Po nebu se lovijo snežinke, praznične luči razsvetljujejo mesta in po ulicah stiska mraz, Beletrina pa ob tem poskrbi, da se pogrejemo – na prijetnih knjižnih dogodkih tudi v decembru.

Po nebu se lovijo snežinke, praznične luči razsvetljujejo mesta in po ulicah stiska mraz, Beletrina pa ob tem poskrbi, da se pogrejemo – na prijetnih knjižnih dogodkih tudi v decembru.
Borut Pahor s svojim prvencem Zmaga je začetek tokrat v MariboruV štajersko prestolnico prihaja nekdanji predsednik Borut Pahor, ki bo v Kazinski dvorani SNG Maribor v četrtek, 14. decembra, ob 18. uri v pogovoru z novinarko in urednico Petro Kancler predstavil svoj knjižni prvenec Zmaga je začetek: Priročnik za politične & druge začetnike.

Pahorjev knjižni prvenec, ki je izšel v sklopu nove knjižne zbirke Žametna Beletrina, ponuja neprecenljive nasvete in izkušnje, ki jih je nabral v svoji bogati politični karieri, obenem pa ima izrazito avtobiografsko noto. Že v uvodnem besedilu v knjigi opiše svojo izkušnjo hospitalizacije leta 2011, ko si je vzel čas za premislek in pretresanje uspehov in padcev, na koncu poglavja pa ugotavlja, da se je ob odhodu iz bolnišnice »počutil notranje prerojenega in zrelega kot še nikoli poprej«. Borut Pahor je edini slovenski politik, ki je v času tridesetih let zasedel vse tri predsedniške položaje, bil je slovenski in evropski poslanec, predsednik parlamenta, vlade in predsednik države. V tem smislu je najuspešnejši slovenski politik samostojne Slovenije. Ob tem pravi: »Če tudi v politiki obstaja nekaj takega, kot sta pekel in nebesa, no, potem sem v vsem tem času obiskal oba kraja.«Predstavitev biografije Ivana Tavčarja na Dvorcu Visoko
Ob izteku leta, posvečenega 100. obletnici Tavčarjeve smrti, je izšla biografija tega velikega slovenskega klasika z naslovom Ivan Tavčar: Na valovih življenja, ki jo je napisala literarna zgodovinarka Urška Perenič. Avtorica bo knjigo predstavila v petek, 15. decembra, ob 17. uri na Dvorcu Visoko, ki je bil dolga leta ne samo Tavčarjev drugi dom, ampak mu je bil med drugim tudi v navdih pri pisanju zgodovinskega romana Visoška kronika. Pogovor bo vodila novinarka in urednica Maruša Prelesnik Zdešar.

Dogodek bo oplemenitil koncert glasbene zasedbe Jazzmin, ki jo sestavljajo mladi glasbeniki iz okolice Kranja in Škofje Loke. Predstavili bodo jazz standarde, besedila pa so za to priložnost posebej prilagojena; nekatera so prevedena v slovenščino, nekatera pa služijo zgodbi iz Tavčarjeve Visoške kronike.

»Knjiga sodi v širše zastavljeni literarnozgodovinski projekt, kakor sem si ga zastavila pred približno tremi leti,« je o delu povedala avtorica. »V središče postavlja slovenski literarni realizem ter najboljše predstavnike te usmeritve v drugi polovici 19. stoletja. Med njimi Ivan Tavčar zaseda čisto posebno mesto, saj ni bil samo prvi in edini pravi naslednik Josipa Jurčiča, temveč samosvoj in edinstven človek in ustvarjalec, ki se mu je, oplemenitenemu z najrazličnejšimi življenjskimi izkušnjami, izpisal sijajen in do danes navdihujoč pripovedniški opus,« pojasnjuje Perenič.

