napovednik





»Predstavljam si, da ni lahko postati pisateljica v nigerijskem okolju, še v tem okolju je težko. Imela je močno podporo družinske celice, kot sama pravi. In z očetovo smrtjo se je ta družinska celica deloma razrušila.«

Gabriela Babnik
Drage bralke in dragi bralci,
toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Zapiski o žalovanju nigerijske avtorice Chimamande Ngozi Adichie pogovarjata Gabriela Babnik, slovenska pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka, ter novinarka Mojca Mavec.
Oglejte si oddajo Beletrina v živo

O knjigi:

Zapiski o žalovanju prinašajo intimno in tragično izkušnjo smrti in bridkosti, ki v poetičnih izbruhih izrisuje zlom po smrti avtoričinega ljubljenega očeta, umrlega med svetovnim divjanjem pandemije covid-19. Kot zgolj ena od milijonov žalujočih, ki so zaradi pandemije izgubili svoje ljubljene, Adichie v delu spregovori o rodbinski in širše kulturni razsežnosti žalosti, kot tudi o osamljenosti in jezi, ki jo neizogibno spremljata. V izčiščenem jeziku in s pretresljivimi podrobnostmi, iz katerih kljub tragiki občasno zaveje pridih toplega humorja, prepleta lastno soočenje z očetovo smrtjo s spomini na njegovo življenje. Delo je tankočutna zgodba o žalovanju, ki še posebej v aktualnem času ni le intimna zgodba posameznika, saj se v svoji izkušnji dotika bralcev po vsem svetu, ob tem pa opominja tudi na obdobje po prestanem žalovanju, ko prevlada moč spominjanja, ljubezen do bližnjih, nujnost spoznanja in neizmerno upanje v prihodnost.
Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

PR: Beletrina