne prispevke k razvoju in uveljavljanju ZAPS in stroke. Častni član ZAPS je postal dr. Andrej Goljar, nekdanji predsednik ZAPS z najdaljšim mandatom in daleč najširše odprto strukturo vodenja doslej. Člani so mu vodenje zaupali kar za štiri mandate, od leta 2009 do leta 2017, v času, ko je slovenska stroka pri urejanju prostora in graditvi delovala najbolj medsebojno povezano in se hkrati soočala tudi s posledicami velike gospodarske krize. 

Člani UO ZAPS:
Jernej Prijon, univ. dipl. inž. arh., predsednik ZAPS
Jure Henigsman, mag. inž. arh.
Mima Suhadolc, univ. dipl. inž. arh.
Petra Vertelj Nared, univ. dipl. inž. kraj. arh.


PLATINASTI SVINČNIK
Platinasti svinčnik se podeli članu ZAPS za obsežen opus in vrhunske dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja. Priznanje je podelila t. i. platinasta komisija v sestavi:

Lena Krušec, univ. dipl. inž. arh.
Dr. Maja Simoneti, univ. dipl. inž. kraj. arh.
Maria Zlobec, univ. dipl. inž. arh.

Za leto 2023 je komisija v sestavi na predlog članov žirije podelila dva platinasta svinčnika. 
Nagradi sta prejela:
- prof. dr. Aleš Vodopivec, u. d. i. a., za področje arhitekture in
- dr. Aleš Mlakar, u. d. i. k. a., za področje krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja.


Arhitekt prof. dr. Aleš Vodopivec je širšo arhitekturno stroko zaznamoval na več področjih, od številnih izvedenih arhitekturnih del, zmag na natečajih, obširnega publicističnega opusa in več izdanih knjižnih del do ohranjanja arhitekturne dediščine in pedagoškega dela na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Verjetno gre za enega najbolj izobraženih in pronicljivih mislecev na področju arhitekture pri nas, pa tudi za publicista, ki je s svojim kritičnim pogledom na stroko marsikdaj vitalno vplival na dogajanje znotraj arhitekturne in urbanistične stroke. 


Krajinski arhitekt dr. Aleš Mlakar sodi med najprepoznavnejše in najbolj dejavne prostorske načrtovalce v državi. Njegov opus obsega več desetin bibliografskih enot in vključuje številne študije ter načrtovalske in okoljevarstvene sestavine prostorskih aktov državnega in občinskega pomena, izvedbene projekte, znanstvenoraziskovalna dela ter predavanja in prispevke na konferencah, v revijah in knjigah. Odlikujejo ga izjemna delovna zavzetost, strokovnost in učinkovitost, odgovornost do okolja in družbe ter predanost visokim strokovnim in etičnim standardom. 

ZLATI SVINČNIK
Priznanje zlati svinčnik podeljuje strokovna komisija za odlično realizacijo s področja arhitekture in krajinske arhitekture, vsako drugo leto pa tudi s področja prostorskega načrtovanja. Letos so zlato komisijo sestavljali:

Sergej Hiti, univ. dipl. inž. kraj. arh.
Bor Pungerčič, univ. dipl. inž. arh.
Denis Rovan, univ. dipl. inž. arh.
Vesna Vozlič Košir, univ. dipl. inž. arh.
Prof. Maruša Zorec, univ. dipl. inž. arh., imenovana za patinasti svinčnik


Zlato komisijo za področje prostorskega načrtovanja pa so sestavljali:
Nataša Ipavec, univ. dipl. inž. arh.
Karla Jankovič, univ. dipl. inž. kraj. arh.
Nataša Kolenc, univ. dipl. inž. arh.

Za nagrado zlati svinčnik za odlično realizacijo na področju arhitekture in krajinske arhitekture je kandidiralo 44 projektov, od tega 8 stanovanjskih hiš, 7 večstanovanjskih stavb, 3 poslovne stavbe, 18 javnih stavb, 4 projekti notranje opreme in 4 ureditve urbanih prostorov.

