Mestna občina Celje si želi Kajuhov dom - stavbo, kjer je nekoč delovala Srednja ekonomska šola - prenoviti v center urbanega dogajanja za celjske kreativce in kulturnike.

Celje, 25. avgust 2023 - Mestna občina Celje si želi Kajuhov dom - stavbo, kjer je nekoč delovala Srednja ekonomska šola - prenoviti v center urbanega dogajanja za celjske kreativce in kulturnike. Včerajšnjega dneva odprih vrat, na katerem so se lahko Celjanke in Celjani seznanili s to mogočno zgradbo, se je udeležilo kar 300 obiskovalcev.

Po skoraj desetletju, ko je bila stavba prazna, je bilo v Kajuhovem domu včeraj znova živahno. Mestna občina Celje je pripravila dan odprtih vrat, na katerem so se obiskovalci seznanili s prvimi aktivnostmi, ki se izvajajo v luči občinski prizadevanj, da objekt na Vodnikovi ulici znova zaživi in dobi novo vlogo kot center urbanega dogajanja.

"Prenova Kajuhovega doma predstavlja nadaljevanje prizadevanj za ureditev te stavbe z bogato zgodovino, za katero že nekaj časa obstaja konsenz, da se jo nameni ustvarjalnim dejavnostim. Naša želja je, da ta prostor postane središče urbanega in kulturnega dogajanja v Celju, hkrati pa tudi dom za celjsko kreativno skupnost, ki trenutno nima primernih prostorov za delo, oziroma teh močno primanjkuje. Pri snovanju tega navdihujočega projekta tesno sodelujemo z urbanističnim kolektivom Prostorož, v sklopu priprave projektne naloge pa smo skupaj že opravili poglobljene razgovore z mnogimi lokalnimi kreativci ter kulturniki. Želimo si namreč, da projekt izhaja iz neposrednih potreb in želja tistih, ki bodo stavbo Kajuhovega doma kmalu napolnili s svojim navdihom. Kajuhov dom bo tako prostor za vse ljudi in stičišče ustvarjalnosti, kreativnih industrij, v katerem se bo moč povezane skupnosti utrjevala skozi kulturno dogajanje. V projekt močno verjamemo in z nestrpnostjo pričakujemo njegovo uresničitev,"" je povedal župan Matija Kovač.

Objekt, ki ima ogromno potenciala in veliko uporabnih prostorov, si želi Mestna občina Celje ponuditi celjskim kreativcem in kulturnikom, ki trenutno nujno potrebujejo prostore za ustvarjanje in delo. Prve aktivnosti v fazi prenove so že stekle - projektna naloga, ki bo podala smernice za nadaljnji razvoj in aktivnosti, bo namreč pripravljena v kratkem.

V domu bi po prenovi svoj prostor dobila društva in tudi nepovezani ustvarjalci s področja gledališča, filma, sodobnega plesa, glasbe, slikarstva in drugih vizualnih umetnosti, pa tudi literati, arhitekti, oblikovalci ... Kajuhov dom bo tako postal novo prizorišče za Celjane in obiskovalce od drugod.

Na včerajšnjem dnevu odprtih vrat so si Kajuhov dom ogledali mestne svetnice in mestni svetniki, predstavniki mestnih četrti in krajevnih skupnosti, javnih podjetij in zavodov MOC, novinarji ter številni občanke in občani, ki so se z zanimanjem sprehodili po stavbi. Društvo Prostorož je pripravilo organizirano vodstvo po prostorih Kajuhovega doma, ob koncu pa so si obiskovalci lahko ogledali še predstavo Mihe Firšta Komedija o artu.

VIR: MOC