International Council of Muesums / Mednadrodni muzejski svet (ICOM) je že leta 1977 uveljavil 18. maj kot Mednarodni dan muzejev z namenom povečevanja prepoznavnosti muzejev v družbi in prispevka k razvoju družbe.

Letošnje leto se mu pridružuje tudi Arheološki park Simonov zaliv.
Vsebine Arheološkega parka Simonov zaliv so bile oblikovane na UP FHŠ, predstavlja pa izolski del Centra znanosti UP, ki je nastal z namenom širjenja znanstveno-raziskovalnih vsebin UP širši javnosti.

V sredo, 18. 5. 2022, bo Arheološki park tako brezplačno odprl vrata obiskovalcem med 16.00 in 19.00, ob 17.00 pa se lahko udeležite tudi strokovnega vodenja. Obisk omogoča ogled ostankov rezidencialne rimske obmorske vile (villae maritimae) z gospodarskim poslopjem in največjim pristaniščem iz istega časa - skupno eno največjih posestev v tem delu Istre iz časa rimske kolonije Akvileje (181 pr. n. š.), ki je zajemala velik del današnje Istre.

Med izkopavanji so odkrili in obnovili zidove zunanjega stanovanjskega dela, rekonstruirali del talnega mozaika, na ogled pa je tudi južni hodnik, ki povezuje vilo in pristanišče - v zaledju vile so bili odkriti tudi ostanki vodovoda, ki je kompleks vile oskrboval z vodo. Posebnost parka je tudi možnost ogleda ostankov pristanišča, ki je danes pod vodo, zato je za ogled potreben potop z ustreznim vodstvom. Ta na dan brezplačnega ogleda ne bo na voljo. Doživetje bo tako možno z ogledom interpretacijskega dela parka, kjer lahko obiskovalci na drugačen način spoznajo in izkusijo preteklost.

PR: UP