RAZSTAVABIO28 Dvojna agentkaGovoriš jezik rož?21. nov 2024–6. apr 2025 | MAO Otvoritev: 21. nov 2024

RAZSTAVA
BIO28 Dvojna agentkaGovoriš jezik rož?
21. nov 2024–6. apr 2025 | MAO
Otvoritev: 21. nov 2024

28. bienale oblikovanja BIO Ljubljana (BIO28), ki letos praznuje 60. obletnico, se bo odvijal med 21. novembrom 2024 in 6. aprilom 2025. Organizirata ga Muzej za arhitekturo in oblikovanje ter Center za kreativnost, kuratorski koncept pa je razvila Alexandra Midal skupaj z asistentko Emmo Pflieger. Jubilejni bienale predstavlja pomemben mejnik šestdesetletnega razvoja na področju oblikovanja.

Politična, drzna, dinamična in provokativna – Dvojna agentka: Govoriš jezik rož? raziskuje podobe floriografije, v rožah skrite kode, ki nam predajajo tajne informacije. Razstava se opira na kritično teorijo, s katero opredeljuje samoidentifikacijo kot estetsko in politično dejanje, ki nagovarja zavrnjene, marginalizirane, pozabljene in nevidne manjšine. Ker rože predstavljajo komodizacijo žensk v idealiziran model lepote, in hkrati služijo kot feministična, anti-kolonialistična, spolna in queerovska kriptologija, naslov Dvojna agentka odraža to dvojno perspektivo. Bienale preizprašuje vlogo same razstave pri iskanju odgovorov, in namesto tega želi spodbuditi niz pogovorov z oblikovalci, umetniki in javnostjo.

Več >>

ODPRTI POZIVOdprti poziv za sodelovanje pri BIO28: Dvojna agentkaRok za prijave: 1. mar 2024
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK) objavlja odprti poziv za sodelovanje pri 28. bienalu oblikovanja: Dvojna agentka.

Produkcijska platforma Dvojne agentke zagotavlja, da je BIO živ oblikovalski organizem, ki se odziva na potrebe družbe in oblikovalskega področja. Letos bomo razvili projekte, ki stremijo k prepletanju raznovrstnih medijev in disciplin, kot so oblikovanje, rokodelstvo, uporabne umetnosti in film, v postopke in rezultate, ki prispevajo k temi in prinašajo svež pogled na oblikovanje.

Odprti poziv k sodelovanju pri produkcijski platformi Dvojna agentka vabi lokalne in regionalne oblikovalske in druge interdisciplinarne kolektive, in sicer v eno od petih projektnih tem produkcijske platforme BIO28 in Centra za kreativnost (CzK).

Izbrani udeleženci bodo pod mentorstvom osmih priznanih oblikovalcev obravnavali teme materialnosti, jezika, oblikovanja kot orodja javnosti, marginaliziranih skupnosti in filma.

Mentorji BIO28: Dvojna agentka so matali crasset, dach&zephir, El Último Grito, Polonca Lovšin in Studio Yukiko v sodelovanju z Grashino Gabelmann.

Več >>
Prijava >>

VODENI OGLEDIIzdelovanje prihodnosti | Crafting FuturesVodeni ogledi: četrtek, 8. feb 2024, ob 12:00 in 16:00

Na kulturni praznik, ki bo prihodnji četrtek, 8. februarja, vas vabimo, da se pridružite vodenim ogledom razstav v MAO. Po razstavi Izdelovanje prihodnosti | Crafting Futures vas bo ob 12.00 popeljala Maja Vardjan, vršilka dolžnosti direktorice v MAO, ob 16:00 pa Anja Zorko, vodja CzK.

Razstava naslavlja aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato kulturno dediščino rokodelstva in obrti kot virom navdiha in idej za sodobno, inovativno, trajnostno ter lokalno proizvodnjo, temelječo na naravnih materialih, tradicionalnih znanjih in spretnostih.