Strokovna komisija za podelitev priznanja zlati svinčnik za odlično realizacijo je izmed vseh prispelih del izbrala regijske nominacije. Nominirani projekti so se za nagrado zlati svinčnik potegovali tudi kot predstavniki svojih regij. 

Za nagrado zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja so kandidirali skupno štirje projekti, od tega dva sprejeta občinska prostorska načrta in dve prostorski študiji.

Nagrado zlati svinčnik za odlično realizacijo na področju arhitekture in krajinske arhitekture prejmejo naslednji projekti:


PRENOVA DVEH VRSTNIH HIŠ
odgovorni projektant: Vlatka Ljubanović
avtorji: DANS ARHITEKTI: Vlatka Ljubanović, Maja Cvelbar, Miha Dešman, Eva Fišer Berlot, Katarina Pirkmajer Dešman
lokacija / leto izgradnje: Ljubljana, Slovenija / 2022
velikost območja / objekta: 370 m2 / 210+130 m2
tip objekta: stanovanjska hiša
naročnik: zasebni
fotograf: Miran Kambič

Gre za odlično obnovo zdaj že ikonične arhitekture iz petdesetih let, obnovo, ki niti za hip ne dovoli, da bi se izgubila fina nit, ki jo prepoznamo kot pravo arhitekturo. Avtorji so ohranili tako umestitev stavbe kot fasadni plašč ter spoštljivo prenovili vse fasadne detajle in vrt. Prava vrhunskost projekta se pokaže v notranjosti. Arhitekti so na novo izumili vertikalno členitev stavbe – tekočo, sproščeno in odprto – da so obstoječi koncept prilagodili sodobnemu načinu bivanja. Komisija je delu Prenova dveh vrstnih hiš stanovanjske zadruge »Progres – Mirje« soglasno in z vsem spoštovanjem dodelila zlati svinčnik.


BAZENSKI KOMPLEKS ČEŠČA VAS
odgovorni projektant: Milan Tomac
avtorji: ENOTA: Dean Lah, Milan Tomac, Jurij Ličen, Nuša Završnik Šilec, Polona Ruparčič, Sara Ambruš, Eva Tomac, Eva Javornik, Urška Malič, Rasmus Skov, Sara Mežik, Jakob Kajzer, Peter Sovinc, Carlos Cuenca Solana, Goran Djokić
lokacija / leto izgradnje Češča vas, Slovenija / 2023
velikost območja / objekta 13.370 m2 / 4.770 m2
tip objekta: javna zgradba
naročnik: Mestna občina Novo mesto
fotograf: Miran Kambič

Vse, kar bazen zares potrebuje, je streha. Kot da bi ta mandat vzeli res dobesedno, so avtorji novega kompleksa v Češči vasi posegli po najbolj arhetipskem odgovoru – geometrijsko čisto začrtani in z a la skodlami pokriti štirikapni masi. Kot da bi jo preprostost koncepta osvobodila dvoma, se avtorska ekipa biroja Enota nikjer ne ustraši lastne ideje, nikjer ne zatakne pri nepotrebnih dodatkih ali zaplete pri odvečnih ambicijah. Za drznost v zasnovi in doslednost v detajlu ter za nebrzdani pogum, ki seva iz novega bazenskega kompleksa v Češči vasi, komisija arhitektom biroja Enota soglasno podeljuje zlati svinčnik za nedavno realizacijo.


