Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS-NIB) uradno prepoznalo kot enega izmed izstopajočih projektov Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Zaradi tega priznanja je bil BTS-NIB izbran za predstavitev med aktualnim obiskom delegacije Evropske komisije v Sloveniji.

Ljubljana, 13. novembra - Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS-NIB) uradno prepoznalo kot enega izmed izstopajočih projektov Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Zaradi tega priznanja je bil BTS-NIB izbran za predstavitev med aktualnim obiskom delegacije Evropske komisije v Sloveniji.

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je obiskala delegacija generalnega direktorata za regionalno in mestno politiko (DG REGIO), oddelka Evropske komisije, ki je odgovoren za upravljanje regionalne in urbane politike Evropske unije.

Delegacijo je sprejela direktorica NIB Maja Ravnikar, vodilni raziskovalci NIB in projektna skupina, ki je vodila naložbo in gradnjo BTS-NIB, pa so delegaciji predstavili BTS-NIB. Po predstavitvi BTS-NIB so si gostje ogledali nove prostore inštituta, kjer so vodje oddelkov predstavili nove laboratorije in novo raziskovalno opremo.

Delegacijo je v koordinaciji ministrstva za kohezijo pod okriljem namestnika generalnega direktorja direktorata za kohezijo Matjaža Dragarja vodil svetovalec za politike v Evropskem parlamentu Thomas Bickl. Pridružili so se ji tudi strokovnjaki ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj ter ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Ker želi DG REGIO podpreti in predstaviti uspešne projekte in zgodbe, ki so pomembni za regije ter imajo učinek na ravni EU, je začel s serijo video predstavitev z naslovom Zgodbe iz regij. Projekt in predstavitve se osredotočajo na realizirane projekte in zgodbe, ki izkazujejo multiplikativne učinke projektov, financiranih z evropskimi sredstvi. Ena od video predstavitev bo tudi zgodba o BTS-NIB, ki jo bodo pripravili ob obisku BTS-NIB.

"Priznanje in izbor BTS-NIB za vzorčni projekt kažeta na to, da je Evropske komisija močno zavezana k podpiranju tistih pobud, ki ustvarjajo pomembne spremembe tako za regijo kot državljane Evrope," so zapisali na NIB.

Investicija v BTS-NIB, ki predstavlja izjemno pomembno raziskovalno infrastrukturo in bo po navedbah NIB pomenila "pomemben mejnik v razvoju NIB in vseh ved o živem v Sloveniji," skupaj obsega več kot 33 milijonov evrov. Od teh je 80 odstotkov evropskih kohezijskih sredstev, 20 odstotkov sredstev pa je iz in slovenskega državnega proračuna. Gradnja tega tehnološko zahtevnega objekta je potekala zelo intenzivno, saj se je začela v juliju 2021, končala pa se bo konec novembra 2023.

VIR: STAkrog