Vstopnice za dogodek po ceni 12 evrov bodo na voljo na lokaciji pred dogodkom.Beletrina v živo: svetovi napornih političnih poti, umetniškega navdiha in kužnih bolezniTudi v decembru bo vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu nova epizoda oddaje Beletrina v živo, ki prinaša zanimive razprave o knjigah, ustvarjalnem procesu in življenju pisateljev. Serija spletnih oddaj je na voljo v obliki videoposnetka in podkasta.

Prva decembrska epizoda je že na voljo. Minuli ponedeljek sta o knjigi nemškega zdravnika in mikrobiologa Stefana Winkla Šibe človeštva, ki se ukvarja s kulturno zgodovino kužnih bolezni, spregovorila imunolog Alojz Ihan, ki je h knjigi prispeval spremno besedo, in moderator Tomaž Simetinger.V ponedeljek bo na vrsti pogovor o knjižnem prvencu nekdanjega predsednika Boruta Pahorja z naslovom Zmaga je začetek: Priročnik za politične & druge začetnike. Pahor je v svojem življenju zasedel vse tri predsedniške stolčke. O dolgoletnih političnih in življenjskih izkušnjah ter o ustvarjalnem procesu se bo z njim pogovarjala novinarka Valentina Plaskan. Najskrivnostnejše trenutke življenja slikarja Pietra Bruegla, ki jih je v biografijo z naslovom Pieter Bruegel: tako sem vas zaslutil iz vaših del zajel flamski pisatelj Felix Timmermans, bosta v pogovoru 18. decembra raziskovali prevajalka Mateja Seliškar Kenda in moderatorka Blažka Müller. Zadnji decembrski ponedeljek pa bo v središču pozornosti knjiga Mefisto nemškega pisatelja Klausa Manna, ki govori o nastanku in vzponu nacizma ter njegovih uničujočih posledicah. O knjigi bosta razpravljali Vanesa Matajc in moderatorka Blažka Müller.Matija Medved za Fabuline žepnice v New Yorku prejel zlato nagrado
Oblikovalec minulega Festivala literature sveta – Fabula, Matija Medved, je za oblikovanje Fabulinih žepnic prejel zlato nagrado ameriškega društva ilustratorjev v New Yorku (Society of Illustrators). Ob tem je Medved prejel še dve srebrni nagradi za druga dela.

»Že kot študent sem upal in si želel, da bi to nekoč morda uspelo tudi meni. Najprej si nisem niti drznil prijaviti svojih del, ko pa sem le zbral pogum in se končno prijavil, sprva nisem imel uspeha. Na to razstavo se prijavlja veliko izjemnih ilustratorjev iz vsega sveta, konkurenca je huda. A bil sem vztrajen – sčasoma mi je le uspelo sodelovati v razstavi. Letos sem prijavil tri projekte iz preteklega leta in vsi so bili nagrajeni; naslovnice za Fabulo z zlato, ilustracije za novo podobo Centra Rog in ilustracije za kolumno avtorice Harrison Tish Warren za The New York Times pa obe s srebrno,« pravi Medved.

Zlato nagrado je prejel za oblikovanje žepnic Manifest pisateljice Bernardine Evaristo, Terenske raziskave ukrajinskega seksa pisateljice Oksane Zabužko, Stekleni vrt pisateljice Tatiane Țîbuleac, Satanov tango pisatelja Lászla Krasznahorkaia, Bojevniki pisateljice Cristine Garcie Morales in Mestece Galveias pisatelja Joséja Luísa Peixota.

Ilustracije za knjižne naslovnice lanskih Fabulinih žepnic, ki jih je ustvarila ilustratorka Eva Mlinar, pa so bile na mednarodnem natečaju za ilustracijo Hiii Illustration International Competition na Kitajskem uvrščene med finalistke v kategoriji založništva.

