Beletrinin projekt Berideli! Mladi v sebi skrivajo veliko več, kot odrasli opazimo na prvi pogled

Beletrinin projekt Berideli!
Mladi v sebi skrivajo veliko več, kot odrasli opazimo
na prvi pogled

V petek, 24. novembra, je na Slovenskem knjižnem sejmu potekal zaključni dogodek projekta Berideli!, ki vzpodbuja bralno kulturo in ustvarjalnost osnovnošolcev in osnovnošolk. Projekt je pod okriljem založbe Beletrina letos potekal že drugič, pri njem pa je sodelovalo 27 osnovnih šol ter več kot tisoč učenk in učencev tretje triade iz vse Slovenije.

Dogodek je obiskalo več kot 100 mladih in mladih po duši. Zabaval jih je improvizator, scenarist, igralec in gledališki pedagog Juš Milčinski, tudi z zabavnim kvizom, s katerim se je sodelujoče občinstvo dokopalo do zmagovalnega gesla, ki so ga sestavljale prve črke pravilnih odgovorov. »Pomembno je, da knjige doživljamo kot družbeno stvar, stvar, na podlagi katere lahko ustvarjamo; na podlagi knjig so na primer nastali številni filmi. Pomembno je tudi, da se s knjigami znamo povezati,« je mlado občinstvo nagovoril Milčinski.

Skupinska fotografija nagrajencev, foto: Nina Pernat


Učenci in učenke so letos izbirali kar med petimi knjigami iz zbirke Zvezdna Beletrina, na podlagi katerih so ustvarili različne izdelke ­– zapise, videoposnetke, poustvarjene naslovnice knjig, scenarije, ilustracije in glasbo. Beletrina je v začetku septembra osnovnim šolam razdelila skoraj 1500 kod za spletne dostope do e-knjig Marry Poppins, 20000 milj pod morjem, Neskončna zgodba, Gimnazijka in Kekec nad samotnim breznom, na podlagi katerih so mladi ustvarili več kot 300 izredno zanimivih, lepih in raznovrstnih izdelkov. Urednica zbirke Zvezdna Beletrina in članica strokovne žirije Anita Dernovšek je pojasnila, da so mladi našli številne možnosti za aktualizacijo zgodb: »Mladim je treba le odpirati možnosti sodelovanja, jih spodbujati in usmerjati, da pokažejo ves svoj potencial in kreativnost. V sebi namreč skrivajo veliko več, kot odrasli opazimo na prvi pogled. Veliko vlogo pri otroškem ustvarjanju odigrajo tudi mentorji, ki se ne le zavedajo pomena branja, ampak tudi kreativnega ustvarjanja po prebranih zgodbah.«

Kovček – rebus Marry Poppins (avtorice: Monika Kovač, Sara Godina, Hana


Avdibašić, Teja Barbo, Eva Trs, Nuša Lamberščak, Rejhana Ljubijankić, Maša Podkrižnik, mentorica: Vilma Petelin), foto: Nina PernatNajveč letošnjih aktualizacij je bilo narejenih na podlagi knjige Mary Poppins. »To je zagotovo dokaz, da literarni lik iz leta 1934, kot tudi domišljijska zgodba in sporočilo knjige, še vedno nagovarjajo mladega bralca ne le k branju, ampak tudi h kreativnemu ustvarjanju,« je poudarila Dernovšek. Štiričlanska strokovna žirija, v sestavi Anite Dernovšek, Nine Bradić, Sanje Struna in Damijana Stepančiča, je imela letos znova težko delo. Na zaključnem dogodku so podelili tri glavne nagrade za najboljše knjižne aktualizacije in četrto, posebno nagrado, za najboljši ustvarjalni potencial.

Z ilustratorjem in likovnim urednikom zbirke Zvezdna Beletrina Damijanom Stepančičem se je o smernicah pri aktualiziranju izbranega besedila pogovarjala Taja Lesjak Šilak.


1. nagrado je prejela Osnovna šola Bršljin za več različnih aktualizacij: rap pesem Gimnazijka (avtorici: Neža Zupančič in Žana Lužar, mentorica: Polonca Tratar Božič), umetniški Dežnik Mary Poppins (avtorja: Lamija Hasančić, Lia Ana Prosen, 8. r., mentorica: Polonca Tratar Božič) in Kovček – rebus Mary Poppins (avtorice: Monika Kovač, Sara Godina, Hana Avdibašić, Teja Barbo, Eva Trs, Nuša Lamberščak, Rejhana Ljubijankić, Maša Podkrižnik, mentorica: Vilma Petelin).
2. nagrado je prejela Osnovna šola Mirna za animacijo Mary Poppins (avtorji: Skupina osmošolcev in devetošolcev OŠ Mirna: Leja Ajdišek, Klara Končina, Iza Koščak, Tom Pavlič, Zarja Platiše, Astra Zupan, Maša Zupan, mentorica: Maja Marinč).
3. nagrado je prejela Osnovna šola Hajdina za kratek film Mary Poppins in temna stran (učenke 9. b razreda, mentorica: Tatjana Lukovnjak).
4. posebno nagrado za najboljši ustvarjalni potencial je prejela Osnovna šola Gabrovka za aktualizacijo Neskončne zgodbe – kipec (avtorica: Ema Borišek, mentorica: Marta Horvat).Posnetek celotnega dogodka bo kmalu na voljo na spletni strani projekta Berideli!.

VIR: Kreativna baza