napovednik muzeja MAO



Biodiverzitetni sprehodi s Trajno in Debro Solomon

V torek, 9. aprila 2024 ob 17. uri
Lokacija: Kraterjev divji ekosistem (vhod s Peričeve ulice)


Z biodiverzitetnimi sprehodi, ki bodo potekali do 16. aprila, se podajamo na dvotedensko raziskovanje urban(iziran)ih zelenic v Ljubljani.

Z biodiverzitetnimi sprehodi se podajamo na dvotedenski pohod po ljubljanskih urban(iziran)ih zelenicah. Namen raziskovalnega sodelovanja med Trajno in njenimi ekosocialnimi oblikovalci ter večvrstno urbanistko Debro Solomon je začrtati zeleni koridor, povezovalno pot, ki lajša gibanje živih bitij skozi mesto. Osem raziskovalnih sprehodov, na katere se bomo podali iz Kraterjevega divjega ekosistema in jih zaključili na poti do najbližjih ljubljanskih mestnih gozdov, bo potekalo tako podnevi kot ponoči, v sodelovanju s strokovnjaki z različnih področij – biologi, ekologi, urbanisti in krajinskimi arhitekti –, s katerimi bomo brali prostor v različnih kontekstih, od medvrstnih soodvisnosti do urbanističnega načrtovanja in upravljanja.

Debra Solomon (NL) je umetnica in infrastrukturna aktivistka, ki že več kot 25 let deluje na področju urbanega kmetijstva in produkcije biotske pestrosti v javnem prostoru. Več o njenem delu na povezavi >>

Trajna je kulturno društvo, ki sta ga osnovala Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza z namenom razvijati in utemeljevati kulturne strategije za krepitev pismenosti in delovanja kreativnih skupnosti, odločevalcev ter kulturnih in izobraževalnih institucij na področju vrstne pestrosti. Več o njihovem delu >>

VLJUDNO VABLJENI!

SIMPOZIJ

Razstavljanje na Slovenskem III

Vljudno vabljeni na tretji simpozij o razstavljanju likovne umetnosti, arhitekture in oblikovanja ter razstavnih institucijah na Slovenskem.

Dvorana Mestnega muzeja, Gosposka 15, Ljubljana
> četrtek, 11. april: 10.00–17.50
> petek, 12. april:  9.30–17.30

S tretjo edicijo simpozija Razstavljanje na Slovenskem nadaljujemo poglobljen razmislek o razstavljanju umetnosti, arhitekture in oblikovanja pri nas. Dober odziv in pestrost z razstavljanjem povezanih vsebin na prvem in drugem znanstvenem srečanju v letih 2019 in 2022 sta pokazala, da strokovno in tudi širšo javnost zanima razmislek tako o samem področju kot o nanj nanašajočih se temah. Veseli nas, da v premišljevanju mednarodno vpetega slovenskega razstavljanja sodelujejo tudi številni raziskovalci in raziskovalke iz tujine in s tem prispevajo dragocen zunanji pogled na našo razstavno dejavnost.

Na simpoziju bosta v četrtek 11. aprila 2024 sodelovala tudi Hana Čeferin in dr. Bogo Zupančič iz MAO s temama:

11.50 Hana Čeferin: Oblikovanje nacionalnega izraza na razstavah Fotokluba Ljubljana
16.20 dr. Bogo Zupančič: Razstave in promocije Le Corbusierovih idej pri nas

Več o dogodku na povezavi

MADE IN Platforma

Oprti poziv za poletno šolo na Portugalskem

Rok za prijave: 12. maj 2024

Študenti oblikovanja, arhitekture in obrti vabljeni k prijavi na poletno šolo pletenja košar v mestu  Loulé na Portugalskem v organizaciji Passa Ao Futuro partnerja platforme MADE IN. Šola bo pod vodstvom petih rokodelskih mojstrov in dveh oblikovalcev raziskovala tradicionalne portugalske tehnike in materiale za pletenje košar. Udeleženci bodo skupaj z mentorji iskali nove načine pletenja in uporabe materialov, ob zaključku ustvarjeni kosi pa bodo posebej razstavljeni.

Prijavijo se lahko študenti, ki so starejši od 18 let.

Organizacija Passa Ao Futuro bo izbranim udeležencem šole krila stroške šolnine, nastanitve in prehrane. Stroške poti na Portugalsko lahko udeleženci krijejo s prijavami na razpisa  Creative Exchange Residency organizacije World Crafts Council Europe ter Culture Moves Europe Evropske Unije.

Več informacij in prijave na povezavi.


ZADNJI DNEVI ZA PRIJAVO DEL ZA NAGRADO

Public Space 2024

Prijave do 16. aprila 2024.

Evropska nagrada za ureditve urbanega javnega prostora Public Space razpisuje natečaj za arhitekturna dela na področju gradnje, obnove in oživljanja javnih prostorov v skupnostni rabi, izvedenih v obdobju 2022 do 2023.

Razpis je odprt, brezplačen in poteka v dveh krogih. V prvem krogu bo žirija izbrala 25 del, ki bodo objavljena na spletni strani projekta ter bodo postala del spletnega arhiva CCCB. Med temi bo izbranih 5 finalistov, ki bodo javno predstavili svoja dela 28. oktobra 2024, končno odločitev bo žirija objavila 29. oktobra 2024.

Več na povezavi

VIR: MAO