VRTEC KOČEVJE, ENOTA ČEBELICA
odgovorni projektant: Jure Hrovat
avtorji: 
arhitektura: SVET VMES, Jure Hrovat, Ana Kreč, Katja Paternoster, 
krajinska arhitektura: KOLEKTIV TEKTONIKA Darja Matjašec, Nejc Florjanc, Katja Mali
lokacija / leto izgradnje: Kočevje, Slovenija / 2022
velikost območja / objekta 9075 m2 / 5025 m2
tip objekta: vrtec
naročnik: Občina Kočevje ob sofinanciranju Eko sklada, Slovenski okoljski javni sklad, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
fotografi: Ana Skobe, Matevž Paternoster, Žiga Lovšin

Projekt je vse do ravni detajla izjemno dovršeno izveden, kar je pri javnih investicijah redko in pohvale vredno – sploh tam, kjer za razliko od večjih urbanih središč tovrstne investicije terjajo precejšen delež občinskega proračuna. Očitno je, da avtorji dobro razumejo, prepoznajo in upoštevajo potrebe lokalne skupnosti, staršev in zaposlenih, predvsem pa mladega roda uporabnikov. Zasnovali so objekt, ki je premišljeno umeščen v naselbinsko tkivo, kakovostno izveden, prijeten za delo in v prvi vrsti namenjen otroku. Ta vrtec življenja ne simulira, temveč o njem uči – na najboljši način.


NADKRITJE OSTALIN CERKVE SV. JANEZA KRSTNIKA V ŽIČKI KARTUZIJI – MEDPROSTOR
odgovorni projektant: Rok Žnidaršič
avtorji: MEDPROSTOR: Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić, Dino Mujić; odgovorni konservator: ZVKDS OE Celje: Matija Plevnik
lokacija / leto izgradnje Stare sleme, Žička kartuzija, Slovenija / 2022
velikost objekta 355 m2
tip objekta: javna zgradba
naročnik: Občina Slovenske Konjice
fotograf: Miran Kambič, Tadej Bolta


Pri projektu nadkritja ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika avtorske skupine Medprostor drznost in skromnost hodita z roko v roki. Ruševino v resnici zaznamuje tisto, kar ji manjka. Prav s to vrzeljo v nas odpira prostor spomina in domišljije. In največja odlika projekta je morda ravno v tem, da to misel razume. Dodani novi arhitekturni detajli razlagajo stare, izbrani novi materiali se oplajajo iz obstoječega, nove tehnične rešitve stkejo vez med preteklostjo in prihodnostjo. Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji je mojstrsko delo, in letošnja komisija mu enoglasno podeljuje zlati svinčnik za vrhunsko realizacijo.


MOST ZA PEŠCE IN KOLESARJE V IRČI VASI
odgovorni projektant: Blaž Budja
avtorji: 
JEREB IN BUDJA ARHITEKTI: Blaž Budja, Rok Jereb, 
PONTING, PIPENBAHER INŽENIRJI:Marjan Pipenbaher, Tomaž Weingerl; 
krajinska ureditev: dr. Dušan Stupar
lokacija / leto izgradnje Irča vas pri Novem mestu, Slovenija / 2023
velikost območja / objekta 1.860 m2 / razpon 130 m
tip objekta: urbani prostor
naročnik: Mestna občina Novo mesto
fotograf: Blaž Budja

Avtorjem je z rešitvijo, ki uspešno združuje arhitekturno, inženirsko in krajinskoarhitekturno stroko, v prostor uspelo prenesti nesporno enega najlepše oblikovanih in umeščenih mostov, ki prepoznavnost in doživljanje arhitekture in narave ne samo spoštuje, temveč k njima tudi prispeva. Most je zasnovan brez vmesnih podpor, kot obešena mostna konstrukcija z vitko, oblikovno izčiščeno in skrajno racionalno konstrukcijo, ki kot tanka linija v blagi krivulji povezuje oba bregova, hkrati pa ne posega v strugo vodotoka, kar omogoča neoviran pretok reke tudi ob višjih vodostajih.