Tovrstne nagrade in uvrstitve, ki potrjujejo umetniško odličnost, utrjujejo zavezanost Fabule, da še naprej podpira delo mladih slovenskih oblikovalcev, in so hkrati dokaz, da Beletrina zgledno skrbi tudi za vizualni del svoje knjižne produkcije.Ugledna nagrada Premio Internacional de Poesia Nuevo Siglo de Oro v roke Aleša Štegra

Aleš  Šteger, arhiv: BeletrinaNa največjem knjižnem sejmu v Latinski Ameriki, mednarodnem knjižnem sejmu Guadalajara v Mehiki, so programskemu direktorju Beletrine in pesniku Alešu Štegru pred dnevi podelili mednarodno nagrado za pesniški opus Premio Internacional de Poesia Nuevo Siglo de Oro. Priznano mednarodno nagrado podeljujejo od leta 2014, doslej pa so jo prejeli ugledne pesnice in pesniki z vsega sveta, med drugim Sujata Bhatt iz Indije, Paul Muldoon z Irske, Duo Duo s Kitajskega, Abdellatif Laâbi iz Maroka, Ko Un iz Južne Koreje, Eduardo Lizalde iz Mehike in Dinu Flămând iz Romunije. Ob tej priložnosti je pri založbi Circulo de Poesia izšel tudi španski prevod Štegrove pesniške zbirke Pričevanje/Testimonio v prevodu Florencie Ferre. »Prevodi mojih pesmi in knjig so že dvajset let prisotni med bralci v Latinski Ameriki in nagrada Nuevo Siglo de Oro odpira vrata njihovi dodatni prepoznavnosti. Nagrade sem izjemno vesel, njeno težo ustvarjajo prejemniki pred mano, ugledni pesniki in pesnice z vsega sveta,« je ob prejemu nagrade povedal Šteger.

Devetdnevni mednarodni knjižni sejem v Guadalajari je sicer najpomembnejše založniško srečanje v Srednji in Južni Ameriki, namenjeno strokovnjakom in splošni javnosti.Beletrina Digital: Kjer se pisava, zvok, slika in misel združijo v edinstveno multimedijsko izkušnjo
Na spletnem portalu AirBeletrina so pod zavihkom Beletrina Digital že na voljo zanimive in izvirne vsebine, ki so uvod v prihodnje leto, ko bo v celoti zaživela edinstvena multimedijska platforma Beletrina Digital. Šlo bo za literarne in druge »bonbončke«, ki bodo kakovostno popestrili prosti čas.

»Na spletni strani AirBeletrina so bralcem za pokušino že na voljo nekatere vsebine, v decembru pa na portal prihajata še podkast in intervju,« je pojasnila glavna in odgovorna urednica Beletrina Digital Irena Svetek. Platforma bo v polnem obsegu začela delovati predvidoma spomladi.

Na slovenski medijski trg prinaša kakovostno in poglobljeno vsebino za vsakogar. Je dober primer t. i. slow journalisma, ki odločno nasprotuje hitrim medijskim trendom, ob tem pa zagotavlja prostor za rast in kakovostno življenje posameznika in družbe.

Platformo bodo odlikovali raznovrstni formati vsebin, namenjeni področjem kulture, umetnosti, gospodarstva, psihologije, arhitekture, trajnosti, potovanj in drugih relevantnih tematik. Naročniški paket bo vključeval e-knjige, zvočne knjige, filme, podkaste, video vsebine in prispevke, ki jih bodo ustvarjali slovenski in tuji avtorji. Sodelovanje s priznanimi slovenskimi strokovnjaki bo zagotovilo visoko kakovost medijskih vsebin, ob slovenskih vsebinah pa bo platforma ponujala tudi obsežen katalog vsebin v angleškem, srbskem in hrvaškem jeziku. Cilj Beletrine Digital je uporabnikom ponuditi bolj ozaveščeno, barvito in bogato izkušnjo, hkrati pa ustvariti digitalno okolje, ki spodbuja intelektualno preživljanje prostega časa. Prisrčno vabljeni k branju!Hlad in slabo vreme tudi tokrat ne bosta ovira za Beletrinine trubadurje, ki nadaljujejo svoja literarna popotovanja. Svojim oboževalcem se bo na različnih koncih Slovenije predstavilo šest avtorjev.


VIR: Beletrina