Razstava Izdelovanje prihodnosti | Crafting Futures bo v Kapeli MAO na ogled do 10. marca 2024, od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

Več >>

JAVNO POVABILOIščemo sodelavce oz. izvajalce za evropske projekteRok za prijave: 18. feb 2024
V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) iščemo zunanje izvajalce oz. sodelavce, ki jih zanima izvajanje storitev pri različnih evropskih projektih s področij arhitekture, oblikovanja, kulturne dediščine ter kulturnih in kreativnih sektorjev (KKS) za:vodenje in poročanje o evropskih in drugih projektih, koordinacijo in produkcijo projektov in prireditev, odnose z javnostmi, upravljanje digitalnih omrežij in marketing za evropske projekte. Iščemo zunanje izvajalce oz. sodelavce (samostojne pravne osebe za delo po pogodbi o sodelovanju), ki dobro razumejo delovanje MAO in imajo izkušnje s področij arhitekture, oblikovanja, KKS, povezovanja kulture z gospodarstvom, podjetništva, inovacij, digitalne transformacije, krožnega gospodarstva ali medsektorskega sodelovanja.
Več >>
Prijavni obrazec >>

KONFERENCAPrihodnost inoviranja: integriranje kreativnosti in tehnologije v gospodarstvo in družbo 6.-7. feb 2024 | Gospodarska zbornica Slovenije
Vabimo vas na dogodek, ki bo združil tematike programa Better Factory, iniciative S+T+ARTS, razpisa Hungry EcoCities ter Centra za kreativnost. Dogodek bo obravnaval pomen integracije kreativnosti in tehnologije v gospodarstvo in družbo.

Program zajema:predstavitev uspešnih primerov programa Better Factory, ki demonstrirajo inovacije v proizvodnji,diskusijo o priložnostih za sodelovanje med kulturno-kreativnim sektorjem in podjetji, podprte s primeri iz iniciative S+T+ARTS,predstavitev Centra za kreativnost in uspešnega primera sodelovanja med podjejem in predstavnikom KKS v okviru javnega razpisa CzK,podroben pregled razpisa Hungry EcoCities, ki spodbuja uporabo AI in digitalnih tehnologij v agroživilskem sektorju,individualna srečanja za razpis Hungry EcoCities.
Več >>
Prijavni obrazec >>PRILOŽNOSTI
JAVNI RAZPIS Prijava projektov na festival Odprte hiše Slovenije 2024Rok za prijave: 10. feb 2024

Vabimo vas k prijavi arhitekturnih projektov na festival Odprte hiše Slovenije, ki bo letos potekal med 12. in 14. aprilom 2024. Festival omogoča širjenje vrednot kakovostno oblikovanega prostora, osebne izkušnje v odlični slovenski arhitekturi in predstavitev stroke širši javnosti.

Več >>
HACKATHON Hackathon DESIRE – Sooblikuj prihodnost BTC City-ja Rok za prijave: 19. feb 2024
Znesek: do 3.500 EUR

Dogodek bo v ospredje postavil izziv oblikovanja skupne trajnostne vizije BTC City za leto 2050 in udeležence spodbudil k ustvarjanju celovite vizije grajenega in odprtega prostora, ki presega obstoječe prostorske ureditve in vključuje inovativne storitve, zasnovane na trajnostnih načelih.

Več >>
JAVNI NATEČAJ A’ Design Award & CompetitionRok za prijave: 28. feb 2024

Oblikovalce, arhitekte in snovalce blagovnih znamk vabimo k prijavi na enega največjih in najprestižnejših mednarodnih nagradnih natečajev. Iščejo se projekti, ki se osredotočajo na inovacije, tehnologijo, oblikovanje in ustvarjalnost ter so bili zasnovani v zadnjih 10 letih.

Več >>
JAVNI NATEČAJ Prix Ars Electronica 2024Rok za prijave: 1. mar 2024
Znesek: do 10.000 EUR

Umetniki se lahko prijavite na tradicionalno tekmovanje v medijski umetnosti Prix Ars Electronica. Zmagovalci se bodo potegovali za prestižne nagrade Golden Nica in denarne nagrade v višini do 10.000 EUR v vsaki kategoriji. Predstavljeni bodo tudi na festivalu Ars Electronica.

Več >>
JAVNI RAZPIS 11. bienale BrumenRok za prijave: 7. mar 2024

Fundacija Brumen organizira že 11. bienale slovenskega oblikovanja Brumen. Odprite mape z najboljšimi projekti, ki ste jih zaključili v zadnjih dveh letih, in se z njimi potegujete za najvišja nacionalna oblikovalska odličja: priznanja in nagrade Brumen.

Več >>

VIR: MAO