Nagrado zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja prejme projekt
UREDITEV ROMSKEGA NASELJA BREZJE-ŽABJAK

odgovorna prostorska načrtovalka: mag. Jelka Hudoklin
sodelavci:  Igor Črnugelj, mag. Radovan Nikić, mag. Zoran Gajski, Jernej Radovac, mag. Irena Hočevar, Tanja Jerin, Izidor Jerala
projektivno podjetje: Acer Novo mesto d.o.o.
Lokacija / leto izvedbe: Novo mesto, Slovenija / 2018
Velikost območja 29 ha
naročnik: Mestna občina Novo mesto

Z izrazito interdisciplinarnim pristopom, z aktivnim vključevanjem uporabnikov prostora, občine in tudi resornega ministrstva ter s številnimi posveti, vključno s prikazom in prenosom parcel na teren, je bila dosežena in izbrana rešitev, sprejemljiva v lokalnem okolju. Komisija je projektu podelila priznanje zlati svinčnik zaradi pomembnega prispevka k reševanju tovrstne problematike ter izkazane pomembnosti prostorskega načrtovanja v iskanju rešitev za povečanje kakovosti bivanja in izboljšanje družbe, v danem primeru pa tudi zaradi možnosti nadgradnje kot enega od načinov za reševanje problema ustrezne integracije.


PATINASTI SVINČNIK
Patinasti svinčnik je priznanje za odlično realizacijo starejšega datuma, katere kakovostno načrtovanje in izvedba sta se potrdila z leti obstoja in uporabe. Patinasti svinčnik za leto 2023  prejme projekt:


POKOPALIŠČE SREBRNIČE

Avtorji:
Arhitektura: Aleš Vodopivec, Nena Gabrovec,
Krajinska arhitektura: Dušan Ogrin., Davorin Gazvoda,

Skulpture: akademski kipar  Janez Pirnat
projektivno podjetje Arhitekton, d.o.o.
lokacija / leto izgradnje  Srebrniče pri Novem mestu, Slovenija / 2000
velikost območja / objekta 10 ha / 1200 m2
tip objektov: javni objekt
upravljalec projekta: Komunala Novo mesto d.o.o.
naročnik: Komunala Novo mesto
fotograf: Davorin Gazvoda

Če za večino stavb (z morebitnim presenečenjem v glasu) ob komentiranju povemo, da »dobro kljubujejo zobu časa« ali da »so se lepo postarale«, tukaj ta dikcija nekako ne zveni pravilno. Srebrniče se ne starajo. S tokom let vedno bolj postajajo one same. Tu ne govorimo zgolj o trpežnosti materialov ali šarmantni patini. S tem ko se arhitektura in krajina postopoma zraščata in vedno bolj intimno prepletata, projekt šele zares dobiva svoj pravi značaj. Če se mu druge stavbe upirajo, se – ravno zato, ker niso zgolj stavba – Srebrniče vraščajo v čas.

Šele zdaj, ko je osvobojeno napetosti arhitekturnega »novuma«, lahko na ta projekt pogledamo s svežimi, mirnimi očmi. V času realizacije je bilo veliko pozornosti posvečene temu, kako je kot prvo »gozdno pokopališče« pri nas predstavljalo povsem nov model in novo tipologijo ureditve, ali novosti, da je bilo v samem začetku zasnovano kot sekularen, ne verski prostor. Danes, ko se je hrup polegel, lahko nekje na obrobju Novega mesta stopimo na tlakovano os, ki nas skozi diskretno vrzel med vstopnim objektom in strmim terenom popelje v gozd. Že ta prvi stik nam nakaže, da kraj ponuja neko drugačno razmišljanje konca. Smrti niti ne spektakularizira niti ne banalizira. K njej pristopa mirno in z dostojanstvom. Celota izkustvene poti je bila zasnovana s pretanjeno mislijo prostorske sekvence, svetlobe in sence, gozda in jase. In ta pot nas neizogibno pripelje do objekta (in trenutka) slovesa, kjer leži v tleh črta, edina poteza kamnitega tlaka, ki kot prag med dvema svetovoma v prostor (in v nas) začrta sublimno in nepovratno dejstvo »zadnjega slovesa«. Potopljen v tihoto gozda, prostor na izgubo odgovarja z mirom, na žalost z lepoto.

VIR: ZAPS