Promocijski dogodek ART OBJECTS & PROJECTS: TARTINI 330 se bo odvil v petek, 13. 5. 2022, ob 17. uri v Dvorani vedut v rojstni hiši slavnega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija v Piranu


ART OBJECTS & PROJECTS: TARTINI 330


Promocijski dogodek ART OBJECTS & PROJECTS: TARTINI 330 se bo odvil v petek, 13. 5. 2022, ob 17. uri v Dvorani vedut v rojstni hiši slavnega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija v Piranu. Tam bomo predstavili proces kreativnega ustvarjanja promocijskih artiklov in vizualnega gradiva, ki nastaja v sodelovanju z interdisciplinarno mednarodno skupino umetnikov, modnih oblikovalcev in drugih kreativnih izumiteljev. Pobuda in ideje so rezultat sodelovanja med Obalnimi galerijami Piran, Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini, podjetjem Vinakoper d.o.o. in podjetjem Ambrosia Srl.

V družbi pobudnikov iniciative, bomo na promocijskem dogodku predstavili potek priprav in delo na dveh originalnih eksperimentalnih projektih. Prvi projekt, ART OBJECTS: TARTINI 330, ki je še v fazi načrtovanja, bomo predstavili s pomočjo skic, načrtov in idejnih zasnov nekaterih elementov, ki tvorijo ta večplasten promocijski projekt. Med drugimi, se bo javnosti predstavila modna oblikovalka Scilla Gortan, ki v sklopu tega projekta pričenja s pripravništvom v OGP, kjer bo razvijala projektiranje in vodila izvedbo posebne svilene rute, umetniškega foularda, posvečenega »brezčasnosti glasbe maestra Tartinija«. Prezentiran bo v dekorativni šatulji, ta pa naj bi vsebovala tudi penino Vinakoper, pridelano po klasični metodi in polnjeno v »steklenico Dogal«, ki jo je ustvarila in registrirala Ambrosia Srl iz Benetk, in druge dragocene predmete.

Drugi projekt, THE SOUND EXPERIENCE: TARTINI ART LIMITED EDITION SERIES, pa je že v polni izvedbeni fazi, saj je plod daljšega raziskovalnega obdobja Sare Pfeifer Pelicon, tekom katerega je mlada obalčanka empirično dokazala, da klasična glasba izboljšuje fizikalne lastnosti vina. S podjetjem Vinakoper d.o.o. Sara Pfeifer Pelicon že od leta 2019 izvaja eksperimente na vinu, njena ideja za posebno vino pa se je v letu 2022 razvila v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran. V okviru promocijskega projekta je bilo vino v hrastovem sodu barrique izpostavljeno učinkom zvočnega valovanja glasbe Giuseppe Tartinija, ki je vplivalo na kvasovke. Vino je nastajalo pod vodstvom Boštjana Zidarja, enologa Vinakoper. Izbrano je bilo vino priljubljene avtohtone istrske sorte Refošk, za katerega je značilna intenzivna in uglajena kislina, ki naj bi se s pomočjo Tartinijeve glasbe še bolj ugladila.

Na petkovem dogodku bo predstavitvi sledila ekskluzivna pokušina posebnega Refoška Vinakoper. Ker je število sedežev oziroma udeležencev v Dvorani vedut omejeno na 45, vas prosimo, da vašo udeležbo potrdite do petka, 13. 5. 2022 do 10.ure na naslov: can.pirano@siol.net.

ART OBJECTS & PROJECTS: TARTINI 330
Hiša Tartini Piran, Dvorana vedut
Petek, 13. 5. 2022, ob 17. uri