Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), Javna svetovalna služba v čebelarstvu (JSSČ) in Čebelarska zveza društev Pomurja (ČZDP), skupaj s Pomurskim sejmom v času jubilejnega 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), Javna svetovalna služba v čebelarstvu (JSSČ) in Čebelarska zveza društev Pomurja (ČZDP), skupaj s Pomurskim sejmom v času jubilejnega 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, v predstavitvenem prostoru v Hali A Pomurskega sejma pripravljajo državno čebelarsko razstavo s prikazi panjev in opreme za čebelarje, vsebinami o čebelarstvu ter degustacije medu s prodajo.

Za čebelarje bo še posebno svečano na dnevu čebelarjev, ki bo potekal v nedeljo, 21. avgusta,  ko Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu, Čebelarska zveza društev Pomurja, skupaj s Pomurskim sejmom v dvorani 1 in prireditvenem prostoru pripravljajo čebelarski dogodek s strokovno-kulturnim  programom:

Nedeljski dan čebelarjev bomo pod okriljem ČZS pričeli ob 9.00 uri v dvorani 1 s strokovnim predavanjem na temo dodane vrednost medu z dodatki ter primere dobrih praks naših čebelarjev, kar bo predstavila strokovna sodelavka za ekonomiko v čebelarstvu Petra Bračko, JSSČ. Osrednji gost predavanja bo Ing. Josef Niklas, podpredsednik Čebelarske zveze Avstrije in predsednik ocenjevalne komisije čebeljih pridelkov iz Avstrije, ki nam bo predstavil ocenjevanje medenih mešanic v Avstriji s posebnim senzoričnim pripomočkom. Poskrbljeno bo za prevajanje iz nemškega v slovenski jezik. 

Po končanem predavanju, prav tako v dvorani 1 ob 10.00 uri in pod okriljem ČZS, sledi 1. srečanje praporščakov čebelarskih društev. V Sloveniji imamo preko 180 čebelarskih praporov, vsebina o tej posebnosti je predstavljena v knjigi Monografija o organiziranem slovenskem čebelarstvu, ki je bila izdana leta 2019. Posebna čast je biti slovenski praporščak čebelarskega društva, saj predstavlja edinstveno posebnost v svetovnem merilu, ki je drugod po svetu v čebelarstvu ni najti. So simbol pripadnosti, časti in ponos slovenskega čebelarstva. Brez njihove spremljave prireditve ne bi imele tiste dodane vrednosti, tiste duše, zato gre praporščakom posebno spoštovanje in zahvala. Pričakujemo, da se bo dogodka udeležilo okoli 120 praporščakov.

Ob 11.00 uri se dogajanje iz dvorane preseli na prireditveni prostor pred upravo Pomurskega sejma, kjer bo pod potekala prireditev z mimohodom praporščakov čebelarskih društev, 5. kronanjem medene kraljice Slovenije, slavnostno razglasitvijo in podelitvijo priznanj 3. mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in 21. ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo. Dogodka se bodo poleg predsednika Čebelarske zveze Slovenije, Boštjana Noča, predsednika uprave Pomurskega sejma, Janeza Erjavca, udeležili še visoki gostje, med njimi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinkovec, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Dejan Židan, poslanci Državnega zbora in sedanja ter bodoča medena kraljica.

Po proslavi, ki se zaključi predvidoma ob 13.00 uri, so gostje vabljeni skozi slavnostni špalir čebelarskih praporščakov na stojnico ČZS, JSSČ v hali A, kjer bo predstavljen nov atraktiven didaktični pripomoček, precizno izdelan anatomski model 3D-čebele v podolžnem prerezu. Ob tem je poskrbljeno še za degustacijo peneče medice, z zlato medaljo nagrajeno penino iz letošnjega ocenjevanja medenih pijač in različnih vrst medu.  

Vljudno vabljeni na dogodke!

 
PR: Čebelarska zveza Slovenije