V Bruslju se je pričelo dvodnevno zasedanje Strokovne posvetovalne skupine uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG), ki se ga kot član aktivno udeležuje tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.

V Bruslju se je pričelo dvodnevno zasedanje Strokovne posvetovalne skupine uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG), ki se ga kot član aktivno udeležuje tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Predstavniki evropske komisije so člane FSUG že seznanili z napredkom pri pripravi zakonodajnih predlogov na področju finančnih storitev in pri pogajanjih za oblikovanje t.i. EU strategije za male vlagatelje ter izsledki visoke konference Komisije na temo finančne pismenosti, odpornosti in vključenosti, v teku pa so predstavitve posameznih predstavnikov držav oz. organizacij.

Predsednik VZMD je pri tem predstavil prizadevanja in razvoj dogodkov na številnih področjih ter postopkih, ki jih vodi VZMD. Dotaknil se je tudi kolektivnega varstva potrošnikov, predvsem v aktualnih primerih tožb zoper telekomunikacijske operaterje TELEKOM SLOVENIJE, A1 Slovenija, TELEMACH in T-2, kot tudi problematike vse višjih stroškov in drugih težav, s katerimi se soočajo imetniki vrednostnih papirjev in nasploh bančnih računov. Predstavnica Evropskega bančnega organa (EBA), dr. Margaux Morganti, pa je ravnokar predstavila strokovni pregled o opravljenih nadzorih, obravnavi upnikov in hipotekarnih posojilojemalcev, čemur bo sledila razprava.

FSUG je Evropska komisija vzpostavila leta 2010, z željo po vključitvi uporabnikov finančnih storitev v oblikovanje predpisov, postopkov in politik na ravni EU, trenutno jo sestavlja 20 članov iz 11 držav EU, pri čemer je mag. Verbič edini predstavnik Slovenije.

Že sinoči se je mag. Verbič srečal tudi s Predsednikom Francoske federacije investitorjev (FAIDER) in višjim svetovalcem Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE), Guillaume Prachem. Po udeležbi na finančnem forumu EUROFI v Gentu, in delovnih obveznostih v Bruslju, se bo predsednik VZMD konec tedna odpravil v Bolgarijo ter se pridružil gospodarski delegaciji, ki bo obiskala prestolnico Sofijo, ob uradnem obisku Predsednice Republike Slovenije.

VIR: VZMD