napoved dogodka




»Vse v zvezi s knjigo je narejeno v samoti. Pišeš jo v samoti, lektorira se v samoti, izda se v samoti, v knjigarni je pogosto samo ena oseba. Na koncu jo bereš sam, a v tej samoti ne moreš biti osamljen, saj prihaja do neke vrste prepoznavanja.«
Dino Pešut
Drage bralke in dragi bralci,

toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Očetov sinko, ki je v prevodu Dijane Matković nedavno izšla v okviru festivala Literature sveta – Fabula, pogovarjata avtor Dino Pešut, hrvaški dramaturg, pisatelj in pesnik, ter novinarka Nina Gostiša.
Oglejte si oddajo Beletrina v živo

Dino Pešut: Očetov sinko

Nosilni lik Očetovega sinka, drugega romana Dina Pešuta, avtorja najmlajše literarne generacije, je mladi intelektualec in prebijajoči se pesnik, izgubljen kot obljubljena mu prihodnost. Po neuspešnem iskanju priložnosti na Zahodu se vrne v Zagreb, saj je tako ali tako vseeno, kje je reven in nesrečen. Dneve preživlja kot hotelski receptor in se včasih tudi z iznajdljivostjo kosa s pogostimi življenjskimi tegobami milenijca, med katerimi prevladuje skrb za plačevanje stanarine. Poleg razrednega in generacijskega problema roman načenja tudi vprašanje medgeneracijskega odnosa, saj se drugim junakovim nemirnim občutkom pridruži še skrb za zbolelega očeta, s katerim doslej nista uspela zgraditi tesnejšega odnosa, tako da morata nadoknaditi marsikaj. Pešut, ki na Hrvaškem velja za najmočnejši glas svoje generacije, razume izzive sodobnega časa in zapletenost odnosov ter obvlada pripovedne tehnike, s katerimi se težkih problemskih vprašanj loteva z navidezno lahkotnostjo in šarmom, predvsem pa zelo odkrito in doživeto, skratka: prepričljivo.Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

PR: Beletrina