Atlantic Grupa je danes na strehi slatinske polnilnice pijač odprla 900.000 evrov vredno sončno elektrarno. Kot je na odprtju povedal okoljski minister Bojan Kumer, je vlaganje v obnovljive vire elektrike prava pot v razgljičenje.

Rogaška Slatina, 19. septembra - Atlantic Grupa je danes na strehi slatinske polnilnice pijač odprla 900.000 evrov vredno sončno elektrarno. Kot je na odprtju povedal okoljski minister Bojan Kumer, je vlaganje v obnovljive vire elektrike prava pot v razgljičenje. Podpredsednik Atlantic Grupe Enzo Smrekar pa je dejal, da bo elektrarna letno proizvedla eno gigavatno uro elektrike.
 
Minister za okolje, podnebje in energijo Kumer je izrekel podporo naložbam gospodarstva v trajnostno poslovanje. Po njegovih besedah je korenit premik glede rabe obnovljivih virov energije tisti, ki nas bo popeljal na pot zelenega prehoda.

"In projekti, kot je ta sončna elektrarna na strehi polnilnice Donata v Rogaški Slatini, kažejo, da se podjetja zavedajo, kako pomembno lahko prispevajo in sodelujejo pri zelenem prehodu. Želim si, da bi bilo takšnih projektov v prihodnosti še veliko več," je dejal Kumer.

Dodal je, da je lani država zaradi energetske krize povečala vlaganja v distribucijski center, nekaj mesecev nazaj pa so prek javnega razpisa aktivirali tudi 80 milijonov evrov iz načrta za okrevanje in odpornost kot nepovratna sredstva za močnejšo napetostno raven distribucijskih omrežij.

Smrekar je povedal, da so v polnilnici v Rogaški Slatini doslej uporabljali zeleno energijo, z novo sončno elektrarno pa bo Atlantic Grupa še nadgradila obstoječe trajnostne aktivnosti. Na lokaciji bosta na voljo tudi dve polnilni postaji za električne avtomobile, ki se bodo polnili na sončno energijo.

Z novo elektrarno, ki je največja v skupini Atlantic Grupe, bodo ob polnem delovanju pokrili 31 odstotkov potreb po elektriki na slatinski lokaciji, s tem pa zmanjšali odvisnost od zunanjih virov energije, optimizirali stroške in prispevali k varovanju okolja.

"Trajnost je del poslovne strategije Atlantic Grupe in je že več kot desetletje pomembna komponenta v našem poslovanju. Uporaba obnovljivih virov energije in ukrepanje za zmanjševanje odvisnosti od zunanjih dejavnikov sta se v negotovostih zadnjih let znova potrdila za pravo smer, saj zagotavljata stabilnejšo in okolju prijaznejšo energetsko prihodnost," je dejal Smrekar.

Izpostavil je, da družba načrtuje obnovo še zadnjega dela proizvodnje na lokaciji v Rogaški Slatini, ko bo ta naložba končana, pa bodo proizvodnjo prenesli na novo linijo. Vrednost naložbe je ocenil na več kot pet milijonov evrov.

Na vprašanje, zakaj se Donat ne polni več v steklenice, pa je odgovoril, da so steklenice težke, kar povzroča večje stroške prevoza in izpuste emisij v zrak. Ko steklenico dobijo nazaj, jo je treba oprati, pri tem pa se porabi velika količina vode. Zato so se v Atlantic Grupa odločili za reciklirano plastično embalažo.
Izvršna direktorica Atlantic Grupe Darja Teržan pa je spomnila, da letos praznujejo 115 let od odkritja vrelca mineralne vode Donat v Rogaški Slatini.

Direktor proizvodnje v Atlantic Grupi Dušan Lorenčič je dejal, da na slatinski lokaciji, ki obratuje od leta 1972, zaposlujejo 73 delavcev, proizvodnja Donata, Cockte in Cedevite pa poteka v treh izmenah pet dni v tednu. Lani so proizvedli 50 milijonov litrov pijač, letos pa naj bi proizvodnjo povečali za še dodatnih 10 milijonov litrov.

Pojasnil je, da so slatinske zmogljivosti izkoriščene 75-odstotno, zato razmišljajo o proizvodnji novih pijač. Postregel je še s podatkom, da največ donata prodajo v Sloveniji, na Hrvaškem, BiH, Srbiji in EU. Pred izbruhom vojne v Ukrajini pa je bil ruski trg zelo pomemben za Atlantic Grupo, zdaj pa trg samo še vzdržujejo in ne vlagajo vanj.

VIR: STAkrog