toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo





»Seveda je epidemija zelo težka za ljudi, ki zahajajo v nakupovalna središča, nimajo svojega miru, odnosa do knjige. Še enkrat se je pokazalo, kako je branje pomembno, navsezadnje nas branje knjig dela bolj človeške.«
Damir Karakaš

Drage bralke in dragi bralci,

toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Proslava pogovarjata glasbenik in filozof Boštjan Narat in avtor knjige Damir Karakaš.
Oglejte si oddajo Beletrina v živo

Damir Karakaš: Proslava

V romanu Proslava (2019), ki je že pred izidom dvignil veliko prahu, ovenčan pa je bil tudi z nagrado Tportala za roman leta, se Karakaš loteva zgodovinske teme ustaštva, ki je med drugo svetovno vojno brbotalo v Liki. Pravzaprav so bili v njegovi vasi večinoma vsi ustaši, kar je po vojni pomenilo čistko. Pisatelj tke zgodbo z digresijami in časovnimi premeti, dodaja pa ji tudi ljubezensko dimenzijo, ki mehča resno temo sprevrženosti zmagovalcev in poražencev. A Proslava ni le roman o poražencih in zmagovalcih ter bridki usodi, saj pisatelj s svojimi liričnimi opisi narave presega golo družbeno vrvenje in postavlja naravo na prvo mesto: ta nas hrani, nudi lepoto in vitalizem, s tem pa presega človekovo zlo. V slovenski izdaji knjige objavljamo tudi intervju prevajalca z avtorjem.Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

PR: Beletrina