Dan arhitektov je osrednji letni dogodek Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, namenjen podelitvi stanovskih nagrad in priznanj ter izbrani aktualni temi.

/

PETEK, 6. OKTOBRA 2023, TRG EDVARDA KARDELJA 1, NOVA GORICA
 
Dan arhitektov je osrednji letni dogodek Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, namenjen podelitvi stanovskih nagrad in priznanj ter izbrani aktualni temi.

Letos bo Dan arhitektov posvečen arhitektu Edvardu Ravnikarju, njegovim urbanističnim zasnovam, arhitekturi in izročilu. Program bo cel dan potekal v Novi Gorici, mestu, ki ga je na obmejnem prostoru z Italijo zasnoval in dolgoročno zaznamoval prav arhitekt Edvard Ravnikar. Dopoldan se bodo udeleženci z vodstvom sprehodili po centru Nove Gorice, popoldan pa bo simpozij pod vodstvom profesorja dr. Aleša Vodopivca posvečen pomenu Ravnikarjevega dela in ustvarjalnosti za slovensko arhitekturo in njeno prihodnost. O aktualnosti Ravnikarjevega dela bodo spregovorili arhitekt docent dr. Miloš Kosec, arhitektka Majda  Kregar, oblikovalka dr. Barbara Predan in arhitekt, profesor dr. Aleš Vodopivec. Simpoziju bo sledila okrogla miza z uvodnimi besedami arhitekta in publicista Vinka Torkarja, na kateri bodo sodelovali umetnostna zgodovinarka in konservatorka dr. Alenka Di Battista), arhitekt Simon Kerševan, arhitekti in urbanist Tomaž Vuga ter filozof Miha Kosovel.

Na dogodku bo predstavljen video performans Disonantna sinteza, ki ga je priznani mednarodni umetnik, Sz. Berlin razvil v zadnjem letu na umetniški rezidenci R.o.R. v Šempasu pri Novi Gorici. Gledalce bo video z zvokom in projekcijo popeljal na potovanje skozi preteklost, sedanjost in prihodnost resničnega in namišljenega mesta.

V okviru programa Dneva arhitektov bodo kasneje zvečer podeljena tudi najvišja strokovna priznanja arhitektom, prostorskim načrtovalcem in krajinskim arhitektom, ki jih ZAPS podeljuje članom že od leta 2005. Na priložnostni razstavi Slovenska arhitektura in prostor 2023, ki jo bodo otvorili  Jernej Prijon, predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, Uroš Brežan, minister za naravne vire in prostor ter Matevž Čelik Vidmar, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo,  bodo na ogled postavljene sveže realizacije.

Več o programu dogodka, si lahko preberete na naslednji povezavi.

Dogodek je Ministrstvo za kulturo uvrstilo v program Ravnikarjevega leta, s katerim obeležujemo 30. obletnico njegove smrti.

PR - ZAPS