Portala sta namenjena obveščanju in široki promociji slovenske kulture doma in v tujini


Beletrina vzpostavila prenovljena spletna portala Kulturnik.si in Culture.si

Portala sta namenjena obveščanju in široki promociji slovenske kulture doma in v tujini Beletrina je od samega začetka zavezana promociji slovenske kulture, ki jo udejanja preko spletnega medija Airbeletrina, dveh literarnih festivalov in številnih kulturno – promocijskih dogodkov, te dni pa je ta vidik svojega poslanstva še obogatila, saj je ob podpori Ministrstva za kulturo vzpostavila prenovljena spletna portala, ki si prizadevata ažurno in enakovredno zastopati ter promovirati vsa področja kulture. Vsem, ki jih zanima kulturno dogajanje, sta poslej na voljo prenovljena portala Kulturnik.si in Culture.si, katerih lastnik je Ministrstvo za kulturo, upravlja in ureja pa ju neodvisna Beletrinina uredniška ekipa. Vse kulturne ustanove in producenti lahko na portala tudi sami vpisujejo svoje dogodke.
Kulturnik.si je nacionalni spletni portal, na katerem so objavljene vsebine v slovenskem jeziku in je primarno namenjen uporabnikom iz Slovenije, ki jih zanimata slovenska kultura in umetnost – tako ljubiteljem, ki v kulturi in umetnosti zgolj uživajo, kot tudi kulturnim ustvarjalcem in producentom. Na portalu lahko obiskovalci najdejo napovednik kulturnih dogodkov, kulturne novice, videoposnetke, ponuja pa tudi vpogled v zbirke slovenskih knjižnic, arhivov in muzejev. Kulturnikov blog raziskuje slovenski kulturno-umetniški prostor in poroča o zgodbah ter dogodkih, od kulturne dediščine do sodobne umetnosti, z avtorskimi prispevki ga soustvarja uredniška ekipa portala. V Kulturniškem imeniku bo moč najti seznam slovenskih kulturnih organizacij in njihove kontaktne podatke, v rubriki Razpisi pa aktualne razpise iz kulturnega sektorja. Producenti kulturnih dogodkov lahko dogodke samostojno vpisujejo na spletni strani www.kulturnik.si/vpis-dogodka.Povezava do spletnega portala
Spletni portal Culture.si je na drugi strani namenjen iskalcem informacij o slovenski kulturi z vsega sveta, zato je delovni jezik portala angleščina. Na portalu uporabniki najdejo informacije o dogodkih v tujini, na katerih sodelujejo slovenski kulturniki, sezname kulturnih institucij in festivalov ter nagrad in tekmovanj v Sloveniji, blog pa je namenjen poglobljenim avtorskim prispevkom. Prav tako lahko producenti kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v tujini dogodke samostojno vpisujejo na spletni strani www.culture.si/event-entry. Povezava do spletnega portalaPo besedah izvršne direktorice Beletrine Alme Čaušević Klemenčič projekta predstavljata pomembni platformi za uveljavljanje slovenske kulture doma in po svetu. »Portala namreč omogočata prostor za predstavitev in napoved kulturnih vsebin ter njihovo izpostavitev v mednarodnem okolju.« Kot je še povedala Alma Čaušević Klemenčič, so že med ustanavljanjem obeh novih spletnih portalov posebno pozornost namenili dostopnosti za ranljive skupine. Portala so razvili prav z mislijo na uporabnike ter s ciljem zagotoviti ažurne in zanimive vsebine za najboljšo možno izkušnjo prav vseh obiskovalcev. Ob tem je javnost povabila k obisku portalov in k prijavi na elektronske novice, s katerimi bo uredništvo portalov vse zainteresirane obveščalo o novostih in zanimivostih iz sveta kulture.

PR: Beletrina